MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Слідчий суддя повернув заяву без розгляду, апеляційний суд відмовив у апеляції, ВС відкрив провадження

07.12.2018   
Василь Мельничук
Верховний Суд висловиться щодо можливості апеляційного оскарження ухвали слідчого судді про повернення без судового розгляду заяви, поданої в порядку ст.206 КПК.

Адвокат Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи Василь Мельничук звернувся до слідчого судді Печерського районного суду із заявою в порядку ст. 206 КПК України щодо незаконного утримання підозрюваного в приміщені Відділу забезпечення досудового розслідування Служби безпеки України.

Слідчим суддею поза межами судового розгляду, без участі секретаря, без повідомлення учасників провадження, без їх участі та без фіксації судового розгляду прийнято ухвалу про повернення заяви адвоката без розгляду. Оскільки така ухвала, на думку адвоката, не передбачена КПК України, вона була оскаржена до апеляційного суду на підставі правового висновку ВС від 12 жовтня 2017 року по справі № 5-142кс(15)17:

«У разі постановлення слідчим суддею ухвали, що не передбачена кримінальними процесуальними нормами, до яких відсилають положення частини третьої статті 309 КПК, суд апеляційної інстанції не вправі відмовити у перевірці її законності, посилаючись на приписи частини четвертої статті 399 КПК. Право на апеляційне оскарження такого судового рішення підлягає забезпеченню на підставі пункту 17 частини першої статті 7 та частини першої статті 24 КПК, які його гарантують, з огляду на положення частини шостої статті 9 КПК, яка встановлює, що у випадках, коли положення КПК не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 КПК».

Апеляційний суду відмовив у відкритті апеляційного провадження, мотивуючи своє рішення тим, що дана ухвала не входить до переліку рішень слідчого судді, що можуть бути оскарженні в апеляційному порядку.

Дане рішення було оскаржено до Верховного Суду, який відкрив провадження та призначив касаційну скаргу до розгляду на 11 годину 30 хвилин 11 квітня 2019 року.

 Поділитися