MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)

07.02.2018   
ХПГ-інформ
Нижче наводимо хроніку останніх подій у анексованому Російською Федерацією Криму. Тиск, залякування, судові процеси, руйнація історичних пам’яток тощо.

Нижче наводимо хроніку останніх подій у анексованому Російською Федерацією Криму. Тиск, залякування, судові процеси, руйнація історичних пам’яток тощо.


«Одним із найбільш гнітючих злочинів окупаційного режиму, що власне, його й відрізняє від злочинів радянського режиму, є викрадання й убивства людей. На сьогодні нами зафіксовано 49 таких випадків, за результатами яких було знайдено шість трупів з ознаками катувань. Шістнадцять людей ще вважаються зниклими безвісти. За усіма ознаками, їх також вже немає серед живих», – заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на слуханнях у Європарламенті в Брюсселі «Чотири роки окупації. Шляхи підтримки Криму та кримських татар». Про це 31.01.2018 повідомив «Укрінформ».

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров зазначив, що кримські татари залишаються потужною політичною силою – 90–95 % не визнають протиправну окупацію Криму та не вважають територію півострова російською.


31.01.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, що на засіданні підконтрольного російській владі Гагарінського районного суду у справі Ігоря Мовенка, якого звинувачують у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності, допитали свідків обвинувачення – співробітника ФСБ та двох студентів.

Співробітник ФСБ Олексій Мурса проводив трус у квартирі Мовенка. Він заперечував, що після трусу запрошував на «розмови» та чинив психологічний тиск.

Допитані студенти підписані на групу «Крим – Україна» в соцмережі й бачили коментарі Мовенка. Обидва визнали записи екстремістськими, а також повідомили, що є прибічниками «приєднання Криму до Росії», а до групи «Крим – Україна» додалися за ради цікавості. Надалі у засіданні з’ясовано, що рідний брат одного зі свідків є співробітником ФСБ.

Також у засіданні допитали понятого, який був присутній на трусі. Він підтвердив, що Мовенко під час проведення слідчих дій був у наручниках і обмежений у пересуванні.

На наступному засіданні, яке відбулося 05.02.2018, допитали ще одного свідка обвинувачення. Про це повідомив сайт «Крым.Реалии». Стати понятим свідкові запропонували співробітники ФСБ, які прийшли до університету, де він вчиться. Під час трусу він разом зі співробітником ФСБ проглядав особисту сторінку Мовенка в соцмережі «ВКонтакте». На питання захисту, які коментарі підсудного свідок бачив у групі «Крим – Україна», той сказав, що «точно не пам’ятає». Як він каже, там було слово «розстріляти». Свідок також пояснив, що разом із одногрупником, який теж був понятим під час трусу, неодноразово брав участь у таких заходах.

Про те, що активісту Ігореві Мовенку поставили обвинувачення, стало відомо в квітні 2017 року.


На початку січня керівництво Таврійської академії в Сімферополі видало розпорядження «Про запровадження вимог до верхнього одягу вихованців». Згідно з цим документом одяг студентів не повинен мати виразних ознак соціальної, національної чи релігійної відмінності. Таким чином багато хто зі студенток академії ісламської віри тепер не можуть приходити на заняття в хіджабах. Про це 31.01.2018 повідомив сайт «15 минут», посилаючись на сюжет телеканалу ATR.

У розпорядженні мовиться, що цей документ був ухвалений на підставі ст. 28 Федерального закону «Про освіту в Російській Федерації». Проте, в російському законодавстві не міститься жодних приписів щодо зовнішнього вигляду студентів.


Як 01.02.2018 повідомив сайт «Крим.Реалії», посилаючись на адвоката Айдера Азаматова, у сімферопольській лікарні ім. Семашка завершили обстеження кримськотатарського активіста, фігуранта «справи Веджіє Кашка» Асана Чапуха. Після цього його помістили до медчастини СІЗО.

Фото: Антон Наумлюк (RFE/RL)

Азаматов повідомив, що здоров’я заарештованого поліпшується. Він отримує препарати, які передають родичі.

65-річний кримськотатарський активіст Асан Чапух переніс мікроінсульт у СІЗО й потребував термінової госпіталізації. Його адвокат Айдер Азаматов вимагав перевезти підзахисного до міської лікарні.

Нагадаємо, 23 листопада минулого року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Бекіра Дегерменджі. Їх звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини. Під час затримання силовиками стало зле ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше стало відомо, що жінка померла.

12 січня Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт фігурантам «справи Веджіє Кашка» на два місяці.


Співробітники Слідчого комітету затримали кримчанина Євгена Каракашева через його публікації в соцмережі «ВКонтакте». Про це 02.02.2018 повідомив сайт «15 минут», посилаючись на Facebook журналіста Антона Наумлюка.

«В Євпаторії співробітники Слідчого комітету затримали „лівого“ активіста Євгена Каракашева через якісь записи в соціальній мережі „ВКонтакте“ 2014–2015 років. У постанові про порушення справи йдеться про частину 1 статті 282 КК РФ (екстремізм) і частину 2 статті 205.2 (публічні заклики до терористичної діяльності), на підставі проведеної експертизи записів Каракашева», – написав Наумлюк.

Після затримання Каракашева відправили до ізолятора тимчасового тримання.


Як повідомив 02.02.2018 сайт «LB.ua», підконтрольний російській владі Верховний суд Криму відхилив того дня апеляцію захисту Ісмаїла Рамазанова на рішення суду першої інстанції обрати кримському татарину запобіжний захід у вигляді тримання в СІЗО на 30 діб. Таким чином, Рамазанов пробуде в слідчому ізоляторі до 21 лютого.

Станом на вечір 2 лютого Рамазанов перебував у слідчому ізоляторі. Слідчий Глухова ввечері того дня пред’явила звинувачення Рамазанову за відсутності адвоката. Адвокат Олексій Ладін має намір оскаржити рішення Верховного суду та дії слідчого.

Нагадаємо, Ісмаїл Рамазанов заявляв про побиття силовиками під час затримання.

За твердженням слідства, у жовтні минулого року Рамазанов, використовуючи інтернет-радіостанцію Zello, публічно висловлював думку, яка, за висновком експерта, викликає ненависть до групи осіб «росіяни». Крім того, під час трусу в Рамазанова нібито знайшли патрони. Батько Рамазанова стверджує, що пакет з патронами від пістолета Макарова його сину підкинули.


Як повідомив 02.02.2018 сайт «Крим.Реалії», родичів Рената Параламова, який раніше повідомив про викрадення й катування, викликали на «опитування» у відділення поліції.

«Мені телефонували родичі. Їх хочуть опитати про місцеперебування Рената Параламова. Його нібито хочуть притягнути до адміністративної відповідальності», – сказав адвокат Еміль Курбедінов.

13 вересня минулого року в селищі Нижньогірське, у Параламова відбувся хатній трус, який силовики назвали «обстеженням і слідчими діями». На думку адвокат,«огляд» може бути пов’язаний з релігійною активністю Параламова. За словами очевидців, люди в масках без розпізнавальних знаків на формі відвезли Параламова в невідомому напрямку. Пізніше стало відомо про вилучення книги та ноутбука з дому Параламова.

Фото: Ілля Тарасов / krym.org (RFE/RL)

Параламов вийшов на зв’язок із родичами вдень 14 вересня. Його знайшли на автовокзалі Сімферополя. Пізніше Параламов розповів, що «невідомі катували його, надягали на голову мішок, давали розряди оголеними проводами».

За словами адвоката, родичі написали заяву в російську поліцію, щоби розшукати людей, які катували Параламова. Курбедінов підкреслив, що до цього моменту «ніхто розкривати місце перебування Параламова не буде».

Адвокат, який разом з родичами Параламова 15 вересня був в управлінні ФСБ Росії в Криму, повідомив, що вони впізнали одного з учасників викрадення Параламова серед відвідувачів установи.


Як повідомив сайт «15 минут», у неділю 04.02.2018 кримський татарин Енвер Крош вийшов на волю після 10 днів в одному з СІЗО Сімферополя. Привітати Кроша прийшли десятки кримських татар.

Нагадаємо, суд в місті Джанкої дав затриманому 25 січня Енверу Крошу 10 діб адміністративного арешту за пост у соцмережі «ВКонтакте» 2013 року.


Як повідомив 05.02.2018 сайт «15 минут», посилаючись на «Кримську солідарність», щодо матері Гірая Куламетова, арештованого 18 січня за публікацію в соцмережі на 10 діб, Зареми Куламетової порушено кримінальну справу за «образу співробітника поліції».

Під час візиту до слідчого Кіровського району родина Куламетових відмовилась надавати будь-які свідчення. Згідно зі статтею 319 КК РФ (образа представника влади) жінці може загрожувати штраф до 40 тис. рублів, а також виправні роботи.

Фото: «Кримська солідарність»

22 січня до Зареми Куламетової прийшли співробітники поліції, зі слів поліціянтів – через скаргу на образи на адресу начальника МВС Кіровського району. Скарги в поліціянтів з собою не було. Після відмови Зареми розмовляти зі співробітниками поліції, вони поїхали. Постанови про дозвіл на проведення хатнього трусу вони також не мали.

18 січня в Гірая Куламетова відбувся хатній трус, після якого Гірая відвезли до відділку поліції Кіровського району. Певний час з Куламетовим не було зв’язку, його родичі під дверима відділку вимагали надати їм інформацію про його місцеперебування. Пізніше, того ж дня Гіраєві дали 10 діб арешту в СІЗО «за публікацію відеоролика в 2012 році в соцмережі „ВКонтакте“». Куламетов брав участь у масових пікетах в Криму 14 жовтня проти переслідування кримських татар. 18 грудня йому присудили штраф у 10 тис. рублів.


Як повідомив 06.02.2018 сайт «15 минут», того дня російські силовики в балаклавах побили кримського татарина Фахрі Муратова, сина члена ревізійної комісії Курултая кримськотатарського народу.

Сайт «15 минут» цитує запис з Facebook голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова: «Не ставлячи жодних звинувачень, російські ОМОНівці витягли Фахрі з машини, жорстоко побили й кинули біля машини. На теперішній час обставини події з’ясовуються».

ІНШЕ

Як повідомило 01.02.2018 на своєму сайті Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, на території Криму продовжується видобуток токсичного піску. Україна відстежує наслідки широкомасштабного видобутку піску безпосередньо з дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища (спеціальної споруди для безпечного зберігання токсичних речових), де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат». В процесі видобутку й доставки токсичний пісок неминуче потрапляє у повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу до акваторії Чорного моря. Отруйні відходи використовують для будівництва Керченського мосту та цивільного будівництва.

За інформацією з відкритих джерел у хвостах кількість миш’яку перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 500 разів, вміст сурми втричі перевищує ГДК, ванадію – в 3,5 рази, хрому – в 1420 разів, фосфору й заліза – 341 і 370 відповідно. В піску дамби, що межує з відходами, вміст миш’яку в 377 разів вище ГДК. В глибині насипу концентрація небезпечних з’єднань зменшується, але його в 40 разів більше, ніж ГДК.


Колишній голова комітету АР Крим у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков оприлюднив нові докази руйнування окупантами Ханського палацу в Бахчисараї. Про це 05.02.2018 повідомив сайт «15 минут».

Як каже Дудаков, компанія, що виконує реставраційні роботи, всупереч вимогам Венеційської хартії з питань збереження та реставрації пам’яток і знакомитих місць, знищила старовинні елементи будівлі. Палац перетворюють на «стилізовану бутафорію», каже Дудаков.

У жовтні минулого року журналіст Осман Пашаєв опублікував на своїй сторінці в Facebook світлини, на яких відбиті наслідки «реставраційних робіт» у Ханському палаці. З будівлі Буюк хан джами (Велика Ханська мечеть) зняли черепицю та пошкодили розписи XVIII століття, а фасад палацу обробили хімічними засобами, з причини чого на мурах з’явилися тріщини.

Фото: Facebook Османа Пашаєва

Едем Дудаков повідомив, що старовинний дах Ханського палацу замінили на дах із сучасних матеріалів, а також замість 300-ріних дерев’яних балок установили бетонні.

 Поділитися