MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд поновив порушені права пенсіонера

21.09.2018   
Анастасія Єгорова, Ігор Сосонський
Суд зобов’язав відновити довідку ВПО, а також відновити пенсію та інші соціальні виплати з моменту їх припинення. Скласти позов чоловікові допоміг юрист ХПГ.

Вже п’ятий рік на сході Україні триває ООС, але й досі законодавством України не розроблено чіткого та законного механізму контролю для отримання соцвиплат і пенсій ВПО, тому пенсіонери, які переїхали з тимчасово окупованої території досі стають заручниками ситуацій з отриманням виплат і пенсій.

27 березня 2018 року до нашої приймальні звернувся пенсіонер пан О. з проблемою, що виникла в нього в січні 2018 року, а саме припинення виплати пенсії, а також виплат, пов’язаних із частковою втратою здоров’я на підприємстві. Слід зазначити, що пан О. є внутрішньо переміщеною особою, про що свідчить довідка ВПО від 22 жовтня 2014 року, видана Управлінням праці та соціального захисту населення (УПтСЗН) адміністрації Московського району міста Харкова.

7 лютого 2018 року за рішенням начальника УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради довідку ВПО пана О. було скасовано, що потягнуло за собою скасування пенсії та інших соцвиплат.

Дізнавшись про припинення виплати пенсії, пан О. звернувся до Управління пенсійного фонду України в Московському районі Харкова, де його повідомили, що його довідку скасовано, а всі види виплат припинені.

13 березня 2018 року пан О. звернувся із заявою про надання роз’яснення щодо скасування довідки ВПО до УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради. 16 березня 2018 року УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради надано відповідь, що 20 листопада 2017 року відповідно до постанови КМУ № 365 від 8 червня 2016 року пана О. було перевірено за місцем проживанням, про що складено акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, відповідно до чого пану О. залишено повідомлення про необхідність протягом 3-х робочих днів з’явитися до структурного підрозділу УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради, на зазначене повідомлення не відредаговано. Також у цій відповіді зазначено, що згідно з інформацією Державної прикордонної служби, яка надійшла до УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради 24 січня 2018 року, пан О. був відсутній за фактичним місцем проживання/перебування понад 60 днів. Тож, керуючись цією інформацією та п.п. 9, 12 постанови КМУ № 365 від 8 червня 2015 року, УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради ухвалила рішення про скасування довідки ВПО.

Пан О., який постійно проживає за адресою, вказаною в довідці ВПО, зазначає, що 20 листопада 2017 року (дата складання акту обстеження) ніхто не приходив, жодного листа він не отримував. Висновок, що жодної офіційної перевірки представником УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради не проводилось, а акт про обстеження матеріально-побутових умов від 20 листопада 2017 року складено не за місцем проживання пана О., а десь у іншому, невідомому місці. Також пан О. зазначає, що представник УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради перевірив його, як ВПО, про що складено акт обстеження матеріально-побутових умов від 30 січня 2018 року.

Після отриманих відповідей від державних установ пан О. за допомогою юриста ХПГ Ігоря Сосонського, який допоміг скласти позов, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду. Пан О. вважає що дії УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради, Управління пенсійного фонду України в Московському районі міста Харкова та Харківського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області є незаконними та такими, що суперечать Конституції та чинному законодавству України.

17 липня 2018 року Харківський окружний адміністративний суд, розглянувши адміністративний позов та додані до нього документи, виніс рішення № 820/3147/18, в якому визнав протиправними дії УПтСЗН адміністрації Московського району Харківської міської ради та зобов’язав відновити довідку ВПО. Також суд зобов’язав Управління пенсійного фонду України в Московському районі міста Харкова та Харківського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області поновити пану О. пенсію та виплати з моменту їх припинення.

Тому рекомендуємо всім внутрішньо переміщеним особам не боятися звертатися до суду для захисту своїх прав – юристи Харківської правозахисної групи їм у цьому з радістю допоможуть.

 Поділитися