MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд закрив провадження проти Стерненка за акцію «Хто замовив Катю Гандзюк?»

30.01.2019   
Денис Волоха

Дніпровський районний суд Києва закрив провадження проти активіста Сергія Стерненка, на якого вчора поліцейські склали протокол за проведення демонстрації біля місця, де відбувався форум Петра Порошенка.

Справу закрито за відсутністю складу адмінправопорушення, про що свідчить фрагмент рішення, опублікований Стерненком у Твіттері. Цікаво, що проміжок часу між складанням протоколу та призначеним часом розгляду справи в суді становив менше доби, що є винятковим явищем для української судової системи.

Суд констатував, що не можна притягти особу до відповідальності за порушення неіснуйочого порядку проведення мирних демонстрацій. Суд також керувався рішенням ЄСПЛ у справі «Вєренцов проти України», яке свідчить про те, що накладення стягнень відповідно до ст. 185 та 185-1 КУпАП порушує ст. 7 та 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Це рішення вкотре доводить, що мирні збори, демонстрації, мітинги тощо, — в Україні не потребують узгодження з владою, а обов'язок їх організаторів сповіщати про подію державні органи, закріплений Конституцією, не є імперативним.


 ⧗ Учора активісти розгорнули полотно з написом «Вибачте, так а хто замовив Катю Гандзюк?» біля Міжнародного виставкового центру, де відбувався форум Петра Порошенка, внаслідок чого ними зацікавилась поліція.

 Поділитися