MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Києві побили знімальну групу журналістів-розслідувачів

25.01.2019   
Денис Волоха

Учора ввечері на Видубичах, під час знімання процесу видобутку піску група озброєних людей скоїла напад на знімальну групу «Стоп корупції». За словами журналіста Романа Бочкали, «бандити» застосували аерозольний балончик проти журналіста – одного з членів групи, а потім повалили на сніг і почали бити.

Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють. Автівку, на який активісти привезли журналістів, порубали сокирою. В буквальному сенсі. Розбили скло в дверях. Журналісту вибили зуба, у оператора гематома на потилиці, провали в пам’яті, – написав Бочкала у Facebook. – Зловмисники забрали сумку з документами та грошима одного з побитих та поїхали геть. Поліція оголосила план-перехоплення по місту Київ.

«Стоп Корупції» повідомляє, що видобуток піску на вулиці Промисловій, 4 мав припинитися, оскільки Київрада розірвала договір оренди з ТОВ «Мостобуд» на цю ділянку, проте, саме факт протилежного й приїхали зафіксувати журналісти.

За словами свідків, на трьох автівках приїхали двадцять нападників. Одного з представників ГО «Стоп Корупції» забрала карета швидкої з тілесними ушкодженнями.

Вони без розмов розбили вікна в машині, приставили три пістолети до голови й кинули на землю. Заступника голови ГО „Спільна варта“ теж кинули на землю і заливали впритул обличчя газом, щоб ми нічого не бачили. Потім була команда „перериємо машину“, тож вони вкрали мої речі, документи, гаманець, – розповідає потерпілий. – Я зараз дуже погано бачу, все пливе. Після того, як мені була надана перша медична допомога, від госпіталізації я відмовився й поїхав у поліцію. Хоча пізніше допомога лікаря точно знадобиться.

Поліцією Києва відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 167 (розбій) Кримінального кодексу України. На місці затримано 7 осіб, які назвалися охоронцями.

 

За інформацією «Стоп Корупції», станом на 25-е січня в Голосіївському відділі поліції перебувають 9 затриманих, проте правоохоронці не поспішають висувати їм підозру.

Біля відділку активісти розпочали акцію протесту проти бездіяльності правоохоронців.

Повідомляється, що справу взяли «на контроль» у посольстві США. На офіційних сторінках посольства заяви щодо інциденту відсутні.

На початку 2017-го журналісти «Стоп Корупції» випустили розслідування про нелегальний видобуток піску в Київській області.

Фото: Роман Бочкала та «Стоп Корупції».

 Поділитися