MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні можуть дозволити відчужувати землю

24.01.2019   
Марко Сировой
Питання зняття заборони на відчуження сільськогосподарських ділянок є одним із найбільш важливих для власників паїв. В умовах інтеграції України до європейської спільноти та економічної кризи, забезпечення справедливого перерозподілу землі сільськогосподарського призначення та відновлення ринку з її продажу шляхом втілення міжнародних стандартів має справити позитивний вплив на досягнення добробуту громадян та на охорону права приватної власності державою.

За повідомленням прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі від 23 січня, у відомстві виступили з пропозицією до Президента щодо накладення вето на закон №2666-VII від 20 грудня 2018 року, у якому йдеться про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 1 січня 2020 року. Ця ініціатива є важливим кроком для забезпечення речових прав українських землевласників.

Так, в Україні діє романо-германська модель розуміння права власності як трьох складових: володіння, користування і розпорядження. Якщо проблем із обмеженнями щодо перших двох елементів не виникало, то вирішення юридичної долі землі було унеможливлене внаслідок дії мораторію на відчуження, який є чинним ще з 2001 року. Тоді парламентарі стверджували, що такий захід має на меті не допустити концентрації землі у руках однієї особи, бо це може тягнути за собою виникнення монопольної ситуації на сільськогосподарському ринку. Однак, повну заборону продажу землі навряд чи можна назвати пропорційним заходом для досягнення проголошеної цілі, особливо, на тлі серйозного обмеження права приватної власності. У Мінекономрозвитку наголошують на неконституційності такої заборони, адже, відповідно до статті 41, кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, а саме право власності є непорушним. А згідно з ч. 2 статті 8, усі закони мають прийматися на основі та у відповідності до Конституції України, оскільки вона має вищу юридичну силу.

Аналогічні положення закріплені і в міжнародно-правових актах. У рішенні Європейського суду з прав людини «Зеленчук та Цюцюра проти України» від 22 травня 2018 року наголошується, що заборона на відчуження сільськогосподарських ділянок не відповідає положенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, порушуючи право приватної власності. Суд закликав Україну відновити справедливий перерозподіл землі шляхом внесення відповідних змін до законодавства. У разі ж безпідставного затягування втілення у життя рекомендацій, державі доведеться виплачувати компенсації громадянам у подібних справах.

Окрім юридичного обґрунтування, у Мінекономрозивтку навели і аргументи економічного характеру. «Водночас, за оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на додаткових 0,6-1,6 відсоткових пунктів та дозволило б залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік, надати поштовх до розвитку сільськогосподарського та фінансового секторів та сільської місцевості. З іншого боку, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців-власників земельних паїв. В умовах послабленої конкуренції через відсутність ринку землі, власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена в 5 разів: 50 доларів за га на рік замість 250 доларів за га — як у Болгарії чи Польщі. Крім того, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати в вирощування переважно однолітніх культур - соняшник або рапс, які найбільше виснажують землю. Тільки з 2004 року по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур. За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однолітні культури замість багаторічних, фермер щороку втрачає близько 1 тис. доларів доданої вартості з кожного га. Нарешті, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щороку недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод з фактичного продажу земельних ділянок», – повідомляють у прес-службі відомства.

Питання зняття заборони на відчуження сільськогосподарських ділянок є одним із найбільш важливих для власників паїв. В умовах інтеграції України до європейської спільноти та економічної кризи забезпечення справедливого перерозподілу землі сільськогосподарського призначення та відновлення ринку з її продажу шляхом втілення міжнародних стандартів має справити позитивний вплив на досягнення добробуту громадян та на охорону права приватної власності державою. Однак, перш ніж скасовувати мораторій, у Верховній Раді мають подбати про процесуальне забезпечення відчуження землі, розробивши і прийнявши відповідний закон.

 Поділитися