MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у лютому 2018 року

28.02.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у лютому 2018 року

3 лютого
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житловому районі в підконтрольному урядові смт Миронівський (62 км на північний схід від Донецька):
На південно-східному боці будинку № 4 і на північно-західному боці будинку № 2 на вул. Садовій зафіксовано сліди від осколків на стінах і дахах, а також розбиті вікна і фрагменти осколків на землі. Члени патруля Місії також бачили свіжу вирву за 2–3 м на південний схід від будинку № 4 і свіжу вирву за 2–3 м на північний захід від будинку № 2 на вул. Садовій. Мешканець (чоловік віком 50–60 років) будинку на вул. Садовій, 4, повідомив про те, що пошкодження виникли 1 лютого, з 21:00 до 22:00, коли він перебував вдома.


7 лютого
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

Медпрацівники лікарні в н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) повідомили, що 6 лютого троє дітей (10-річний хлопчик, його 14-річна сестра та їхня 3-річна двоюрідна сестра) дістали осколкові поранення внаслідок вибуху невибухлого снаряду, коли знаходилися у своєму будинку в н. п. Красногорівка (підконтрольний урядові, 21 км на захід від Донецька). За словами медпрацівників, усі троє дітей були доставлені до лікарні того ж вечора. Вони додали, що трирічна дівчинка внаслідок отриманих осколкових поранень перебуває в критичному стані, і що 7 лютого її перевезли до лікарні у Дніпрі. Медпрацівники також повідомили, що хлопчик отримав осколкові поранення черевної порожнини, втратив 4 пальці на лівій руці, і був переведений до іншої лікарні. 14-річна дівчинка, яка отримала медичну допомогу у зв’язку з осколковими пораненнями, була виписана вранці 7 лютого.

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житловому районі н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька):
На вул. Центральна, 91/113, зафіксовано свіжу пробоїну у зовнішній південно-західній стіні на першому поверсі п’ятиповерхового багатоквартирного будинку. За оцінкою СММ, пробоїна утворилася внаслідок влучання снаряду, випущеного з гармати БМП-2 з південно-західного напрямку.

Спостерігачі Місії здійснювали моніторинг передачі 20 осіб, яких було затримано до початку конфлікту, з непідконтрольних до підконтрольних урядові районів Донецької області через блокпост біля н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) та блокпост поблизу н. п. Новотроїцьке (підконтрольний урядові, 36 км на південний захід від Донецька). Команда Місії відмітила, що координація процесу передачі здійснювалася членом Комітету Верховної Ради України з прав людини.

 

8 лютого
8 лютого команда СММ бачила новозведений блокпост на південний захід від Довгого.
Спостерігачі бачили щонайменше 7 озброєних членів «ЛНР», деякі з яких перевіряли документи, що підтверджують особу, пасажирів автобуса, що прямував у Луганськ, а також ще 2 озброєних членів «ЛНР» у траншеях та окопах поблизу блокпоста. Днем раніше спостерігачі бачили щонайменше 10 озброєних членів «ЛНР», які рили траншеї в цьому районі, використовуючи 2 крани.

Після неодноразових спроб команді Місії вдалося доїхати до н. п. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська). 8 лютого на північно-західній околиці Новоолександрівки спостерігачі вперше бачили блокпост Збройних сил України та шістьох озброєних військовослужбовців Збройних сил України поблизу, а ще двох солдатів — безпосередньо в селі. Двоє місцевих жителів (чоловіки 50 і 70 років відповідно) розповіли, що жителям Новоолександрівки більше не дозволяється їздити до н. п. Первомайськ (непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська), а жителям Первомайська відповідно до Новоолександрівки. 6 лютого 60-річний житель Первомайська повідомив спостерігачам, що озброєні члени «ЛНР» на блокпості на північний схід від Новоолександрівки не пропустили його до цього населеного пункту. За його словами, він відвідував Новоолександрівку на початку лютого, і йому вперше відмовили в доступі.


9 лютого
Спостерігачі здійснювали моніторинг і сприяли передачі грошових коштів з непідконтрольних урядові районів Луганської області в підконтрольні.
Як повідомлялося, грошові кошти передавалися у зв’язку з заборгованістю за водопостачання.

13 лютого
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Медпрацівники лікарні в н. п. Волноваха (підконтрольний урядові, 53 км на південь від Донецька) повідомили, що 12 лютого до них доправили 63-літнього чоловіка з н. п. Гранітне (підконтрольний урядові, 60 км на південь від Донецька) з вогнепальним пораненням лівого плеча. Спостерігачі бачили 63-літнього чоловіка в сорочці, який мав навколо шиї пов’язку для підтримування лівої руки. За словами цього чоловіка, близько опівдні 12 лютого він очищав від снігу ділянку подвір’я перед своїм будинком, коли почув постріл зі стрілецької зброї, а затим ще один постріл зі стрілецької зброї, і раптом відчув біль у плечі.


14 лютого
Повідомлення про спричинені обстрілом пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах н. п. Гранітне (підконтрольний урядові, 60 км на південь від Донецька):

На цокольному поверсі одноповерхового будинку на вул. Бейди, 19, зафіксовано вибите вікно кухні зі східної сторони, а також пробоїну у внутрішній східній стіні. Спостерігачі не змогли визначити напрямок вогню та тип застосованого озброєння. Члени патруля Місії також бачили свіжу пробоїну на східній зовнішній стіні будинку та визначили, що вона виникла в результаті влучення кулі, випущеної зі східного напрямку. Власниця будинку (віком 60–69 років) повідомила СММ, що пошкодження виникли 13 лютого, приблизно о 12:00, коли її чоловік був у гаражі, а її вдома не було.


15 лютого
Повідомлення про спричинені обстрілом пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька):

На вул. Леніна, 65, виявлено 2 розбиті західно-південно-західні вікна (з пробоїною в кожному) на цокольному поверсі та ще 2 розбиті західно-південно-західні вікна (також з пробоїною в кожному) на першому поверсі школи. Усередині будівлі зафіксовано пробоїну у стінах навпроти кожного із цих чотирьох розбитих вікон. За оцінкою СММ, пошкодження виникли через влучення снарядів з озброєння невстановленого типу, випущених із західного напрямку. Співробітники школи повідомили, що обстріл розпочався 14 лютого, приблизно о 12:30, після чого вони одразу відвели всіх присутніх тоді в школі учнів (приблизно 300 осіб) до укриття в будівлі.
На першому поверсі іншої школи на вул. Леніна, 40, спостерігачі бачили, що 4 західно-південно-західні вікна вибиті й затягнуті пластиковою плівкою. На зовнішній західно-південно-західній стіні будівлі виявлено свіжу пробоїну на висоті близько 1,5 м над землею. За оцінкою спостерігачів, пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з гармати БМП-2 (30 мм) із західного напрямку. Співробітниця школи повідомила, що вона почула вибухи під час уроків 14 лютого, у період між 10:00 і 12:00.
Усередині квартири на другому поверсі чотириповерхового багатоквартирного житлового будинку на вул. Мельникова, 22, спостерігачі бачили нещодавно відремонтоване західно-південно-західне вікно та свіжу пробоїну у стіні навпроти вікна, а також сліди обгорання на внутрішніх стінах, стелі та підлозі. Члени патруля Місії визначили, що пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу із західного напрямку. Мешканка квартири (60–70 років) повідомила, що обстріл у цьому районі відбувся 14 лютого, близько 12:00, а також додала, що в той момент її в квартирі не було. Відстань між позиціями Збройних сил України та збройних формувань західніше Докучаєвська становить лише кілька сотень метрів.

СММ продовжувала вести спостереження за ситуацією, в якій опинилися цивільні особи, які проживають поблизу лінії зіткнення. Троє жителів н. п. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) порізно розповіли спостерігачам, що у селі все ще живуть 16 осіб і що вони не можуть дістатися Первомайська. Натомість, за їхніми словами, з 7 лютого вони прямують до Попасної за продуктами харчування та ліками. Вони додали, що жителі користуються водою з місцевих колодязів. Члени патруля Місії бачили, що відсутнє електропостачання будинку, мешканець якого повідомив, що електроенергії у населеному пункті немає вже майже чотири роки. За словами одного зі співрозмовників, жителі залежать від гуманітарної допомоги. На вулиці Гагаріна в Новоолександрівці спостерігачі також бачили трьох військовослужбовців Збройних сил України.


18 лютого
Повідомлення про спричинені обстрілами свіжі пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах Горлівки, Пікуз і Луганська:

17 лютого в Горлівці на вул. Вітчизняній, 50/1, виявлено свіжий отвір від кулі в південній стіні господарської споруди, що стояла приблизно за 3 м на південь від одноповерхового будинку. На зовнішній стіні будинку із північного боку зафіксовано свіжий слід від рикошетного попадання боєприпаса. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу із західно-північно-західного напрямку.

17 лютого в Луганську на вул. Демьохіна, 25, команда СММ помітила, що були пошкоджені два радіокабелі і один телевізійний кабель, які лежали на надземній металевій конструкції поряд із чотириповерховим цегляним будинком, в якому розташована телекомпанія. Спостерігачі також бачили, що із південно-західного боку будівлі телекомпанії розбиті 10 вікон. Команда СММ визначила, що пошкодження виникли нещодавно і були спричинені влученням снаряда, випущеного з ручного протитанкового гранатомета (РПГ-26) із південно-західного напрямку. Приблизно за 100 м на південний захід від будівлі телекомпанії на платформі на території парку спостерігачі побачили на снігу сліди вихлопу. За оцінкою СММ, це були сліди реактивного вихлопу від пострілу з ручного протитанкового гранатомета (РПГ-26). Увечері 16 лютого в Луганську спостерігачі чули 2 вибухи невизначеного походження за 0,6 км на північний схід (див. вище розділ про порушення режиму припинення вогню).

18 лютого члени команди СММ бачили свіжі місця вогневого ураження в Пікузах. Зафіксовано свіжу вирву на подвір’ї перед одноповерховим будинком на вул. Перемоги, 10, поряд із покинутою школою. На відстані приблизно 5 м від вирви виявлено дірки в металевих воротах із західного боку, а також осколкові пошкодження на зовнішній стіні будинку із західного боку. Усі вікна на західному боці будинку були розбиті. За оцінкою СММ, ця вирва виникла внаслідок влучення артилерійського снаряда, випущеного із західного напрямку. На задньому подвір’ї одноповерхового нежилого будинку виявлено другу свіжу вирву, а також осколкові пошкодження зовнішньої стіни із західного боку будинку. За оцінкою СММ, вирва була спричинена влученням артилерійського снаряда, випущеного із західного напрямку.

СММ і надалі спостерігала за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. 18 лютого жителька (50–60 років) н. п. Бетманове (кол. Красний Партизан, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Донецька) повідомила команді Місії, що в селищі спостерігаються постійні перебої з електропостачанням через обстріли. Співрозмовниця розповіла спостерігачам, що працює в н. п. Верхньоторецьке (підконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Донецька), а дістатися від Бетманового до Верхньоторецького можна лише пішки, отож щодня їй доводиться долати приблизно по 10 км в кожен бік. Двоє чоловіків (віком 40–50 років) повідомили СММ, що на дорозі між Бетмановим і Верхньоторецьким заборонений проїзд транспортних засобів. Вони додали, що, щоб дістатися до Верхньоторецького, жителі вимушені об’їжджати контрольний пункт в’їзду-виїзду в Майорську, долаючи по 160 км. На блокпості «ДНР» на північно-західній околиці Бетманового троє озброєних членів «ДНР» відмовили патрулю СММ у доступі, зауваживши, що з міркувань безпеки рухатися в напрямку Верхньоторецького небезпечно. Приблизно за 100 м на північний захід від блокпоста члени патруля Місії побачили на дорозі нову траншею 2 м завширшки.

Три жительки (60–70 років) Чигарів, поселення в межах Південного, повідомили СММ, що з сусідніми населеними пунктами немає транспортного сполучення, а найближчі блокпост і автобусна зупинка розташовані приблизно за 2 км, і дістатися до дороги можна лише пішки. За словами жителів, до селища не можуть проїхати навіть аварійно-рятувальні транспортні засоби, як-то машини швидкої допомоги або пожежні автомобілі. Вони також додали, що для отримання базових послуг, наприклад, медичної допомоги, вони змушені йти пішки до н. п. Торецьк (кол. Дзержинськ, підконтрольний урядові, 43 км на північ від Донецька) або до Горлівки.

20 лютого
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

15 лютого 50-річний чоловік повідомив спостерігачам, що 12 лютого він зазнав кульового поранення лівої ноги, коли перебував у н. п. Спартак (непідконтрольний урядові, 9 км на північ від Донецька). Він додав, що йшов вулицею Радянською у Спартаку, коли відчув біль у лівому стегні та побачив кулю на землі. За його словами, він проживає в Київському районі Донецька (непідконтрольний урядові, 5 км на північ від центру міста), але того дня був у Спартаку, де має власність. Спостерігачі бачили круглу рану на його лівому стегні. 20 лютого медперсонал лікарні у Донецьку повідомив команді Місії, що 14 жовтня до них доправили цього чоловіка з кульовим пораненнями лівої ноги.


22 лютого
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів від обстрілів із легкого та важкого озброєння в житлових районах:

21 лютого в н. п. Довге (непідконтрольний урядові, 22 км на північний захід від Луганська) зафіксовано пошкоджений одноповерховий приватний будинок на вул. Садовій, 5. На північно західному фасаді будинку спостерігачі помітили вибоїну довжиною 2–3 см, яка, за їхньою оцінкою, утворилася від влучення 30 мм снаряда, випущеного з гармати бойової машини піхоти (БМП-2) з північно західного напрямку. Мешканець будинку розповів, що пошкодження були завдані 20 лютого, близько 17:30, та додав, що жоден із чотирьох мешканців, які на той час перебували в будинку, не постраждав.

 

22 лютого
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах внаслідок обстрілів:

22 лютого в н. п. Довге (непідконтрольний урядові, 22 км на північний захід від Луганська) виявлено свіжу вирву в землі приблизно за 6 м на північний схід від будинку на вулиці Миру та свіжу пробоїну в металевих воротах, що виходять на північ, розташованих орієнтовно за 5 м на північ від будинку; за оцінкою, обидва пошкодження спричинені потраплянням снарядів, випущених з озброєння невстановленого типу з північного напрямку. Члени патруля Місії також бачили свіжу пробоїну в північному вікні будинку, яка виникла, за оцінкою, внаслідок влучення кулі, випущеної з північного напрямку. Жителька будинку (віком 40–49 років) розповіла, що ввечері 21 лютого вона була вдома з двома доньками (віком шість і вісім років), коли почула звуки обстрілу.

22 лютого в н. п. Гольмівський (непідконтрольний урядові, 49 км на північний схід від Донецька) виявлено свіжу вибоїну на балконі четвертого поверху з північного боку та свіжу пробоїну з північного боку п’ятиповерхового багатоквартирного будинку на вул. Загородній, 12; за оцінкою, обидва пошкодження спричинені влучення 12,7-мм куль, випущених із великокаліберного кулемета з північного напрямку. Житель квартири (чоловік віком 60–69 років) повідомив, що він чув звуки влучення куль рано-вранці 21 лютого, близько 06:10. Команда СММ вже бачила вогневі позиції та траншеї на північній околиці населеного пункту


24 лютого
Повідомлення про пошкодження від обстрілів із легкого та важкого озброєння, у тому числі в житловому районі:

24 лютого на вул. Маяковського, 10, у н. п. Каштанове, що в н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька), зафіксовано пробоїну у вікні будинку з північної сторони, яка утворилася внаслідок вогню зі стрілецької зброї з північно-західного напрямку. Мешканка будинку повідомила, що вона пошкодження були завдані вночі 18 лютого, коли вона була вдома.


26 лютого
Повідомлення про пошкодження, зокрема цивільних об’єктів, внаслідок обстрілів із легкого та важкого озброєння:

25 лютого в н. п. Підлісне (підконтрольний урядові, 70 км на північний захід від Луганська) виявлено свіжу пробоїну (2 м завширшки, 1 м заввишки) у східній стіні будинку на вул. Первомайській, 23, яка, за оцінкою спостерігачів, утворилася внаслідок влучення снаряда, випущеного зі 100-мм артилерії зі східно-південного сходу, а також осколкові пошкодження бетонного фундаменту під стіною та трьох дерев’яних віконних шибок. Спостерігачі також бачили осколкові пошкодження на протилежній стіні та вибиту цеглу. Члени патруля Місії відзначили, що на східному боці навісу, що має спільну з будинком стіну з південного боку, відсутня черепиця, а також бачили уламки черепиці на присадибній ділянці. Житель Підлісного розповів, що обстріл стався 24 лютого та на той момент у будинку нікого не було, оскільки там ніхто не проживає.

27 лютого

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів та об'єктів життєзабезпечення, внаслідок обстрілів. У непідконтрольній урядові частині Зайцевого зафіксовано свіжу вирву в полі приблизно за 30 м на північ від найближчого житлового будинку № 24-Н на вул. Багрицького. За оцінкою СММ, вирва утворилася від розриву 82-мм мінометної міни, випущеної з північно-північно-західного напрямку.

На вул. Багрицького, 24-Н, виявлено осколкові пошкодження східної сторони житлового будинку. Спостерігачам не вдалося визначити тип застосованого озброєння чи напрямок вогню. За словами мешканця будинку, обстріл відбувся вдень 25 лютого.

На задньому подвір’ї будинку № 15-Н на вул. Загорського, виявлено свіжу вирву приблизно за 30 м на південь від будинку, що, за оцінкою СММ , утворилася від розриву 82-мм мінометної міни, випущеної з північного напрямку. Спостерігачі також бачили, що вікно, що виходить на південь, було затягнуте плівкою. За словами мешканки будинку, вона була вдома, коли відбувся обстріл 25 лютого, приблизно о 16:00.

На вул. Карбишева 6 місцевих жителів (чоловіки та жінки, віком від 30 до 60 років) порізно повідомили СММ, що обстріл відбувся в Зайцевому в другій половині дня 25 лютого.

Біля будівлі електропідстанції, розташованої на південній околиці н. п. Золоте-5 (Михайлівка, непідконтрольний урядові, 61 км на північний захід від Луганська), члени патруля Місії бачила дві вирви. Одна з них утворилася за 50 м на захід, а інша — за 100–120 м на північ від будівлі, де, за словами працівника електропідстанції, зберігається ртуть. Члени патруля Місії бачили 3 розбитих вікна з західного боку: два на першому поверсі та одне на другому поверсі будинку. Спостерігачі також бачили свіжу пробоїну на північній стороні цистерни для нафтопродуктів, яка, за оцінкою, утворилася в результаті попадання осколків. Поблизу цистерни для нафтопродуктів команда Місії бачила сліди жовтого кольору на снігу. За оцінкою спостерігачів, це були сліди від протікання нафтопродуктів з цистерни. Членам патруля СММ не вдалося визначити тип застосованого озброєння чи напрямок вогню. Працівник повідомив, що вночі з 24 на 25 лютого його колеги були в будівлі, коли вони почули вибухи.

 

28 лютого

Повідомлення про пошкодження на цивільних об'єктах та поблизу них унаслідок обстрілів у н. п. Слов’яносербськ (непідконтрольний урядові, 28 км на північний захід від Луганська) та н. п. Молодіжне (непідконтрольний урядові, 63 км на північний захід від Луганська).

На вул. Первомайській, 11, у Слов’яносербську зафіксовано 5 свіжих пробоїн: у північно-східній стіні будинку, у металевих воротах, що виходять на північний схід, у даху навісу, що виходить на північний схід поблизу будинку, в опорі цього навісу та в дереві, що росте біля будинку. За оцінкою СММ, усі 5 пробоїн виникли внаслідок влучення снарядів із 30-мм гармати, випущених із північно-східного напрямку. Спостерігачі також бачили 3 свіжі місця вогневого ураження (кожне діаметром від 8 до 20 см) у полі на північний схід від будинку. Власник будинку повідомив, що обстріл стався 26 лютого, близько 06:00, коли він був удома разом із дружиною та двома дітьми.

Спостерігачі бачили два розбиті північно-східні вікна будинку на вул. Первомайській, 10, у Слов’яносербську, а також зафіксували пробоїну в металевих воротах, що виходять на північно-північний схід. За оцінкою СММ, пошкодження виникли внаслідок влучення снарядів із 30-мм гармати, випущених із північно-східного напрямку.

У полі, на відстані близько 200 м на північ від Молодіжного, спостерігачі бачили 6 свіжих вирв поблизу одна від іншої, а також хвостовий стабілізатор мінометної міни біля однієї з них. За оцінкою спостерігачів, одна із зазначених вирв виникла внаслідок розриву 82-мм мінометної міни. Члени патруля Місії відзначили, що вирви розташовані на відстані близько 250 м від найближчого будинку й орієнтовно за 100 м від будівлі, якою, за наявною в СММ інформацією, користуються члени «ЛНР» (біля будівлі спостерігачі бачили двох озброєних членів «ЛНР»). Власниця будинку повідомила, що вона була вдома, коли 26 лютого, близько 21:00, її будинок зазнав вогневого ураження.

 Поділитися