MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ув’язнених у «ДНР» саджали в одиночні камери за прохання перевести на підконтрольну уряду територію – ООН

27.03.2018    джерело: humanrights.org.ua
Центр інформації про права людини
Ув’язнені до початку конфлікту на окупованих територіях Донбасу особи, яких вдалося перевести на підконтрольну Україні територію, повідомляють про погані умови утримання, зокрема, критичну нестачу їжі, відсутність медичної допомоги та відключення електроенергії протягом дня.

Ув’язнені до початку конфлікту на окупованих територіях Донбасу особи, яких вдалося перевести на підконтрольну Україні територію, повідомляють про погані умови утримання, зокрема, критичну нестачу їжі, відсутність медичної допомоги та відключення електроенергії протягом дня.

Про це йдеться в доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 листопада 2017 року до 15 лютого 2018 року Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини.

Медичну допомогу ув’язнені також характеризували як недостатню через дефіцит медичних працівників або небажання працівників надавати медичну допомогу. Деякі затримані стверджували, що їм доводилося отримувати дозвіл «адміністрації» колонії на проходження лікування. Найгострішою проблемою був брак медикаментів (зокрема, спеціальних препаратів для лікування діабету). Єдиний шлях, яким можна було отримати потрібні медикаменти, – це знайти іншого ув’язненого зі схожим діагнозом і попросити його родичів привезти додаткову кількість препарату. За цих умов посилки від родичів мали для ув’язнених особливе значення, йдеться в звіті.

Ув’язнені повідомляли, що їжа «часто була гнилою», а «іноді небезпечною для споживання»; якщо їжа була кращої якості, то порції були малими й недостатніми. У деяких колоніях у 2014–2015 роках ситуація була особливо поганою, «рівносильною голодуванню».

УВКПЛ наголошує, що у місцях несвободи на окупованих територіях залишаються люди, які після початку конфлікту були або виправдані судом на підконтрольній території, або відбули свій термін покарання, або оскаржили вирок суду першої інстанції. Є повідомлення про кількох осіб, ув’язнених до початку конфлікту, які так і не були засуджені, але були доставлені до Донецька для проведення судово-медичної експертизи на початку 2014 року, до того, як спалахнув конфлікт. Вони перебувають у СІЗО майже чотири роки, що рівносильне свавільному позбавленню волі.

Критерії, що були застосовані озброєними групами для відбору осіб для переведення, залишилися незрозумілими, йдеться в доповіді. Переведені ув’язнені повідомили, що «влада» на території, яка контролюється «Донецькою народною республікою» продовжує відмовляти у переведенні особам, ув’язненим до початку конфлікту, які офіційно зареєстровані на контрольованій Україною території Донецької області або в Криму. Декілька переведених ув’язнених повідомили, що за прохання про переведення на підконтрольну територію, їх поміщали в одиночну камеру на строк до 15 діб.

У документі зазначено, що донині переведення ув’язнених на підконтрольну територію здійснювалося під егідою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на основі діалогу з представниками «Донецької народної республіки». Станом на 15 лютого 2018 року «Луганська народна республіка» не вжила практичних кроків для переведення осіб, ув’язнених до початку конфлікту, ігноруючи звернення до «влади» щонайменше 64 ув’язнених, що підтверджує УВКПЛ. Крім того, перетнути лінію зіткнення в Луганській області важко (прямої автомобільної переправи немає, лише пішохідний міст), через що відвідування членами сімей є дуже проблематичним.

Нагадаємо, з серпня 2015 року на територію, яку контролює Уряд, переведено 186 осіб.

 Поділитися