MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Апеляційний суд залишив в силі перевірки переселенців за місцем проживання

20.03.2018   
Яна Смелянська

Київський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Окружного адміністративного суду м.Києва про визнання протиправною та скасування постанови уряду про порядок призначення соціальних виплат вимушеним переселенцям і контролю за проведенням соціальних виплат за місцем їх фактичного проживання. 

«Постанову Окружного адміністративного суду м.Києва від 14 грудня 2017 скасувати і прийняти по справі нову постанову такого змісту: позовні вимоги Б* до Кабінету міністрів України про визнання протиправною та скасування постанови №365 від 8 червня 2016 "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" залишити без задоволення», - йдеться в постанові суду, оприлюдненій в Єдиному реєстрі судових рішень.

Зокрема, постановою Окружного адмінсуду Києва від 14 грудня 2017 року позовні вимоги щодо скасування даної постанови були задоволені.

А 11 січня 2018 року Кабінет міністрів України подав апеляційну скаргу на постанову Окружного адміністративного суду Києва.

В ході судового розгляду колегія суддів Київського апеляційного адмінсуду заявила, що вважає постанову Кабміну №365 виданим на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, обґрунтовано, справедливо, добросовісно, ​​розумно з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації, пропорційно і з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів осіб.

Також наголошується, що суд першої інстанції не навів в судовому рішенні доводів, які б підтверджували факт порушення постановою прав і охоронюваних законом інтересів позивача.

У зв’язку з чим, апеляційна скарга Кабміну підлягає задоволенню, а постанова Окружного адмінсуду м.Києва - скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

8 червня 2016 року Кабмін затвердив новий порядок призначення соцвиплат переселенцям і контролю за місцем їх фактичного перебування.

Даним документом Кабмін встановив здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки наведених у довідці про взяття переселенців на облік відомостей про фактичне місце проживання і складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї переселенців. Згідно з постановою, така перевірка проводиться тільки щодо тих переселенців, які отримують соцвиплати, субсидії і пільги.

Після чого, ряд громадських організацій, а також приватних осіб почали подавати позови щодо скасування даної постанови і визнання дискримінаційними ряду положень документа.

 Поділитися