MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Листопад 2017 року

30.11.2017   
медіа група ХПГ
Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Листопад 2017 року

5 листопада

*Під час обстрілу населеного пункту Піски, під вогонь потрапили господарські будівлі. По вулиці Степовій, 27 на присадибній ділянці житлового будинку утворилось чотири воронки діаметром від 2,5 до 3 метрів і глибиною від 1 до 1,5 метрів. А по вулиці Степовій, 51 – вщент зруйнований гараж та знищений санітарний автомобіль.

7 листопада

*Співробітник Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ протягом години надавав медичну допомогу жінці на українському пункті пропуску через лінію зіткнення в районі Станиці Луганській, поки до місця добиралася машина швидкої допомоги.

"(3 листопада) СММ помітила жінку у віці старше 65 років, яка лежала на спині на узбіччі дороги біля урядового блокпоста, де формується черга з людей, що прямують в підконтрольні уряду України райони. Співробітник патруля СММ протягом майже години, поки не прибула машина швидкої допомоги, проводив серцево-легеневу реанімацію, надавав спеціалізовану реаніматологічну допомогу, здійснював медикаментозне лікування і дефібриляцію. Бригада швидкої допомоги відвезла жінку в напрямку Станиці Луганської"., - повідомили в міжнародній місії.

* У сірій зоні в районі населеного пункту Золоте військові виявили останки 80-річного чоловіка, який зник безвісти рік тому, коли повертався від рідних з Лисичанська додому в Алчевськ.

Годинники загиблого зупинився в минулому році першого листопада о 6:00. При ньому була сумка з дитячими підгузками, які він віз в Алчевськ, пенсійні картки, гроші і документи.

«Зовсім близько від місця знаходження трупа є стара воронка. Ми звідти осколки зібрали. Безпосередньо під трупом знаходився його телефон, який теж був пошкоджений одним з осколків. І теж поруч розірвався постріл від РПГ », - розповів військовий.
Останки загиблого поліцейські передали рідним з Лисичанська.

9 листопада

*До Білокуракинського відділу поліції надійшло повідомлення 54-річної місцевої мешканки про те, що 5 листопада її 59-річний співмешканець поїхав до м.Авдіївка та до теперішнього часу не виходить на зв’язок.

*До Новоайдарського відділу поліції надійшло повідомлення 29-річної мешканки с.Колядівка про те, що 30 жовтня вийшла з дому та поїхала до м.Луганськ її 52-річна матір, яка по теперішній час не повернулась.

*Під обстріл потрапили житлові будинки селища Трьохізбенка. В житлових будинках в районі провулку Донецький та вулиці Вакулюка осколками посічено стіни, пошкоджено фундамент і дахи, вибиті шибки. На території земельних ділянок з нежитловими будинками зафіксовано воронки від розривів мін.


11 листопада

*У Мар’їнському районі підірвався на розтяжці мешканець Донецька. Поліцейські за допомогою евакуаційної служби витягли чоловіка з так званої «червоної лінії». Місцеві розшуковці, тим часом, встановили особу загиблого. Ним виявився мешканець Донецька 1959 року народження.

Всього з початку року внаслідок підриву на вибухових пристроях загинуло 12 осіб, з яких 1 дитина, поранено ще 20, з яких троє дітей.

12 листопада

*В районі селища Зайцеве потрапили під обстріл будинки місцевих мешканців. Внаслідок влучання запалювальних боєприпасів виникла пожежа на подвір’ї приватного житлового будинку по вулиці Арсеньєва, 37. Господарські приміщення та майно згоріли вщент.

13 листопада

*Поблизу с.Кодема жінка підірвалась на вибуховому пристрої. В результаті вибуху жінка отримала травму ноги.
За попередньою інформацією, потерпіла натрапила на розтяжку в полі, коли пасла корів.

*У місті Попасна було затримано військовослужбовців Збройних Сил України, які завдали тілесних ушкоджень цивільній особі.
Двоє військовослужбовців самовільно покинули розташування військової частини А-3715, при цьому захопили з собою два автомата Калашникова.

Бійці викликали таксі і намагалися умовити водія, щоб він відвіз їх до Харкова - в об’їзд блокпостів. Водій відмовився, так як це дуже ризиковано. У підсумку він доставив військових на ж / д станцію міста Попасна.

Там бійці придбали алкоголь, а от подальше не піддається нормальному поясненню. Близько сьомої години ранку військовослужбовці зайшли в під’їзд багатоповерхівки і стали стукати в усі двері на їхньому шляху. На сьомому поверсі їм відчинила літня жінка - військові відкрили стрілянину з автоматів Калашникова.

Після чого вони вибігли з під’їзду, почали стріляти в повітря, потім зайшли в сусідній під’їзд. На сходовому прольоті їх і затримали правоохоронці, які прибули на виклик.

*Під обстріл потрапили будинки місцевих мешканців Мар’їнки. По вулиці Петра Карпова, 36а та Молодіжна, 29 - пошкоджені ганок, вікна та стіни житлового будинку, а також дах господарчої будівлі.

14 листопада

*Під час обстрілу в районі населеного пункту Зайцеве-Північне під вогонь потрапили житлові квартали. Внаслідок обстрілу НЗФ ОРДО з РЗСО БМ-21 «Град» частково зруйнований житловий будинок по вулиці Коляденко,34.

15 листопада

*В зв’язку з різким збільшенням кількості громадян у другій половині дня, які перетинають лінію розмежування через КПВВ Станиця Луганська, на момент закриття КПВВ на підконтрольній українській владі території залишилось 192 громадянина. Працівники ДСНС за допомогою польової кухні організували безкоштовне харчування для громадян та ночліг у будівлі ДК.

16 листопада

*Внаслідок обстрілу околиць селища Водяне осколками пошкоджено стіни, вікна та дах вулиць Північна, 11 та Дачна, 13. На території земельних ділянок з нежитловими будинками зафіксовано воронки від розривів снарядів

17 листопада

*Внаслідок обстрілу м.Попасна пошкоджено господарчі споруди по вул.Водопровідна, вибиті вікна у будівлі Попаснянського відділу поліції, а також пошкоджено лінію електропостачання через що без електрики залишилось 128 будинків.

Внаслідок обстрілу малолітня місцева жителька отримала поранення у вигляді різаної рани першого пальця лівої стопи.

22 октября

*Підрозділи ЗСУ увійшли в селища Гладосове (Горлівка) і Травневе (Артемівськ).

24 листопада

*За матеріалами СБУ у Луганській та Донецькій областях засуджено трьох бойовиків терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».
Правоохоронці встановили, що двічі судимий мешканець міста Перевальськ на Луганщині після звільнення з в’язниці у 2014 році приєднався до незаконних збройних формувань терористів. Перебуваючи у лавах бойовиків, він працював у «комендатурі» та зі зброєю охороняв «штаб» бандфомування «Призрак» в Алчевську.

У складі НЗФ зловмисник пройшов підготовку під керівництвом російського інструктора, який навчав бойовиків поводженню з кулеметами та мінометами. У лютому 2015 року за вказівкою ватажків його направили до Дебальцевого для здійснення збройного спротиву силам АТО.
Співробітники СБУ затримали терориста у 2016 році у місті Рубіжне, де він переховувався від правосуддя.

Другий зловмисник, мешканець міста Лисичанськ, перебуваючи у складі незаконного збройного формування, залучався до спорудження незаконних блокпостів бойовиків та брав безпосередню участь у бойових діях проти сил АТО.

У травні 2017 року оперативники спецслужби спільно з військовими Збройних Сил України затримали терориста поблизу лінії розмежування.
Суд визнав зловмисників винними за ч. 1 ст. 258-3 і ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді десяти та восьми років позбавлення волі відповідно.

*Поліцейські Донеччини допомогли матері дізнатися про долю зниклого сина, якого вбили на окупованій території.
Навіть не маючи доступу на тимчасово окуповану територію, поліцейські за місяць дистанційно розшукали зниклого безвісти мешканця окупованого міста Кіровське, по-звірячому вбитого невідомими. Завдяки цьому рідні змогли знайти та поховати тіло чоловіка.

Звернення до поліції Донеччини стало для 59-річної жінки, переселенки з Кіровського, останньою надією знайти сина.
Родину розділила війна - в 2015 році, у розпал боїв, мати та дружина 33-річного громадянина разом з маленькими дітьми виїхали до Запорізької області. А голова сім’ї залишився берегти квартиру від мародерів.

Останній раз мати бачила хлопця, коли провідувала його у травні 2017 року. Вже наступного дня він перестав відповідати на дзвінки. Спочатку шукали своїми силами. Все, що вдалося дізнатися, - що близько 20.00 чоловік вийшов купити цигарок та більше не повернувся.

Підозрілим був ще той факт, що він вів пристойний спосіб життя, спиртні напої не вживав. Три місяці пошуків нічого не дали.

В Головному управлінні Нацполіції в Донецькій області у матері прийняли заяву та почали пошукові заходи. Поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство), а чоловіка одразу було оголошено у державний розшук. Тіло чоловіка зі слідами катувань знаходилось у лісопосадці окупованого Кіровського.

На сьогодні нерозшуканими на Донеччині залишаються 1288 осіб, з них 457 – які зникли на непідконтрольній території.

*92 цивільних особи загинули та 432 - отримали поранення з початку року в результаті конфлікту в Донбасі. Про це йдеться в щомісячному звіті управління з координації гуманітарних питань ООН.

Відзначається, що це на 4% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. За даними ООН, тільки за час дії «шкільного перемир’я» жертвами конфлікту стали семеро людей, ще 35 - отримали поранення.

З звіт управління з координації гуманітарних питань ООН: «Зіткнення як і раніше відбуваються в густонаселених районах по обидва боки лінії зіткнення, що говорить про неповагу міжнародного гуманітарного права учасниками українського конфлікту. Тисячі мирних жителів залишаються під вогнем і занадто часто несуть основний тягар цього часто непомітного, але незмінно смертоносного конфлікту».

Нагадаємо, «шкільне перемир’я» було погоджено Контактною групою і вступило в дію 25 серпня 2017 року.

26 листопада

*У Маріуполі суд заарештував на 60 діб підозрюваного у викраденні людини.

Зокрема, у 2014 році саме підозрюваний був одним із тих, хто близько трьох місяців протримав в полоні іншого бійця батальйону «Донбас», який на той час займався кадровими питаннями. За словами полоненого, 90 днів його тримали зв’язаним, годували раз на три дні, не дозволяли вставати зі стільця та готували до страти.

Судове слухання проходило у закритому режимі за проханням потерпілого, який був присутній на обранні запобіжного заходу. Рішення про обрання запобіжного заходу прийнято судом у рамках кримінального провадження, відкритого за кількома статтями Кримінального кодексу.
Зокрема, за ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підроблених документів); ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); ч. 1 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби); ч. 2 ст. 127 (катування); ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла); ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), а також за ч. 2 статті 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

27 листопада

*Радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що київська сторона готова до обговорення списків полонених в Донбасі і готова йти на компроміс.
"Ми готові до обговорення списків. В списку з 306 осіб ми нікого не вносили з боку, всі ці особи чинили злочини проти цілісності України, вони були подані в списках з боку ОРДЛО... Зараз мова йде про 74 наших заручниках ... ми говоримо про те, що ми бачимо місцезнаходження більше 90 наших заручників і ми, звичайно, зробимо все можливе, щоб стала відома доля 158-162 чоловік тих, хто вважається заручниками. Це дуже серйозна робота, ми сподіваємося, що найближчим часом дійсно поновиться процес. Ми не будемо говорити про терміни, Україна готова до цього процесу, щоб по закону передати туди цих людей ", - сказав Тандіт.

Тандіт також зазначив, що київська боку готова до будь-яких компромісів у переговорах з представниками ЛНР і ДНР, щоб забрати всіх своїх полонених. "Служба безпеки України і центр звільнення заручників забезпечать швидку передачу туди цих людей. Ми готові до будь-яких компромісів", - додав він.

*В Дружківці поліцейські виявили колишнього чергового КПП "ДНР"

21–річний чоловік добровільно приєднався до бойовиків та під час окупації міста ніс службу на блокпості по вулиці Б.Хмельницького. Найманець обмежував вільне пересування громадян та незаконно оглядав автотранспорт.

Під час патрулювання на залізничному вокзалі співробітники Дружківського відділення поліції зупинили для перевірки документів місцевого мешканця 1996 року народження, який виявився причетним до незаконних збройних формувань.

З початку року поліцією Дружківки затримано 16 учасників незаконних збройних формувань. 8 з них вже оголошено про підозру за ст. 260 КК України.

28 листопада

Українська сторона СЦКК інформує, що російська сторона СЦКК та ОРДО відмовилися надавати гарантії безпеки із заведенням режиму «Тиша» для проведення робіт з пошуку та евакуації тіла загиблого громадянина України в районі населених пунктів Кадема, Гольмовське, Гладосове та Травневе (Донецької області).
У відповіді російської сторони СЦКК та НЗФ ОРДО повідомляється, що пошук та евакуація тіла загиблого громадянина України в районі зазначених населених пунктів «розцінюються як проведення заходів чергової спроби провокацій з боку ЗС України». 

 Поділитися