MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

75 років Мустафі Абдуль-Джаміль Джемілєву

14.11.2018   
Сьогодні вся Україна разом з кримськотатарським народом відзначає 75-річчя з дня народження Джемілєва. Державні почесті і нагороди поза всяким сумнівом заслужені Мустафою, а й без офіційних нагород Мустафа Абдуль-Джаміль Джемілєв герой не тільки кримськотатарського і українського народу, но і всього Людства.

Сьогодні вся Україна разом з кримськотатарським народом відзначає 75-річчя з дня народження Джемілєва. У цей ювілейний день Президент України Петро Порошенко вручив Мустафі один з вищих орденів країни - орден Свободи - за заслуги в боротьбі за суверенітет України, за розвиток демократії і відстоювання конституційних прав і свобод людини. З моменту відновлення української незалежності Джемілєва неодноразово нагороджували як в Україні, так і в цілому ряді інших держав. Дійсно заслуги Джемілєва як одного з найстаріших політичних діячів України заслуговують глибокої вдячності країни: депутат Верховної Ради України з 1994 року і до цього дня, Голова Меджлісу кримськотатарського народу з моменту його утворення і до листопада 2013 року, уповноважений у справах кримськотатарського народу, представник України на численних міжнародних зустрічах.

Однак до депутатського крісла життя Мустафи була зовсім іншім. У віці шести місяців коли він ще не вмів ні говорити, ні ходити він разом з усім кримськотатарським народом був оголошений небезпечним державним злочинцем і депортований з рідного Криму в Узбекистан на "спеціальне поселення". Цей жорстокий евфемізм насправді позначав безстрокове заслання і позбавлення всіх громадянських прав. Комуністичне "правосуддя" не полишало Мустафу Джемілєва без уваги аж до краху системи: тюремні терміни (1966-1967, 1969-1972, 1974-1975, 1975-1976, 1983-1986), заслання в Якутії в 1979-1982 роках, виключення з університету та інші позасудові переслідування. Але могутня тоталітарна система не змогла перемогти Мустафу, так само як і нечисленний, але гордий і волелюбний кримськотатарський народ.

Державні почесті і нагороди поза всяким сумнівом заслужені Мустафою, а й без офіційних нагород Мустафа Абдуль-Джаміль Джемілєв герой не тільки кримськотатарського і українського народу, но і всього Людства.

Andrew P. Grigorenko
President of General Petro Grigorenko Foundation

 Поділитися