MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Легалізація канабісу в Україні: на крок ближче

01.02.2019   
Денис Волоха
30 січня на сайті Верховної Ради була зареєстрована петиція з вимогою законодавчо врегулювати використання канабісу в наукових та медичних цілях.

Конопляні поля міського голови Глухова Мішеля Терещенка
30-го січня на сайті Верховної Ради була зареєстрована петиція з вимогою законодавчо врегулювати використання канабісу в наукових та медичних цілях.


Всі, хто нижче підписалися, вимагають:

Законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб.

Шляхом внесення змін до законодавства:

  1. Забезпечити дотримання прав людини на доступ і використання ефективних лікарських засобів, в тому числі виготовлених на основі конопель;

  2. Створити належні умови для повноцінного застосування рослин у медичній та науковій діяльності, в тому числі з метою розробки, клінічних досліджень та державної реєстрації дієвих лікарських засобів чи протоколів лікування, що передбачають використання продуктів з вмістом канабіноїдів;

  3. Врегулювати питання легального обігу (придбання, зберігання, переміщення) продуктів, що містять канабіноїди, в тому числі хворими особами, які їх застосовують виключно у власних медичних цілях за призначенням лікаря та без мети збуту;

Потрібно врегулювати законодавство, яке заперечує наукову істину. Вимагаємо полегшити страждання пацієнтів і захистити право громадян на гідне життя та доступ до сучасного і ефективного лікування .


Під текстом петиції підписалися 16 громадських організацій та благодійних фондів. Того ж дня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг авторів петиції.

Ініціатори петиції

«Пацієнтські організації, лікарі, ветерани АТО і пацієнти об’єдналися, щоб підписати звернення до ВР вимагати від влади України врегулювання медичного канабісу. Конвенція ООН вимагає від всіх держав світу зберігати статус канабісу, як підконтрольної речовини, однак положення конвенції ніяк не перешкоджають науковим дослідженням цієї рослини та її використанню в медицині», — говорить Геннадій Шабас, голова «Української асоціація медичного канабісу».

Ветеран, асистент кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені Богомольця Святослав Прохоров: «Досвід країн, що пройшли через бойові дії, говорить про те, що ветерани, повертаючись до мирного життя, стикаються з проблемами адаптації, депресії, не можуть знайти себе в нових умовах, мають проблеми в сім’ях, з працевлаштуванням. Їм можна допомогти, не чекаючи коли це стане проблемою всього суспільства, використовуючи досвід Америки, Канади, Ізраїлю. В цих країнах успішно застосовуються препарати на основі канабіноїдів для лікування посттравматичного стресового розладу».

Проблема паліативної допомоги та полегшення больових синдромів в Україні дійсно має місце: лікарі досі бояться виписувати рецепт на опіоїдні анальгетики, хоча, згідно з наказом ще міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, мають на це повне право. Проте, в українських терапевтів залишаються побоювання викликати в пацієнтів наркотичну залежність, через що останні часто вимушені страждати. «Лікарі не те що перенаправляють до інших спеціалістів, а прямо говорять: «Дзвоніть, коли вам знадобиться довідка про смерть», — розповів «Накипіло» голова правління «Інституту правових досліджень і стратегій», терапевт Андрій Роханський.

Фрагмент інтерв’ю з одним із хворих в рамках дослідження згаданого Інституту «Неконтрольований біль — 2016: що змінилось?»:

— Яка інтенсивність болю у Вас за 10-бальною шкалою (0 балів — немає болю, 10 балів — нестерпний біль)?

— Раніше максимальна сила болю досягала 7 балів, але зараз усі 10. Тих ліків, які отримував до погіршення стану, вистачало і біль знижувався до 3 балів, але повністю не зникав. Тепер же препаратів недостатньо, біль стає нестерпним.

— Яка була реакція лікарів, коли Ви сказали, що препарату недостатньо, і які препарати було призначено?

— Коли я розповів лікарям про те, що біль не дає мені спати та і взагалі про свій стан, вони ніяк не відреагували. Точніше вони намагалися усіляко відмовити мене, переконати, що більша доза знеболення зробить з мене наркомана, викличе звикання, а біль тільки посилюватиметься. Дозування мені так і не збільшили.

Учора на сторінці виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун у Facebook був опублікований допис про науково доведену ефективність канабісу в лікуванні низки патологій, зокрема: хвороби Альцгеймера, розсіяного склерозу, хвороби Крона, а також при наданні паліативної допомоги та як засобу полегшення сильного болю.

«Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика».

Пані Супрун зазначає, що медичний канабіс дозволений в 25 штатах США, Австралії та Канаді. Його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто Ріко канабіс не легалізований, проте у випадках невиліковних хвороб його використання дозволяється.

Законодавство про регулювання канабісу в Сполучених Штатах © www.tulsaworld.com

В Україні повністю заборонено використовувати медичний канабіс  Проте, на думку міністра, застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів.

Мова йде не про легалізацію марихуани, а про використання окремих її компонентів для досліджень та медицини.

У 2017-му році Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що канабідіол може мати терапевтичну цінність та в чистому вигляді не має потенціалу до зловживання.

За два дні петицію підписали понад 4 тисячі людей з 25 000 необхідних. Збір підписів завершується 30-го квітня.

 Поділитися