MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Адвоката Курбедінова заарештували на 5 діб (ОНОВЛЕНО)

07.12.2018   
ХПГ-інформ
Його обвинуватили у «пропаганді або публічному демонструванні атрибутики або символіки екстремістських організацій» за пост у соцмережі Facebook 2013 року. // Захист подав апеляційну скаргу на вирок суду.

Підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя заарештував кримського адвоката Еміля Курбедінова на 5 діб. Про це сьогодні повідомив сайт «Крым.Реалии».

Курбедінова заарештували за ст. 20.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення (пропаганда або публічне демонстрування атрибутики або символіки екстремістських організацій) за пост у соцмережі Facebook 2013 року.

Адвокат Еміль Курбедінов (фото: Аліна Смутко, krym.org)

Раніше «Крым.Реалии» повідомляв, що донос електронною поштою на адвоката написав колишній кримський мешканець, який переїхав у столицю Сирії Дамаск – про це виданню розповіла юристка Ліля Гемеджі. Журналіст Антон Наумлюк повідомив, що доносителя звуть Мухаммед Салем.

Сам Курбедінов вважає, що його затримання російськими силовиками вранці 6 грудня відбувалося «на абсурдній підставі», і він не визнає обвинувачень у екстремізмі. Він зазначив, що причиною переслідувань є його правозахисна діяльність, допомога політв’язням і захист українського військового Богдана Небелиці.

Адвокат Курбедінова Олексій Ладін під час виступу у суді заявив, що справу необхідно припинити у зв’язку з відсутністю складу правопорушення. Ладін нагадав суду, що в 2013 році в Криму «діяла юрисдикція України, в якій немає заборони на дану символіку, відповідно, немає прямого умислу у скоєнні правопорушення». Повідомлено, що суд відмовив також у клопотанні про припинення адміністративної справи за скінченням строку давності.

Одним зі свідків у справі Курбедінова проходить співробітник ФСБ РФ Андрій Сушко, який брав участь у затриманні та катуваннях татарського активіста Рената Параламова. Як передає видання, напередодні Сушко потрапив до санкційного списку США через підозри у викраденні Параламова.

Нагадаємо, 6 листопада співробітники російського Центру з протидії екстремізму та прокурор вручили Емілю Курбедінову пересторогу.

«Сьогодні вони увірвалися до нашого офісу в Сімферополі та вручили пересторогу Емілю Курбедінову. Таку саму пересторогу, як 27 жовтня на „Кримській солідарності“, коли вручили мені, Лілі Гемеджі, Діляверу Меметову»? – розповів тоді адвокат Едем Семедляєв.

Раніше повідомлялося, що 27 жовтня на засідання громадського об’єднання «Кримська солідарність» у Сімферополі прийшли представники окупаційної влади – з прокуратури, поліції та невідомі в масках, – щоби запросити координатора об’єднання Ділявера Меметова, юриста Лілю Гемеджі та адвоката Едема Семедляєва до прокуратури. Їм вручили пересторогу про неприпускання порушення законодавства у сфері екстремізму і тероризму.


Захист Еміля Курбедінова подав апеляційну скаргу на вирок підконтрольного московській владі Київського районного суду Сімферополя. Про це «Крым.Реалии» повідомив один із адвокатів Курбедінова Едем Семедляєв.

 Поділитися