MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення Правозахисного порядку денного

23.01.2018   

Звернення Правозахисного порядку денного щодо перекваліфікації кримінальної справи проти голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна в «побиття журналіста»

18 січня 2018 року слідчі Головного управління Національної поліції вручили голові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну повідомлення про зміну підозри на статтю ч. 2 ст. 345-1 КК (погроза або насильство щодо журналіста).

Мова йде про словесну сутичку, яка мала місце 8 червня 2017 року, під час якої Віталій Шабунін вдарив Всеволода Філімоненко. Тоді проти Віталія Шабуніна була відкрита кримінальна справа за ч. 2 ст. 122 КК (нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості). Сам він визнає, що вдарив людину та готовий нести відповідальність «по всій суворості закону за це і лише за це, а не те, що малює прокуратура».

Нагадуємо, що під час кваліфікації кримінальної справи треба враховувати психічне ставлення суб’єкта не лише до вчиненої дії, а й до усіх інших обставин справи, тобто і до правового статусу потерпілого. Диспозиція статті 345-1 КК вимагає від органів досудового розслідування і прокурора довести відповідними належними та допустимими доказами наступні обставини:

– факт нанесення побоїв чи тілесних ушкоджень;

– факт, що потерпілий був на момент вчинення злочину журналістом і суб’єкт це усвідомлював;

– факт, що побої чи тілесні ушкодження нанесені саме у зв’язку із здійсненням цим журналістом професійної (журналістської) діяльності (тобто з помсти за таку діяльність або для того, щоб перешкодити їй);

– факт, що ця діяльність була професійною;

– факт, що ця діяльність була законною.

Перегляд відеозапису цього інциденту дає чітке розуміння, що конфлікт стався через особисті причини та не пов’язаний зі здійсненням Всеволодом Філімоненком професійної діяльності. З огляду на вищевикладене, вважаємо, що зміна статті у даній кримінальній справі є необґрунтованою.

Тривала історія переслідування та кампанія дискредитації, яка розпочалася більше двох років тому проти Віталія Шабуніна та інших співробітників Центру протидії корупції за їх розслідування корупційних дій вищих посадовців держави, викликає питання не тільки щодо професійності правоохоронних органів, але й щодо політичної вмотивованості їхніх дій з перекваліфікації на статтю із більш суворою санкцією.

Відповідно до судових ухвал розслідування справи проти Віталія Шабуніна веде аж 10 слідчих. Це обурює, якщо порівняти із кількістю слідчих, яка припадає на одну справу із кількатисячного пулу злочинів, вчинених під час Євромайдану. І які вище керівництво держави та правоохоронних органів не втомлюється називати «справою честі».

Крім того, впадає в очі вибірковий підхід, адже за минулий рік у жодному із випадків нападу на журналістів з боку правоохоронців належне розслідування не проводилося. І зовсім нещодавно організатор тітушок, які тероризували учасників Євромайдану під час протестів, Юрій Крисін, що був безпосередньо причетний до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, отримав тільки умовний термін за статтею хуліганство.

З огляду на вищевикладене, ми приєднуємося до вимог медійної спільноти негайно та неупереджено розслідувати напади на журналістів, що пов’язані із їхньою професійною діяльністю, а також не використовувати статті Кримінального кодексу для переслідування неугодних.

Правозахисний порядок денний серйозно стурбований збільшенням кількості політично вмотивованих дій органів державної влади проти представників громадських організацій, які борються з корупцією або проводять акції протесту проти вищих посадовців.

Платформа «Правозахисний порядок денний» – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект «Без кордонів», Євромайдан SOS. Координацію роботи платформи здійcнює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: [email protected]

Центр громадянських свобод
Харківська правозахисна група
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива»
Фундація «Відкритий Діалог»
Платформа прав людини
Інститут масової інформації
Центр інформації про права людини
Автомайдан
Мирний Берег
Український незалежний центр політичних досліджень
Об’єднання родичів політв’язнів Кремля
Тернопільська правозахисна група
Правозахисний центр «All Rights»
Центр громадського моніторингу та аналітики (Тернопіль)
Центр UA
Жіночий антикорупційний рух
Товариство дружби Тернопіль–Тирасполь
Центр регіонального розвитку та права (Тернопіль)
ДемАльянс Тернопільщини
Громадський Простір
Асоціація демократичного розвитку (Чернігів)
Всеукраїнська ліга правників проти корупції
Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» (Харків)
Громадська організація «Вектор прав людини»
Медійна ініціатива з прав людини
Національна спілка журналістів України
Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ» (Вінниця)
Благодійний фонд «Восток-SOS»
Правозахисний центр «Поступ»
Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ»
Лабораторія демократичних трансформацій
Вектор прав людини
Україна без тортур
Громадський комітет захисту прав людини

Звернення відкрите до підписання. Зголошення прохання надсилати на адресу [email protected]

 Поділитися