MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі ‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняКомитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУбивство та грабежі: трьох російських військових судитимуть у ХарковіСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді День бабака замість години суду. Дайджест російських протестівМобілізація засуджених: плюси і мінусиСудитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Дзеркало українського правосуддяСвятвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижняУ ЄСПЛ відбулися усні слухання у ‘кримській справі’Суди над українськими військовополоненими — спроба Росії приховати власні злочини в Маріуполі

Держава заплатить за погане лікування

01.02.2019   
Ірина Скачко
Перемога Харківської правозахисної групи в ЄСПЛ. Європейський суд з прав людини визнав катуванням ненадання допомоги ув’язненому, який слабує на серцево-судинне захворювання.

Перемога Харківської правозахисної групи в ЄСПЛ. Європейський суд з прав людини визнав катуванням ненадання допомоги ув’язненому, який слабує на серцево-судинне захворювання.

Пан О-в переніс гострий ішемічний інфаркт восени 2016 року, коли перебував у Чернігівському СІЗО. Звідти його доправили до Козелецької районної лікарні. Не зважаючи на важкий стан хворого, працівники поліції допитували його безпосередньо в реанімації. Після повернення до СІЗО належного лікування пан О-в не отримав, хоч за медичними протоколами і потребував комплексної постінфарктної реабілітації. Він неодноразово просив провести йому кардіологічне дослідження, проте у медичній частині слідчого ізолятору серйозних проблем із серцем ув’язненого просто не помічали. Результат такої бездії – аневризма передньої стінки лівого шлуночка.

Зовсім зле чоловіку стало під час судового засідання у квітні 2017 року. Викликали швидку. Новий діагноз – гіпертонічна хвороба третього ступеня, інвазія аневризми. Це смертельно небезпечний стан, який потребує лікування у спеціалізованих відділеннях, а не в медичній частині СІЗО.

Пан О-в звернувся по допомогу до Харківської правозахисної групи. Юрист Центру стратегічного захисту ХПГ Наталія Охотнікова надала до Європейського суду заяву про застосування невідкладних заходів за правилом 39 Регламенту Суду. Це правило діє у випадках, коли життю заявника загрожує небезпека. Висновок Суду – «держава має забезпечити невідкладне поміщення заявника до спеціалізованого медичного закладу, надати йому необхідне обстеження та лікування та, за необхідності, прооперувати».

Проте, щоб справа дійсно рушила з місця, знадобилася ще одна заява до ЄСПЛ, тривале листування з державними органами і навіть голодування хворого. Восени Чернігівський районний суд ухвалив рішення про зміну запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт, визначивши, що залишати домівку хворий може для отримання невідкладної медичної допомоги.

Судді ЄСПЛ зауважили, що заявник, перебуваючи в ув’язненні, все ж отримував певне лікування та пройшов декілька обстежень. Проте вони не погодилися з аргументацією українського уряду про те, що рівень медичної допомоги був достатнім, і дійшли висновку, що держава порушила статтю 3 Європейської конвенції – «Заборона катувань». Пан О-в має отримати від держави 4 тисячі євро.

 Поділитися