MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у червні 2018 року

02.07.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у червні 2018 року

1 червня
Пошкодження цивільних об’єктів у житловому районі н. п. Докучаєвськ
(непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). На першому поверсі п’ятиповерхового будинку на вул. Леніна, 84, зафіксовано свіже пошкодження (пробоїну діаметром приблизно 15 см) з тріщинами, що розходилися до країв зовнішньої частини пластикової віконної рами з подвійним склом, що виходить на північ. За оцінкою СММ, пробоїна утворилося, ймовірно, в результаті влучення осколка або кулі, що зрикошетила. Спостерігачі також бачили осколки розбитого скла, що лежали на землі перед вікном. За словами власниці (у віці 30–40 років), увечері 30 травня, коли вона перебувала в квартирі, вона чула стрілянину та вибух.


3 червня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

1 червня медпрацівники станції швидкої допомоги в н. п. Пантелеймонівка (непідконтрольний урядові, 26 км на північний схід від Донецька) повідомили, що чоловік (віком 30–39 років) був доправлений зі станції швидкої допомоги до лікарні № 2 у Горлівці після того, як він зачепив розтяжку в полі на південь від села, внаслідок чого стався вибух. 2 червня матір та тітка чоловіка повідомили, що коли він ішов із велосипедом у полі поблизу ставка приблизно за 5 км на південний захід від Пантелеймонівки, він зачепив розтяжку, спровокувавши вибух, внаслідок чого він знепритомнів. За їхніми словами, на нього натрапив перехожий. Вони також розповіли, що коли чоловік отямився, то покликав свого друга, який викликав швидку допомогу. Родичі чоловіка повідомили, що бригада швидкої погодилася підібрати чоловіка біля розташованого неподалік цвинтаря, але машина швидкої не змогла вирушити в поле, щоб забрати чоловіка, а тому йому довелося пройти пішки до цвинтаря і там зустрітися з бригадою швидкої допомоги. За словами матері чоловіка, він отримав струс мозку й осколкові поранення верхньої частини лівої ноги, але в той же день його виписали з лікарні в Горлівці.

Пошкодження цивільного об’єкта внаслідок обстрілу в н. п. Чермалик (підконтрольний урядові, 31 км на північний схід від Маріуполя). На вул. Хмельницького, 39, виявлено вирву приблизно за 10 м на схід від одноповерхового будинку та на відстані близько 5 м на схід від господарської споруди. На східній стіні будинку було приблизно 10 осколкових пробоїн, а 2 вікна зі східного боку були розбиті та закриті фанерою. Мешканці будинку (жінка 89 років та її син 63 років) розповіли, що 31 травня близько 09:00 вони були вдома, коли почули вибух із заднього боку будинку. За оцінкою спостерігачів, вирва та пошкодження утворилися внаслідок розриву мінометної міни (82 мм), випущеної з північно-східного напрямку. Співробітники Місії бачили військовослужбовця Збройних сил України перед сусіднім будинком приблизно за 70 м на південь, а один бік будинку був накритий маскувальною сіткою.


4 червня
Свіжі місця вогневого ураження в н. п. Широкине
(20 км на схід від Маріуполя). 30 травня безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ дальнього радіуса дії зафіксував свіжі сліди вогневого ураження, зокрема 3 зруйновані будинки, 6 пошкоджених будівель, а також 4 вирви у Широкиному. За оцінкою СММ, руйнування та пошкодження виникли в результаті вогню з самохідних гаубиць (2С3 «Акація», 152 мм) з північно-східного напрямку. Більшість місць вогневого ураження були розташовані на відстані приблизно 300 м від центру населеного пункту.


5 червня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок вогню зі стрілецької зброї:

У н. п. Луганське (підконтрольний урядові, 59 км на північний схід від Донецька) команда СММ поговорила з 64-річним чоловіком з бинтовою пов’язкою на лівому стегні. За словами співрозмовника, 28 травня, близько 21:30, він отримав кульове поранення, перебуваючи на присадибній ділянці свого будинку № 96 на вул. Луговій у н. п. Воздвиженка (підконтрольний урядові, 66 км на північний схід від Донецька), який розташований приблизно за 8 км від лінії зіткнення. У лікарні в Світлодарську заступник головного лікаря повідомив, що рано-вранці 29 травня до них доправили чоловіка з вогнепальним пораненням лівого стегна, постраждалому була надана медична допомога і 30 травня його виписали з лікарні.

У цій лікарні команда СММ поговорила з 61-річним чоловіком, який розповів, що його підстрелили, коли він намагався пішки перетнути лінію зіткнення з району Дебальцевого у напрямку Світлодарська під час бойових дій у цьому районі вранці 2 червня. Медперсонал лікарні повідомив, що 2 червня у другій половині дня до них доправили чоловіка з відкритим переломом зі зміщенням лівої гомілки внаслідок вогнепального поранення на виліт. Постраждалому була надана відповідна медична допомога


7 червня
Повідомлення про хлопця, який дістав поранення від спрацювання невибухлого снаряда:

У лікарні в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі розмовляли з хлопцем (віком 14 років), у якого не було лівої кисті руки і кількох верхніх фаланг пальців на правій руці. За словами хлопця, він знайшов тонкий предмет, подібний на ручку, 10–15 см завдовжки з червоним затискачом та приніс його додому, де він вибухнув у нього в руці. Медперсонал лікарні повідомив, що кисть лівої руки і зап’ястя хлопця ампутували, так само як і кінчики двох пальців правої руки, а також додали, що хлопцеві надали медичну допомогу у зв’язку із травмою сітківки. 6 червня тітка хлопця розповіла, що вибух стався 30 квітня вдома в хлопця в Горлівці.

У Чигарях, що в Південному зафіксовано кілька згорілих будинків, деякі з яких все ще тліли. Спостерігачі бачили щонайменше 20 мирних жителів в цьому районі, деякі з яких розповіли, що безпекова ситуація різко погіршилася з середини травня. Зафіксовано, що 5 будинків на вулиці Зарічній і ще один будинок у Цілинному провулку були вщент зруйновані, а будинки на вулиці Полтавській і вулиці Амурській були пошкоджені. Спостерігачі поспілкувалися з 8 особами (чоловіками і жінками, віком від 20 до 60 років), які розповіли, що в селищі відсутні школи, електропостачання, проточна вода і предмети першої необхідності, а також досить складно зловити сигнал мобільного зв’язку. Вони додали, що медичні послуги і магазини є в н. п. Торецьк (кол. Дзержинськ, підконтрольний урядові, 43 км на північ від Донецька) і Горлівці. Спостерігачі зафіксували присутність Збройних сил України в щонайменше 6 житлових будинках на вулиці Зарічній і в Цілинному провулку, у тому числі ящики для боєприпасів, які зберігалися в покинутому будинку. На подвір’ях кількох будинків лежали кабелі зв’язку. Приблизно за 600 м на південь від Чигарів команда СММ бачила прапор «ДНР», який був встановлений на териконі, що свідчить про близькість позицій у цьому районі.

Пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури в житловому районі н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). У магазині на вул. Леніна, 96, на відстані приблизно 3,5 м над землею виявлено 8-см пробоїну у фанери, що закривала одне із вікон магазину, що виходять на західно-південний захід. Також виявлено невелику подряпину на одній зі сходинок біля входу до магазина. За словами управляючого магазину, пошкодження виникли внаслідок обстрілу, який стався 5 червня десь о 19:30. У квартирі на першому поверсі багатоквартирного будинку на вул. Леніна, 26 виявлено 7-см пробоїну в тріснутому вікні, що виходить на західно-південний захід, та діру (10 см завширшки і 3–4 см завглибшки) у стіні напроти вікна. Власниця квартири (віком від 70 до 79 років) розповіла, що пошкодження виникли 5 червня близько 20:00. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снарядів озброєння невстановленого типу, випущених із південно-західного напрямку.

Повідомлення про пасажирів автобуса, що дістали поранення внаслідок мінометного обстрілу у південно-східній частині н. п. Голубівське (непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська). Спостерігачі бачили білий автобус на 14 місць із тріснутим вітровим склом та шістьма пробоїнами (по 2 см) в капоті, а також 25 пробоїн (по 2 см) у дверях, розбиті вікна і проколоті шини — все з пасажирської сторони. На підлозі в салоні автобуса команда СММ бачила кров та бите скло. Розбите скло також було на проїжджій частині за 2–3 м на південний схід від автобуса. 8 червня члени збройних формувань у н. п. Голубівка (кол. Кіровськ, непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська) повідомили, що п’ять жінок і двоє чоловіків дістали поранення в автобусі 7 червня десь о 10:30. Медперсонал лікарні в Голубівці повідомив, що 7 червня до лікарні доправили п’ятьох жінок та двох чоловіків з осколковими пораненнями і порізами від скла, а також додали, що згодом чотирьох жінок та одного чоловіка виписали з лікарні.


8 червня
Повідомлення про постраждалу цивільну особу та зафіксувала свіжі пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури в житловому районі н. п. Саханка
(непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя):

На вул. Конституції, 28, команда СММ бачила чоловіка (віком від 80 до 89 років) із закривавленою бинтовою пов’язкою на правій руці та кисті руки. Чоловік розповів, що ввечері 7 червня він був біля будинку, коли почув звуки обстрілу та спробував укритися в гаражі. Після обстрілу відчув біль у лівій нозі і побачив кров на цій нозі. За цією адресою зафіксовано пошкоджену південну цегляну стіну літньої кухні за 2 м на захід від будинку та за 15 м на захід від гаража. Також були помітні сліди вибуху і осколкові пошкодження всередині та ззовні кухні. Всередині кухні зруйновано цегляну плиту. На землі на прилеглому до кухні подвір’ї було кухонне приладдя, а також керамічні та дерев’яні дошки з пошкодженнями від осколків. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням 82-мм мінометної міни, випущеної з південно-західного напрямку.

На вул. Конституції, 18, виявлено свіжу вирву в землі приблизно за 15 м на південний захід від південної сторони двоповерхового будинку. Також були два вибиті вікна на другому поверсі будинку з південної сторони, а також пошкодження від осколків на паркані неподалік, за 10 м на південний схід від вирви, і фрагменти осколків на землі. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням 82-мм мінометної міни, випущеної з південно-західного напрямку. Двоє жителів будинку (жінка і чоловік, віком від 50 до 59 років) розповіли, що обстріл стався приблизно о 20:00 7 червня.

На вул. Конституції, 20, зафіксовано дві свіжі вирви в землі відповідно за 3 м і 10 м на південь від південної стіни одноповерхового будинку. Зафіксовано подряпини, пробоїни і вибоїни в стіні, також на східній стороні будинку були два розбиті вікна. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням 82-мм мінометних мін, випущених із південно-західного напрямку. Жінка (віком від 50 до 59 років), яка була в будинку, розповіла, що обстріл стався десь о 19:00 7 червня.

 

10 червня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

У лікарні в Ясинуватій 25 річна мешканка н. п. Макіївка (непідконтрольний урядові, 12 км на північний схід від Донецька) розповіла, що вона дістала вогнепальне поранення, коли провідувала своїх родичів у н. п. Василівка (непідконтрольний урядові, 20 км на північ від Донецька) 9 червня приблизно о 19:00. За її словами, коли вона вийшла з будинку родичів, вона почула постріл і раптово відчула біль в області живота. Медпрацівники лікарні повідомили, що жінці з кульовим пораненням у черевній порожнині було надано відповідну медичну допомогу, і додали, що потерпілу прооперували.

Медперсонал лікарні в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) повідомив, що 14 травня до них доправили 15 річну дівчинку з гематомами на правому плечі та спині; вона перебувала у шоковому стані і їй надали медичну допомогу. Медпрацівники також додали, що її виписали 24 травня. Жінка (віком від 30 до 40 років) розповіла, що 12 травня вона разом із двома дочками (9 і 15 років) була у своїй квартирі на другому поверсі будинку № 138 на вул. Стожка у Горлівці, коли рано вранці вони почули звуки обстрілу. За її словами, вони спустилися на перший поверх, щоб укритися, і почули гучний вибух, після чого старша дочка впала додолу і в неї влучив уламок бетонної стіни. Жінка також додала, що незважаючи на незначне поранення, 14 травня її доньку госпіталізували до лікарні в Горлівці, оскільки дівчинка досі перебувала у шоковому стані. Два сусіди з цього багатоквартирного будинку (жінка та чоловік) розповіли, що під час обстрілу вони були разом із жінкою та її доньками і бачили, як дівчинка падала.

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя):
9 червня на вул. Миру, 27, зафіксовано зруйновану частину покрівлі на даху одноповерхового будинку з південно західного боку, яка була затягнута полімерною плівкою; ззовні на землі були розкидані уламки даху. Також виявлено принаймні 50 пробоїн та слідів від осколків на зовнішній стіні та паркані з південно західного боку будинку. Всередині зафіксовано щонайменше 50 свіжих пробоїн у стелі, частина якої розвалилася. За оцінкою Місії, усі ці пошкодження з’явилися внаслідок влучення мінометної міни, випущеної з південно західного напрямку. За словами 71-річного мешканця будинку, 8 червня він разом із дружиною перебував у будинку, коли вони почули гучний вибух приблизно о 17:00. Він також розповів, що осколками йому поранило вухо. Спостерігачі бачили бинтову пов’язку на його лівому вусі.

8 червня на вул. Конституції, 22, виявлено незначні свіжі сліди горіння та подряпини на цегляній кладці північної стіни будинку. На вул. Конституції, 26, зафіксовано свіжу вирву на присадибній ділянці, що виходить на схід, три зламані гілки та пробоїну в газопроводі за 20 м на північний захід від будинку. За оцінкою СММ, усі ці пошкодження з’явилися внаслідок влучення 82 мм мінометних мін, випущених із південно західного напрямку.

10 червня на вул. Жовтнева, 24, зафіксовано 15 пробоїн та подряпин на дерев’яному паркані та бетонному стовпі паркану з північно східного боку будинку, а також вирву на відстані 1 м на північ від паркану. Спостерігачі оцінили, що вона виникла 2–3 дні тому. За оцінкою СММ, усі ці пошкодження з’явилися внаслідок влучення 82 мм мінометної міни, випущеної з південно західного напрямку. Приблизно за 100 м на схід від будинку члени патруля Місії зафіксували нерухому вантажівку військового типу.


11 червня
Пошкодження, спричинені обстрілами у житлових районах н. п. Донецький
(непідконтрольний уряду, 49 км на захід від Луганська) та поблизу них. 9 червня безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ виявив 38 свіжих вирв біля вогневих позицій та бліндажів приблизно за 300 м на південь від житлового району зазначеного населеного пункту. За оцінкою, ці вирви утворилися внаслідок розривів, ймовірно, мінометних мін (120 мм), випущених із північно-західного напрямку. У південній частині населеного пункту той самий БПЛА виявив пробоїну у даху будівлі школи і 4 членів збройних формувань, які стояли біля неї. Також він зафіксував уламки на даху будівлі дитячого садка на відстані близько 100 м далі на південний схід (СММ не змогла визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню, а також те, чи були ці уламки та пошкодження свіжими). 8 червня поблизу мосту у східній частині н. п. Голубівське (непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська) чоловік та 2 жінки, які відрекомендувалися мешканцями Донецького, розповіли, що чули звуки обстрілу в ніч з 7 на 8 червня у період з 22:00 до 02:00, а також вранці 8 червня з 05:00 до 07:00 (з міркувань безпеки команді СММ не вдалося відвідати Донецький).


12 червня
Повідомлення про спричинені обстрілом пошкодження цивільного будинку в н. п. Докучаєвськ
(непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). На третьому поверсі багатоповерхового будинку на вул. Ватутіна, 15, зафіксовано пошкодження (за оцінкою, від осколків) зовнішньої стіни та віконної рами балкона з південно-західного боку будівлі. Також зафіксовано вибиті віконні рами, а сама рама та підвіконня були зрешечені осколками. У стелі вітальні була пробоїна від осколків. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з південно-західного напрямку. Подружжя, яке мешкає у цій квартирі, розповіло, що стрільба і вибухи, які спричинили пошкодження, пролунали 12 червня приблизно о 06:00, коли вони були вдома разом зі своєю донькою (13 років).


13 червня
Повідомлення про спричинені обстрілом пошкодження у житловому районі н. п. Пікузи
(кол. Комінтернове, непідконтрольне урядові, 23 км на схід від Маріуполя).
13 червня виявлено свіжу вирву (діаметром близько 2 м) за 4 м на захід від західної стіни спортзалу, розташованого в будівлі школи, приблизно за 6 м на схід від господарської будівлі у дворі будинку і за 12 м на схід від житлового будинку № 10 на вул. Перемоги. У середині вирви були помітні фрагменти боєприпасів. Також зафіксовано свіжі подряпини від осколків на західній стіні спортзалу (щонайменше 50) і на східній стіні господарської будівлі (близько 10), а також зірвані з даху цієї будівлі хвилясті азбестоцементні листи. На гілках дерев і кущах, що ростуть за 2–3 м від місця вогневого ураження, було видно свіжі пошкодження від осколків. За оцінкою СММ, ці пошкодження були спричинені влученням 120-мм мінометної міни, випущеної з західно-південного заходу. Чоловік (у віці від 50 до 59 років), який мешкає на вул. Перемоги, 10, розповів, що ввечері 12 червня він чув вибухи і що один із снарядів розірвався поблизу його будинку.

У н. п. Бетманове (непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Донецька) команда СММ уточнювала повідомлення про пошкоджену внаслідок обстрілу школу, розташовану на вулиці Гагаріна. Члени патруля Місії бачили розбите вікно в кабінеті на першому поверсі з північно-західної сторони і ще одне розбите вікно, яке виходить на північний захід і розташоване на сходовому майданчику, що веде на перший поверх. Крім того, також зафіксовано кульовий отвір у північно-західній стіні. Команда СММ визначила, що пошкодження з’явилися внаслідок влучення куль, випущених із північно західного напрямку. За словами представника місцевої громади та директора школи, пошкодження утворилися в період між 11 і 12 червня.


14 червня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення в Куйбишевському районі Донецька
(непідконтрольний урядові), у Донецькій обласній клінічній травматологічній лікарні команда СММ поспілкувалася з 42-річним чоловіком з бинтовими пов’язками на обох ногах. Він сказав, що 11 червня ремонтував пошкоджений внаслідок обстрілу дах гуртожитку на вул. Софіївській, 13, у Куйбишевському районі Донецька, коли почався обстріл і він був поранений осколками. За словами медиків, ще один чоловік (25 років) досі перебував у відділенні інтенсивної терапії. Подальшої інформації вони не надали.

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі н. п. Донецький (непідконтрольний урядові, 49 км на захід від Луганська). 13 червня безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ виявив свіжі місця вогневого ураження поряд із житловим будинком у південній частині Донецького: два на північний захід від будинку, одне в господарській будівлі і ще одне на присадибній ділянці з південно-східної сторони будинку. За оцінкою СММ, всі вони утворилися, імовірно, в результаті влучення 120-мм мінометних мін. За 100 м на захід від зазначеного будинку БПЛА також зафіксував два місця вогневого ураження на даху східного крила розташованої поруч школи (на даху якої 9 червня СММ зафіксувала пробоїну). Крім того, були виявлені 2 свіжі місця вогневого ураження у дворі на відстані 60 м на північ від будівлі школи. За оцінкою, всі ці ушкодження утворилися внаслідок влучення 120-мм мінометних мін, випущених із північно-західного напрямку. БПЛА також виявив 2 вантажівки у бліндованих траншеях за 30 м на схід від школи і ще 1 вантажівку в бліндованій траншеї за 40 м на південь від неї. Цей же БПЛА зафіксував свіжу вирву за 15 м на північний захід від найближчого житлового будинку і принаймні 13 свіжих воронок на південній околиці Донецького біля зафіксованих раніше підземних укриттів і мінометного окопу, де, імовірно, знаходився 120-мм міномет і 11 свіжих вирв у полі на відстані близько 400 м далі на південь (яких не видно на зображеннях від 9 червня 2018 року). За оцінкою СММ, усі вирви утворилися, ймовірно, внаслідок розривів 120-мм мінометних мін, випущених із північно-західного напрямку


15 червня
Пошкодження внаслідок обстрілів та стрільби зі стрілецької зброї у житлових районах та поблизу них:

14 червня у н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя) поблизу непрацюючої школи, розташованої на вул. Перемоги, 14, виявлено свіжу вирву круглої форми за 30 метрів на північний схід від північної стіни спортивного залу школи. За оцінкою Місії, вирва виникла внаслідок розриву снаряда безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), випущеного з західно-південного заходу. Члени команди СММ також бачили 2 алюмінієві уламка (2,5 см на 2,5 см), що лежали на землі біля вирви. За оцінкою, то були фрагменти снаряда.

На вулиці Ахматової, 27/2, у Пікузах зафіксовано 2 свіжі пробоїни на західній стіні покинутої будівлі сільської ради. За оцінкою СММ, пошкодження спричинено снарядом безвідкатної гармати (СПГ-9,73 мм), випущеним із західно-південного заходу. Також спостерігачі помітили, що над цими пробоїнами з південного боку даху було зруйновано або пошкоджено близько 20 панелей гофрованої покрівлі. За оцінкою, пошкодження виникли внаслідок влучення мінометної міни калібром 82 мм.

15 червня у н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) на вул. Леніна, 112 А, у квартирі на четвертом поверсі п’ятиповерхового житлового будинку зафіксовано 2 дірки від куль у вікні, що виходить на захід. За оцінкою СММ, вони виникли від влучення боєприпасів (7,62 мм), що були випущені з озброєння невстановленого типу з західного напрямку. Власниця квартири (36 років) розповіла, що 14 червня, приблизно о 17:00, вона разом із своїм шестирічним сином була вдома в іншій кімнаті, коли почула гучний удар, а потім вже побачила пошкодження.

У н. п. Голубівка (кол. Кіровськ, непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська) у супроводі членів збройних формувань і представників місцевих засобів масової інформації спостерігачі здійснили огляд спричинених обстрілом пошкоджень у житловому районі. На вул. Севастопольській, 6, виявлено одноповерховий житловий будинок з повністю зруйнованим дахом і свіжою пробоїною в західній стіні, а на землі лежали уламки від азбестових та дерев’яних балок. За оцінкою, пошкодження були спричинені влученням артилерійського снаряда невстановленого типу, випущеного з західного напрямку. Власниця будинку (60 років) розповіла, що вибух стався 14 червня, приблизно о 20:20, коли вона була на вулиці. Вона додала, що у той час вдома був її 64-річний чоловік з обмеженими можливостями; він не постраждав.
14 червня на вул. Чапаєва, 25, приблизно за 50 метрів на південний схід від першого місця вогневого ураження в Голубівці спостерігачі зустріли жінку (18 років), яка розповіла, що її мати перебуває у лікарні в Голубівці. Троє членів збройних формувань повідомили спостерігачам, що їх поінформували про те, що жінка дістала поранення у результаті обстрілу, під який потрапила присадибна ділянка її будинку на вул. Чапаєва, 25, 14 червня близько 20:20. 15 червня медпрацівники у лікарні в Голубівці розповіли членам патруля, що приблизно о 21:00 14 червня до них доправили жінку (41 рік), що проживає на вул. Чапаєва, 25, з осколковим поранення правої кисті та того ж вечора її виписали.

На вул. Гірничорятувальній, 5, у Голубівці, на подвір’ї одноповерхового будинку, приблизно за 0,5–1 км на схід від першого місця вогневого ураження, виявлено свіжу вирву. За оцінкою СММ, вона утворилась внаслідок вогню з озброєння невстановленого типу, що вівся з західно-північного заходу. Приблизно за 15 метрів на схід від вирви члени патруля Місії побачили, що у західному вікні літньої кухні було вибито скло, а також помітили дірку у холодильнику всередині кімнати, 3 пробоїни у східній стіні та розбите вікно. За оцінкою, пошкодження були спричинені влученням осколків. Також у двох західних вікнах будинку (розташованих за 25 метрів на схід від вирви та 9 метрів на схід від літньої кухні) було вибито скло. Члени патруля Місії також бачили численні сліди від осколків на внутрішніх стінах, дверях і меблях. Власниця будинку (55 років) розповіла, що 14 червня, приблизно о 20:15, вона чула вибух, коли була вдома.

У н. п. Голубівське (непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська) на вул. Луганській, 55, команда Місії у супроводі членів збройних формувань зафіксувала свіжу вибоїну з північного боку азбестової покрівлі господарської будівлі, розташованої за 20 метрів західніше будинку. За оцінкою, пошкодження виникли внаслідок вогню з озброєння невстановленого типу, що вівся з північного напрямку. Власник будинку (35 років) розповів, що 14 червня, приблизно о 20:25, він почув вибух, коли був у гаражі.

У полі за 150 метрів від найближчого житлового будинку на вул. Луганській у Голубівському виявлено свіжу вирву овальної форми, що виникла, за оцінкою СММ, внаслідок вогню з озброєння невстановленого типу, що вівся з північного напрямку.

Члени патруля Місії також бачили 2 свіжі вирви у полі за 20 метрів на південь від автошляху, що веде з н. п. Новогнатівка (підконтрольний урядові, 40 км на південь від Донецька) до н. п. Богданівка (підконтрольний урядові, 41 км на південний захід від Донецька), та за 50 метрів на південний захід від блокпоста Збройних сил України, розташованого на західному в’їзді до Богданівки.


17 червня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

17 червня в лікарні н. п. Торецьк (кол. Дзержинськ, підконтрольний урядові, 43 км на північ від Донецька) жінка (40–49 років) із великою закривавленою пов’язкою на грудній клітці повідомила, що 16 червня вона була вдома на вулиці Полтавській у мікрорайоні Чигарі, що в н. п. Південне (кол. Ленінське, підконтрольний урядові, 40 км на північний схід від Донецька), коли почула обстріл і побачила, що біля її домівки спалахнула пожежа. За її словами, вона намагалась загасити полум’я, коли поблизу стався вибух, і вона побачила, що її грудна клітка була вкрита кров’ю. Жінка додала, що вона негайно пішла до найближчого блокпоста Збройних сил України, звідки її доправили до лікарні. Медперсонал лікарні повідомив спостерігачам, що 16 червня з тіла жінки видалили понад 20 фрагментів осколків.

У лікарні н. п. Дружківка (підконтрольний урядові, 72 км на північ від Донецька) чоловік (30–39 років) з перев’язаною до ліктя лівою рукою повідомив спостерігачам, що 15 червня в полі поблизу н. п. Райське (підконтрольний урядові, 69 км на північ від Донецька) він знайшов предмет, який він оцінив як кулю з великокаліберного кулемета (12,7 мм) без оболочки, що вибухнула в нього в руці, коли він її підняв. Медперсонал лікарні показав, за їхніми словами, знімки поранень чоловіка, на яких було видно пошкоджені тканини на пальцях та передпліччі.


Повідомлення про спричинені обстрілом пошкодження в житлових районах н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя). На вул. Ахматової, 98, спостерігачі бачили, що знесло більшу частину покрівлі з азбестоцементних хвилястих листів (з шиферу) жилої будівлі, а також численні пробоїни розміром 3–15 см на зірваному листі покрівлі. За оцінкою, дах було пошкоджено вибуховою хвилею, а пробоїни утворилися внаслідок влучення осколків. У підлозі на горищі будинку спостерігачі також бачили свіжу пробоїну (розміром 2 м х 2 м) та подряпини, за оцінкою, від осколків. У кухні будинку члени патруля Місії знайшли свіжі фрагменти осколків. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влучанням 120-мм мінометної міни, випущеної із західного напрямку. Власниця будинку повідомила, що приблизно о 07:00 ранку 15 червня в населеному пункті стався обстріл, і вони з сином сховалися в укритті, щойно почався обстріл.

На вул. Ахматової, 100, (приблизно за 40 м на схід від вищезазначеного місця вогневого ураження) виявлено кам’яну кладку, цеглу та дерев’яні дошки, що лежали в нещодавно утвореній купі. За оцінкою, вона утворилася в результаті вогню з артилерії або великокаліберного міномета, що влучив у будівлю, яка стояла раніше на цьому місці. Мешканець вулиці Ахматової повідомив, що на цьому місці знаходився нежилий будинок, який було зруйновано вранці 15 червня.

На вул. Ахматової, 96, (приблизно за 30 м на захід від будинку на вул. Ахматової, 98) виявлено одноповерховий будинок з передпокоєм, дах і двері якого були зірвані. За спостереженнями Місії, на західній стіні будинку була свіжа пробоїна, і були вибиті всі чотири вікна, що виходять на захід. На відстані 4 м на захід від будинку зафіксовано залишки нещодавно зруйнованої господарської будівлі. За оцінкою, дах і двері будинку зірвало вибуховою хвилею, а пробоїна утворилися внаслідок влучення осколків. Усі пошкодження були спричинені влученням 120-мм мінометної міни, випущеної з західного напрямку. За словами жінки, що проживає на цій вулиці, у будинку ніхто не проживав, та його було пошкоджено вранці 15 червня.

На зовнішній західній стіні покинутого багатоповерхового будинку на вул. Ахматової, 27/2, зафіксовано сліди горіння чорного кольору навкруги свіжої вирви. Неподалік, на вул. Ахматової, 27, виявлено свіжу пробоїну (30 мм завширшки) у дерев’яній стелі коридору та пошкодження штукатурки, за оцінкою, спричинені влученням осколків. За оцінкою, пошкодження обох будинків були спричинені влучанням 73-мм снарядів, випущених із західного напрямку.

На вул. Виробничій, 19, у н. п. Золоте-5 (непідконтрольний урядові, 61 км на північний захід від Луганська) виявлено велику свіжу пробоїну (діаметром 70 см) і 7 пробоїн меншого розміру в шиферній покрівлі даху одноповерхового будинку. За оцінкою, пошкодження були спричинені влучанням 73-мм снаряда з гармати бойової машини піхоти (БМП-1), випущеного з північного напрямку. Власники будинку розповіли, що вони прокинулися від потужного вибуху приблизно о 04:10 16 червня і потім вийшли з будинку, коли й побачили пошкодження даху.

На вул. Корчагіна, 24, (приблизно за 300 м на північний захід від вул. Виробничої, 19) спостерігачі бачили залишки будинку зі спаленими горищем і димоходом та пробоїною у верхній частині північної стіни. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені розривом снаряда з озброєння невстановленого типу, випущеного з північного напрямку. Сусід повідомив команді Місії, що останні десять років у будинку ніхто не жив. Також, за його словами, приблизно о 05:00 16 червня він почув потужний вибух, і помітив, що будинок зайнявся вогнем.


18 червня
Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження в житлових районах н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя) і н. п. Новотошківське (підконтрольний урядові, 53 км на захід від Луганська):

17 червня в Пікузах на вулиці Ахматової виявлено дві пробоїни в азбестоцементних хвилястих листах (у шифері), що вкривали дах крамниці, з північного боку даху, а також численні пробоїни невеликого розміру в металевих листах, що вкривали коник даху. Команда СММ бачила фрагменти металевих листів на сходах перед крамницею. За оцінкою, пошкодження утворилися внаслідок влучення 73-мм снарядів, проте визначити напрямок вогню не вдалося. Члени патруля Місії також бачили свіжу пробоїну в металевих листах профнастилу на південному боці даху крамниці, а також фрагменти цих металевих листів на землі під ним. Втім, команді СММ не вдалося встановити тип озброєння, що застосовувалось, та напрямок вогню. Місцева жителька (50–59 років) розповіла спостерігачам, що обстріл стався ввечері 16 червня.

На вул. Ахматової, 17, члени команди Місії бачили, що знесло частини хвилястих азбестоцементних листів, які вкривали західний бік даху одноповерхового житлового будинку. Приблизно за 6 м на захід від будинку спостерігачі бачили дерево, на якому були зламані одна велика гілка і ще декілька менших за розміром гілок. За оцінкою, пошкодження були спричинені влученням 73-мм снаряда, випущеного із західного напрямку.

На вул. Ахматової, 19, виявлено вирву на під’їзній дорозі з твердим покриттям, що вела до одноповерхового житлового будинку, за 16 м на північ від будинку і за 1 м на північ від легкового автомобіля, припаркованого перед в’їзними воротами. Члени команди СММ бачили, що багажне відділення та кришка багажника автомобіля деформовані та зрешечені численними пробоїнами. Всередині вирви спостерігачі бачили фрагменти осколків, оцінених як фрагменти 82-мм мінометної міни. За оцінкою, вогонь вівся із західного напрямку.

На вул. Ахматової, 21, виявлено пробоїну в фронтонній частині одноповерхового житлового будинку з північного боку, а також зламані та пошкоджені гілки дерева за 6 м на північний схід від будинку. Команді СММ не вдалося визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню.

17 червня в Новотошкіському на вул. Олега Ватажка, 2, виявлено три вирви: першу — на дорозі з твердим покриттям за 20 м на схід від південно-східного кута чотириповерхового багатоквартирного будинку; другу — у траві за 9 м на схід від південно-східного кута будинку; третю — у траві за 18 м на захід від південно-західного кута будинку. Спостерігачі бачили численні сліди від осколків на південно-східному куті будинку та 6 розбитих вікон на першому та другому поверхах будинку. Члени патруля Місії також бачили сліди від осколків і розбиті вікна зі східного боку другого будинку, що стояв за 26 м на захід від першого. За оцінкою, пошкодження були спричинені влучанням мінометних мін (120 мм), випущених з південно-східного напрямку. Три мешканки першого будинку (60–69 років) розповіли, що обстріл стався десь о 21:30 14 червня.

 

19 червня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У лікарні в н. п. Голубівка (кол. Кіровськ, непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська) жінка (63 років), у якої на передпліччі були гематоми, розповіла спостерігачам, що 17 червня приблизно о 21:00, коли вона перебувала в себе вдома на вул. Севастопольській, 36а, у н. п. Жолобок (непідконтрольний урядові, 47 км на захід від Луганська), вона почула вибух, після чого на неї обвалився дах будинку. Вона також додала, що її будинок та розташована поряд господарська споруда вщент згоріли. Медпрацівники лікарні повідомили, що жінку доправили до лікарні близько опівночі в ніч з 17 на 18 червня і їй надали медичну допомогу у зв’язку зі струсом мозку, шоком та іншими ускладненнями, що виникли внаслідок високого кров’яного тиску через стрес. Спостерігачі не змогли дістатися місця ймовірного інциденту з міркувань безпеки.

Пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі н. п. Оріхове (підконтрольний урядові, 57 км на північний захід від Луганська). На вул. Колгоспній, 9, виявлено дві пробоїни (діаметром приблизно по 30 см кожна) на південно-західному схилі даху одноповерхового будинку, а також зафіксовано зірвана приблизно третина покрівлі з північно-східного схилу даху. За оцінкою, пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу з південно-західного напрямку. Мешканка (віком 50–60 років) будинку розповіла, що пошкодження виникли в ніч з 31 травня на 1 червня, коли в будинку нікого не було.


20 червня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення біля н. п. Трьохізбенка
(підконтрольний урядові, 32 км на північний захід від Луганська). 20 червня представники міжнародної організації повідомили Місії, що мешканець Трьохізбенки (40–49 років) дістав поранення внаслідок вибуху невідомого пристрою вранці 20 червня, коли він їхав на автомобілі з трьома пасажирами по неасфальтованій дорозі з населеного пункту в напрямку річки Сіверський Донець. Медпрацівники клінічної лікарні в Трьохізбенці зазначили, що 20 червня приблизно о 06:30 до них доправили чоловіка (40–49 років) с численними пораненнями ніг, якого згодом перевели до лікарні в н. п. Новоайдар (підконтрольний урядові, 49 км на північний захід від Луганська). За словами медперсоналу лікарні в Новоайдарі, 20 червня приблизно о 09:15 до них доставили чоловіка (40–49 років) із серйозними пораненнями ніг, якого відразу ж прооперували. Медпрацівники додали, що чоловік дістав поранення внаслідок спрацювання вибухового пристрою в районі Трьохізбенки рано вранці того ж дня. Спостерігачам не вдалося оглянути місце вибуху з міркувань безпеки.


24 червня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

У дорожній лікарні в н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька) медперсонал розповів, що 12 червня до лікарні доправили жінку (33 років) із гематомою і подряпинами на спині і грудній клітці від кулі, яка, ймовірно, зрикошетила від поверхні, перш ніж влучити в жінку. Під час попереднього візиту спостерігачів до будинку жінки вона розповіла їм, що куля влучила в верхню частину спини, коли вона була ззовні біля свого будинку в Ясинуватій разом із дітьми і сусідом.

24 червня в н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) жінка (76 років), на голові якої були бинтові пов’язки, розповіла, що за день до того вона йшла від свого будинку на вулиці Леніна до автобусної зупинки на вул. Центральній, 35, коли розпочався обстріл, що змусило її укритися біля стіни найближчого будинку. За словами жінки, вона відчула, як щось влучило в неї, і усвідомила, що із потилиці в неї йде кров. Незабаром після того жінці надали першу медичну допомогу в магазині і забрали до міської лікарні Докучаєвська. Медперсонал лікарні повідомив, що жінку доправили до лікарні з осколковим пораненням голови та що її виписали того ж дня.

 

25 червня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У н. п. Трьохізбенка (підконтрольний урядові, 32 км на північний захід від Луганська) чоловік (43 років) повідомив, що він був поранений у праву щиколотку під час невеликого вибуху, що стався 22 червня біля струмка, приблизно за 200 м на північ від його будинку на вулиці Степана Разіна. За його словами, він почув хлопок і побачив дим та вогонь біля ніг, а затим помітив, що його нога була в крові. Він сказав, що звернувся за допомогою до крамниці, розташованої на тій же вулиці, а потім швидка доправила його до центральної обласної лікарні в н. п. Новоайдар (підконтрольний урядові, 49 км на північний захід від Луганська) для отримання медичної допомоги. Чоловіка виписали з лікарні того ж дня. Продавець у Трьохізбенці повідомив членам патруля Місії, що чоловік зайшов до крамниці із закривавленою ногою. У лікарні в Новоайдарі лікар повідомив, що 22 червня чоловіку була надана медична допомога через опіки на правій щиколотці, після чого його виписали.

 

27 червня
СММ продовжувала спостерігати за ситуацією з цивільними особами на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.
На урядовому блокпості на північ від мосту біля Станиці Луганської спостерігачі бачили близько 700 осіб, які чекали переходу до непідконтрольних урядові районів. Перебуваючи на мосту, члени патруля Місії бачили, як кілька людей похилого віку, не маючи сил йти далі, сідали в затінку, щоб відпочити. Жінка і чоловік (приблизно 80 і 70 років) сказали, що через спеку не можуть йти далі. Один зі співробітників Державної служби України з надзвичайних ситуацій повідомив патрулю Місії, що того дня через високу температуру 10 осіб втратили свідомість і їм було надано медичну допомогу. Згідно з даними, наданими представником Державної прикордонної служби України, 26 червня до підконтрольних урядові районів увійшли приблизно 5 000 осіб, а орієнтовно 5 600 осіб вийшли звідти.

 

28 червня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення в житловому районі н. п. Південне
(підконтрольний урядові, 40 км на північний схід від Донецька). У лікарні н. п. Торецьк (кол. Дзержинськ, підконтрольний урядові, 43 км на північ від Донецька) спостерігачі бачили 67-річного чоловіка з пов’язкою на лівому передпліччі, а також 55-річну жінку, його дружину, з пов’язкою на спині з правого боку. Чоловік та жінка повідомили, що 27 червня вони були на подвір’ї свого будинку на вулиці Каспійській у Південному, коли почули два вибухи. За словами чоловіка, в результаті цього інциденту в його руці лишились фрагменти осколків. Медпрацівники повідомили, що 27 червня до них у лікарню було доправлено чоловіка та жінку з осколковими пораненнями. Спостерігачі не змогли дістатися Південного з міркувань безпеки.

На КПВВ у н. п. Майорськ спостерігачі бачили тіло 80-річного чоловіка, який помер на блокпості 27 червня, коли очікував на перехід до непідконтрольних урядові районів. Лікар повідомив співробітникам СММ, що він надавав медичну допомогу чоловіку протягом півгодини, однак затим констатував смерть чоловіка через серцевий напад.


Повідомлення про свіжі пошкоджені внаслідок обстрілу з легкого озброєння в житловому районі н. п. Золоте-5 (Михайлівка) (непідконтрольний урядові, 61 км на північний захід від Луганська). На другому поверсі чотириповерхового житлового будинку на вулиці Войкова зафіксовано вибите вікно, що виходило на північно-північний схід, а також пробоїну, за оцінкою, від кулі. Крім того, зафіксовано два невеликі сліди горіння на підвіконні, пробоїну розміром 10 см на 8 см у північно-північно-східній стіні вітальні, а також пробоїну приблизно такого самого розміру, що утворилася в результаті влучання осколку в балкон з північно-північно-східної сторони (при цьому, куля/осколок все ще був у цій пробоїні). За оцінкою, пошкодження виникли в результаті влучання снаряда з озброєння невстановленого типу, випущеного з північно-північного сходу. 76-річна жителька квартири повідомила, що 23 червня вона прокинулася від гучного шуму, після чого куля чи осколок пролетів над її головою та влучив у стіну. В іншій квартирі, розташованій на другому поверсі сусіднього чотириповерхового житлового будинку, зафіксовано вибите вікно, що виходило на північний захід. Жителька цієї квартири (віком від 70 до 80 років) повідомила, що 24 червня вона прокинулася від гучного ляскання чи розриву. Члени команди Місії відмітили наявність позицій збройних формувань, що знаходилися приблизно за 700 м на північний схід від пошкоджених будинків.


Повідомлення про свіже місце вогневого ураження внаслідок обстрілу в житловому районі н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька). Приблизно за 30 м на західно-південний захід від вул. Кріпкого, 20, спостерігачі бачили свіжу вирву, але з міркувань безпеки не змогли проаналізувати її. На вул. Кріпкого, 20, зафіксовано одноповерховий будинок, із західного боку якого було закрите плівкою розбите вікно. Чоловік (50–60 років), який представився власником будинку, повідомив, що у другій половині дня 27 червня він почув 3–4 гучні вибухи, а потім помітив у себе вдома розбите вікно. Він також зазначив, що раніше його будинок вже був пошкоджений внаслідок. Приблизно за 25 м на північ від вирви, на вул. Кріпкого, 47, члени патруля Місії бачили інший одноповерховий будинок з розбитим вікном у кухні з південного боку. Жінка (віком 60–70 років), яка представилася власницею будинку, розповіла, що вона помітила пошкодження після того, як 27 червня приблизно о 17:45 вона почула вибух, коли перебувала всередині будинку.

 

 Поділитися