MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Червень 2018 року

04.07.2018   
медіа-група ХПГ
Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Червень 2018 року

2 червня

Житель Дебальцево отримав поранення при перетині лінії зіткнення в районі Світлодарська (однак в цьому районі немає КПВВ – прим.автора) в результаті стрілянини.
За словами потерпілого, кульове поранення він отримав, коли перетинав пішки лінію зіткнення в районі Світлодарська.

10 червня

Внаслідок обстрілу с.Катеринівка пошкоджено майно в будинку по вул. Коцюбинського
 

13 червня

*На автодорозі Покровськ – Бахмут – Михайлівка Попаснянського району розпочалися роботи з відновлення мосту.

Відсипано переїзд в районі мосту та облаштовано об’їзну дорогу.

Кошти на відновлення бахмутського мосту виділено з державного бюджету у сумі понад 22 млн. гривень.

Цей об’єкт було пошкоджено у липні 2014 року. Відновлення бахмутського мосту планується завершити восени цього року року.

*Внаслідок обстрілу с.Водяного Волноваського району отримав осколкове поранення спини пенсіонер, який знаходився під час обстрілу в своєму будинку. Будинок був посічений уламками.

14 червня

Під обстріл потрапило смт.Новотошківське. Пошкодження зазнали два багатоквартирні будинки по вулиці Куйбишева. Пошкоджено 24 квартири, з яких 9 – жилі, а також приватний будинок, де знаходиться магазин. Обірвана лінія електропередач.

16 червня

*В результаті обстрілу с.Південне була поранена жінка 1969 року народження, яка була госпіталізована з осколковими пораненнями грудної клітини і стегна. На момент обстрілу жінка перебувала у дворі свого приватного будинку.

*Офіцер ЗСУ, керуючи автомобілем в нетверезому стані, на пішохідному переході збив 22-річного мешканця с.Нижнє Попаснянського району, потерпілий помер.

19 червня

На КПВВ «Станиця Луганська» при перетині лінії розмежування з ОРЛО у бік України, несли на носилках двох людей, які були накриті і несли їх ногами вперед, скоріше за все вони були померлими, ймовірно не витримали спеку і повільний пропуск через КПВВ (пропуск зайняв 5 годин). Ще близько десятьом людям було погано, цим громадянам допомогу надавали військові та представники медичних міжнародних організацій.

20 червня

Між селами Трьохізбенка та Лопаскине, що знаходяться вздовж лінії розмежування (Новоайдарський район) на розтяжці підірвався мирний житель. У результаті вибуху у чоловіка осколкові травми ніг.

З початку року це вже четвертий випадок травмування цивільних жителів Луганщини.

22 червня

Директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса повідомив, що спрощено механізм надання статусу дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Даний статус можуть отримати діти, які отримали поранення, контузію, каліцтво, зазнали фізичного, сексуального насильства, були викрадені або незаконно вивезені за межі України, залучались до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань, незаконно утримувались в полоні і які зазнали психологічного насильства.

До змін відповідний статус отримали лише десять дітей.

Раніше у якості доказової процедури необхідно було виключно кримінальне провадження, що значно ускладнювало отримання даного статусу. Зараз за багатьма напрямами цього робити не обов’язково.

На сьогодні батькам достатньо подати свідоцтво про народження дитини, документ, що посвідчує особу заявника, якщо дитина перебуває в закладі, то потрібні підтверджуючі документи представника цього закладу, довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи або документ, що підтверджує перебування дитини у населеному пункті, на території якого здійснюється антитерористична операція.

Тобто, для отримання статусу не обов’язково мати довідку внутрішньо переміщеної особи. Також зміни розширяють підстави для отримання статусу для дітей, батьки яких брали участь в АТО і загинули.

Ще одна підстава змін – отримання статусу дитини, батьки якої є цивільними та загинули на території Донецької та Луганської областей.

Руслан Колбаса повідомив, що окремо спрощено порядок для отримання статусу по причині контузії, каліцтва та поранення – достатньо виписки з медичної картки або консультаційного висновку спеціаліста, виданих після медичного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я.

Проте за деякими причинами наявність кримінального провадження для отримання статусу є обов’язковою вимогою.

Для отримання цього статусу звернулися 32 сім’ї.

23 червня

*На одному з блокпостів в зоні проведення Операції об’єднаних сил співробітники Управління карного розшуку ГУНП в Луганській області затримали 40-річного чоловіка, який за даними правоохоронців перебуває у складі НЗФ, як співробітник так званого «МВД ЛНР».

Мешканець м.Кадієвка (раніше Стаханов), більше року працював інспектором ДПС в одному з територіальних підрозділів «МВД ЛНР». Свою діяльність чоловік пояснив відсутністю іншої роботи та необхідністю годувати сім’ю.

В 2017 році чоловік звільнився з «правоохоронної» структури т.з. «ЛНР» за власним бажанням. А на територію одного з міст України їхав щоб оформити документи та знайти роботу.

*Затриманий оперативниками Управління карного розшуку ГУНП в Луганській області 34-річний чоловік, який 20 років перебував у розшуку за скоєння злочину на території Луганської області, розповів про тортури, яким піддавався на території сусідньої держави.

Чоловік, ще у 1998 році, будучи підлітком, скоїв злочин на території Луганщини та аби уникнути покарання 20 років переховувався у різних містах України, потім осів на території АР Крим, де і зустрів анексію. Виїхати на територію України чоловік не мав можливості через те, що протягом всього часу переховувань так і не отримав будь-яких документів.

Нещодавно, при спробі в’їхати зі сторони РФ до родичів на тимчасово окуповану територію Луганщини, чоловік був затриманий російськими прикордонниками та переданий до місцевої поліції.

Вночі того ж дня чоловіка з відділку поліції забрали невідомі особи у балаклавах. Одягнувши йому на голову панчоху, невідомі повезли його «до себе», у невідомому напрямку.

Зі слів затриманого у невідомій будівлі його прив’язали до стільця та усю ніч катували електричним струмом, намагаючись вибити зізнання у шпіонажі на користь України.

На ранок чоловіка знову відвезли до поліції. Наступної ночі «допит» повторився знову.

Коли кати зрозуміли, що «повісити» шпіонаж не вдасться, чоловіка вивезли у невідомому напрямку та викинули у поле.

Чоловік спробував виїхав до України, де і був затриманий оперативниками поліції Луганщини.

*З початку року поліцейські Донеччини оголосили про підозру 168 особам у співробітництві та в участі у НЗФ. Місцезнаходження 140 з них встановлене, вони притягнені до відповідальності. Ще 28 осіб перебувають в розшуку. За останній тиждень про підозру повідомлено 10 особам.

27 червня

Внаслідок обстрілу селища Залізне поранено двох мешканців: чоловіка 1951 року народження та жінку 1958 року народження. Потерпілі знаходилися під час обстрілу у дворі будинку по вулиці Каспійській. У чоловіка – поранення руки, жінці осколком травмовано спину.

 

28 червня

На КПВВ у н.п. Майорск спостерігачі бачили тіло 80-річного чоловіка, який помер на блокпості 27 червня, коли очікував на перехід до непідконтрольних урядові районів. Лікар повідомив співробітникам СММ, що він надавав медичну допомогу чоловіку протягом півгодини, однак затим констатував смерть чоловіка через серцевий напад.

29 червня

37-річного мешканця міста Донецька затримали оперативники Управління карного розшуку ГУНП в Луганській області. Чоловік намагався потрапити до м.Харків для оформлення закордонного паспорту.

Зі слів затриманого, у травні 2015 року він вимушений був піти на службу до бойовиків, тому що у місті Донецьку, де він мешкає зі своєю родиною, бойовики намагалися «віджати» у нього житло.

Прослужив він 6 місяців радіотелефоністом у роті незаконного збройного формування «ЛНР» у місті Алчевську та звільнився за власним бажанням. Звільнення з лав бойовиків чоловік пояснює тим, що його жінка на цей час мала народити дитину, і він, розуміючи наслідки свого перебування в НЗФ, вирішив піти, поки їх підрозділ ще не приймав участь у бойових діях та на його совісті не має людської крові.

Після звільнення він повернувся до окупованого бойовиками міста Донецьк, де почав займатися приватною справою – перевезенням людей.

Але, враховуючи те, що зароблених цією справою грошей вистачало лише на продукти харчування, він вирішив виїхати на підконтрольну українській владі територію до м.Харків, зробити собі закордонний паспорт, і поїхати на заробітки до Польщі.

1 липня

Внаслідок обстрілу Зайцеве знищено нежитловий будинок, пошкоджені господарські будівлі, огорожа та присадибні ділянки мирних мешканців по вулиці Маресьєва.

 Поділитися