MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна не виконує своїх зобов’язань щодо прав людини

18.01.2018   
ХПГ-інформ

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch повідомляє, що 2017 року українська влада не виконала важливих обіцянок щодо забезпечення прав людини. Про це йдеться в поширеній сьогодні Всесвітній доповіді 2018, повідомлено на сайті організації.

Протягом останніх місяців українським урядом вжито певних заходів у напрямку обмеження свободи висловлювань, діяльності ЗМІ й об’єднань на підставі необхідності протистояти військовій агресії Росії на сході України й антиукраїнській пропаганді, – зокрема, йдеться у повідомлені.

Протягом 2017 року внаслідок бойових дій на сході України мирне населення та цивільна інфраструктура наражались на небезпеку з боку усіх учасників збройного конфлікту.

Майже нікого не було притягнуто до відповідальності за катування у місцях позбавлення волі, таємні утримання людей під вартою та інші пов’язані зі збройним конфліктом порушення. Попри численні документально підтверджені свідчення колишніх затриманих, керівництво Служби безпеки України (СБУ) відкидає свою причетність до таємних утримань людей під вартою і насильницьких зникнень. Розслідування цих випадків військовим прокурором вагомих результатів не дало.

Перспективи правосуддя щодо злочинів, скоєних під час акцій протесту Майдан-2014, які призвели до зміни українського уряду, а також щодо масових заворушень в Одесі і далі є примарними. Через чотири роки після Майдану влада демонструє небажання забезпечити ефективне судове переслідування тих, хто причетний до загибелі понад ста осіб і до багатьох інших злочинів.

У доповіді йдеться також про свавільні затримання й насильницькі зникнення людей у самопроголошених «ЛНР» і «ДНР». Зазначено, що від початку російської окупації Криму в 2014 році російська влада цілком придушила відкриту критику дій Росії в Криму, запроваджуючи зокрема кримінальне переслідування. Також через свою проукраїнську позицію об’єктом переслідування стали кримські татари, яких звинувачують у сепаратизмі й тероризмі.

Протягом 2018 року пріоритетним напрямком діяльності українського уряду та його міжнародних партнерів має стати притягнення до відповідальності причетних до тортур, насильницьких зникнень, нападів на журналістів, а також на антикорупційні та правозахисні організації, – йдеться в повідомленні.

28-е видання Всесвітньої доповіді Human Rights Watch містить 643 сторінки, на яких розглянуто практику застосування прав людини в понад 90 країнах світу.

 Поділитися