MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Харків у вогні, викрадені діти, ‘вибори’ на окупованих територіях — підсумки тижняДорослі й діти у російській неволі. Підсумки тижня‘Діти, які вже ніколи’‘Хочеться радіти життю в рідному Херсоні’Есе про свободу. Український Католицький Університет. Юридична школа. 2023 р.Дорогі українські дітиНа початку вторгнення росіяни руйнували по дві харківські школи щодня: Дослідження ХПГ‘Воює дід — вмирають діти’. Дайджест російських протестівДіти, які опинились у складних умовах, зможуть безкоштовно оздоровитися У ВР зареєстрували законопроєкт, який забороняє РФ і росіянам володіти й користуватися природними ресурсами України‘Діти, я не зможу проводити урок, бо вже війна’Пошук убивць Макса Левіна, діти на лінії фронту, 10 років за депортацію — підсумки тижняДорослі діти й діти дорослих: Кабмін затвердив механізм примусової евакуації дітей із зон бойових дійНа побитих машинах було написано ‘Діти’ ‘Я трішки забула... слова’: діти з Маріуполя й московське концертобєсієТрагедія у Дніпрі, українські цивільні полонені, викрадені діти — підсумки тижняУкраїнські діти в Росії: порушення Женевської конвенції і злочин геноциду‘Жінка сидітиме в сусідній камері, а син — у Бєлгороді в колонії’. На Харківщині окупанти катували директора школиПід час російського наступу на Маріуполь постраждала майже кожна школа у місті: Дослідження ХПГМедицина, що вбиває: за ґратами без лікування помер в’язень із тяжкою онкологією

«Школа супергероїв»: як в Україні освіта стає доступною для тяжкохворих діточок

28.01.2019    джерело: www.radiosvoboda.org
Марко Сировой
За ініціативи Євгенії Смірнової, голови правління благодійного фонду «Small Heart with Art», та за сприяння Наталії Мосейчук, куратора проекту та організатора телемарафону зі збору коштів, у вересні 2018 року на території НДСЛ «Охматдит» стартував проект «Школа супергероїв» – освітній простір для дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Завдяки ньому, маленькі пацієнти мають змогу вивчати українську та англійську мову, біологію, хімію, математику, також можуть брати участь у різних майстер-класах та навіть доглядати за власним городом.

До останнього часу в Україні були значні проблеми із доступом до здобуття освіти для дітей, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні. Фізичні перешкоди перед подоланням шляху до школи, необхідність бути під постійним медичним наглядом, фізична та моральна втома від численних процедур і, головне, – відсутність державної програми забезпечення надання освітніх послуг даній категорій осіб – стали, здавалося б, неподоланним бар’єром для реалізації дітьми права на освіту. Це, своєю чергою, негативно впливало і на такий важливий фактор у становленні людини як соціалізація. Відсутність спілкування із колективом одноліток, а також можливості побудови відносин у системі «вчитель-учень», позбавляли дітей навичок соціальної взаємодії. У купі із неповноцінною освітою ризик того, що після одужання діти будуть неадаптовані до суспільного життя та неконкурентоспроможними на ринку праці, ставав загрозливо високим.

На щастя, у ситуації, коли держава виявилася безпорадною перед виконанням покладеного на неї Конституцією обов’язку (відповідно до положення статті 53 Основного Закону, держава має забезпечувати доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної освіти), їй на допомогу прийшли інститути громадянського суспільства. За ініціативи Євгенії Смірнової, голови правління благодійного фонду «Small Heart with Art», та за сприяння Наталії Мосейчук, куратора проекту та організатора телемарафону зі збору коштів, у    вересні 2018 року на території НДСЛ «Охматдит» стартував  проект «Школа супергероїв» – освітній простір для дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Завдяки ньому, маленькі пацієнти мають змогу вивчати  українську та англійську мову, біологію, хімію, математику, також можуть брати участь у різних майстер-класах та навіть доглядати за власним городом.

Освітній процес відрізняється від притаманного загальноосвітнім закладам. Так, дітлахи не мають домашніх завдань, їм дозволяється наввипередки вигукувати відповіді та заохочується, коли учні жартують і ставлять запитання. Організатори проекту пояснюють, що зняття типових шкільних заборон є надважливим для успішного функціонування закладу у лікарні, адже діти вже й без того перенасичені дисципліною: постійні процедури, огляди лікарів, необхідність слідувати певному розпорядку… «Школа супергероїв», навпаки, має стати місцем віддушини, де діти зможуть і розважитися, і паралельно здобути нові знання. Щоб розпалити у маленьких пацієнтів бажання відвідувати заняття, до них часто приїжджають волонтери, які влаштовують для них практичні активності. Про застосування сучасних технологій та інтерактивний характер навчання каже й ідейний натхненник проекту, Євгенія Смірнова. «Ми відмовилися від крейдової дошки, у нас вона – магнітно-маркерна, а маркери на водній основі. Підлога зі спеціальним покриттям, на вигляд начебто тверда, але якщо дитина раптом впаде, то насправді вона досить м’яка. Усі матеріали, що використовуються в класі, не токсичні. Крім того, клас – це не просто парти та стільці: тут і диван, і якщо дитина втомиться сидіти або навчатися, вона може сісти чи лягти тут і почитати книжку. До речі, у нашій бібліотеці близько 2 тисяч книжок. І головне, що клас інтерактивний. Тут спеціальна смарт-панель, яка дозволяє робити уроки цікавими», – передає її слова «Радіо Свобода».

Окрім того, автори проекту посприяли і правовій регламентації доступної освіти для хворих дітей. Фонд «Small Heart with Art» та благодійна організація «Ти не один «БФ 1+1 медіа» у складі міжвідомчої робочої групи підготували «Положення про особливості організації форм здобуття загальної середньої освіти в закладах охорони здоров’я». Воно було затверджене Міністерством освіти і науки та Міністерством охорони здоров’я України. За повідомленням агентства «Interfax», на підставі положення Міносвіти і МОЗ запустили спеціальний проект освіти для дітей, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні. У його рамках передбачається навчання у класах при лікарні, індивідуально з дитиною, яка не може вставати з ліжка, а також дистанційна освіта.

Проект «Школа супергероїв» яскраво демонструє як інститути громадянського суспільства можуть допомагати державі вирішувати нагальні проблеми. Ця ініціатива, окрім сприяння забезпеченню права на освіту, наближує суспільство до реалізації Цілей сталого розвитку ООН 2030 (Sustainable development goals), зокрема:

  • Цілі №4 «Забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх»
  • Цілі №10 «Скорочення нерівності всередині країн і між ними».

Українська правозахисна спільнота схвалює та заохочує подібні активності від агентів соціальних змін. Ми залишаємо посилання на соціальні мережі проекту та його авторів, щоб кожен бажаючий зміг долучитися до їхньої благородної справи:

  • «Школа Супергероїв»: https://facebook.com/superheroes.school
  • «Small Heart with Art»: https://facebook.com/smallheartwithart/
  • НДСЛ «ОХМАТДИТ»: https://facebook.com/ndslohmatdyt/
  • Євгенія Смірнова: https://facebook.com/EuheniyaSmirnova
  • Наталія Мосейчук: https://facebook.com/1plus1.NataliaMoseichuk

 

 

       

 Поділитися