MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘У змішаному форматі’: росіяни готуються до псевдовиборів на тимчасово окупованих територіяхХПГ взяла участь у конференції ОБСЄ щодо катуваньВід початку 2023 року Росія могла вивезти 2000 дітей з України, — посол США при ОБСЄ Майкл КарпентерОБСЄ припиняє роботу проєктів в Україні – через вето рфРосійські окупанти розстріляли з танку Кремінський геріатричний пансіонат – голова Луганської ОДАВ ОБСЄ назвали число жертв серед цивільних на Донбасі з початку рокуБілорусь: Недільний марш протесту в новому форматіСуд зобов’язав Мін’юст оприлюднити ЄДР у форматі відкритих данихЧому ОБСЄ надає кримським колаборантам платформу для кремлівської пропаганди?Тюремні реформатори«Полювання» на призовників на Харківщині набирає обертів. ООН та ОБСЄ розпочали свій моніторингПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у травні 2019 рокуПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у квітні 2019 рокуПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у березні 2019 рокуПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у лютому 2019 рокуПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у січні 2019 рокуЧи має Україна право не допустити російських спостерігачів до виборів Президента?Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у листопаді 2018 рокуПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у жовтні 2018 рокуПовідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у вересні 2018 року

ОБСЄ пропонує замінити «Мінськ» новою угодою

29.01.2019   
Денис Волоха

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі стосовно Донбасу Мартін Сайдік розповів, що організація пропонує новий формат угоди, що матиме низку відмінностей та замінить собою Мінський протокол, — повідомляє theБабель, посилаючись на інтерв’ю «Kleine Zeitung».

«В інтерв’ю Сайдік зізнався, що ОБСЄ силами Спеціальної моніторингової місії на Донбасі не може виконати покладену на неї функцію забезпечення чесних і прозорих виборів у регіоні. Тому, за його словами, для цього необхідно задіяти ООН», — theБабель.

Сайдік зазначив, що майже 600 спостерігачів на 17 тисяч км2 площі та на лінію фронту протяжністю 420 км не можуть повноцінно виконувати завдання. Нова місія передбачає об’єднання сил ОБСЄ та ООН із залученням військових та поліцейських сил останньої. Керівництво місії буде єдиним.

На відміну від «Мінську», нова угода має бути не лише підписана очільниками держав-учасниць «Нормандського формату» (України, Росії, Франції та Німеччини), а й ратифікована парламентами згаданих країн. Отже, вона матиме більшу юридичну силу, — вважає пан Сайдік.

Представник ОБСЄ також переконаний, що новий формат повинен передбачати гарантію прав місцевим жителям, які вже закріплені Мінським протоколом, зокрема, «лінгвістичне самовизначення» та амністію (не уточнюється, яку саме).

За словами Сайдіка, він не готовий назвати точну кількість контингенту новоутвореної місії, проте вважає, що вона складе значно менше ніж 20 000 чоловік. Офіційні представники «четвірки» поки не відреагували на пропозицію ОБСЄ.


 ⧗ Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні почала працювати 21 березня 2014 року;

 ⧗ Із 2-го квітня того ж року СММ в Україні очолює посол місії — турецький дипломат Ертурул Апакан;

 ⧗ До 31-го жовтня 2018-го року першим заступником голови був Александр Хуг, який запам’ятався заявами на кшталт: «[На Донбасі] ми бачили людей зі знаками розрізнення Російської Федерації, але таку куртку можна купити будь-де, а ми також бачили знаки розрізнення Німеччини та Іспанії, ну і Росії, зокрема».

 Поділитися