MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

На сміттєвому полігоні Луцька зафіксовано 7 порушень екологічних нормЗвіт за результатами моніторингового візиту до Івано-Франківської установи виконання покарань №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Івано-Франківська установа виконання покарань №12’Моніторинговий візит до ДУ «Івано-Франківська установа виконання покарань (№12)»МВФ виступає за світовий податок на вуглекислий газЕдинбург закриває дороги в центрі: що таке Open Streets Project?Брудне повітря могло бути причиною смерті дівчинки з ЛондонаОдне з найкращих міських сміттєзвалищ України знаходиться біля Бузького лимануЧеркаси «проти» сортування сміттяРозливи нафтопродуктів, відсутність контролю підземних вод та обліку відходів – сміттєвий полігон міста РівногоНаймолодше міське сміттєзвалище розташоване в місті ДніпріСміттєзвалище Одеси обслуговує підприємство, що заборгувало податковій 4,5 млн грнЕкопропаганда, заборона циркових тварин та обмеження використання пластику – що треба знати про нову Екологічну стратегію-2030Гори сміття, постійні пожежі, 2 кілометри від Південного Бугу – 63-річне сміттєзвалище ХмельницькогоУсі найбільші підприємства Дніпропетровської області порушують екологічні нормиЧернівецьке сміття спочатку потрапляє до Харкова, а потім ми його купуємо по всій УкраїніЯк впливають на довкілля заводи Донеччини та ЛуганщиниЗабруднення довкілля, відсутність документів на право власності, порушення у поводженні з відходами – металургійні підприємства Запорізької областіМешканці Київщини вживають неякісну водуНавіщо українські правозахисники збиралися під Івано-Франківськом?

Відсутність нічного освітлення, три пожежі, забруднення атмосфери – сміттєзвалище Івано-Франківська

06.02.2019   
Влад Боднар
Багато написано про переповненість полігону, а влада тільки обіцяє побудувати сміттєпереробний завод. Аналогічною є ситуація по багатьох міських сміттєвих полігонах України. Головна причина, чому не будується по країні сміттєпереробних заводів, на думку експертів, – корупція, а також те, що владі не вигідно мати такі заводи.

Після сміттєвого полігону в Луцьку розглянемо міське сміттєзвалище в Івано-Франківську.

Загальна інформація

  1. Полігон для складання твердих побутових відходів розташований у селі Рибному Тисменицького району (27 квартал Івано-Франківського лісгоспу).

  2. Діє з 1992 року.

  3. Загальна площа орендованої ділянки – 20,8 га. На полігоні міститься близько 2,2 мільйонів тон ТПВ. Полігон прямокутної форми розміром 250 на 500 метрів, висота – 12–15 метрів.

  4. На території міста на контейнерних майданчиках встановлені контейнери для роздільного збору сміття, зокрема контейнери для петпляшки та скла. На полігоні ТПВ встановлена сміттєсортувальна лінія.

  5. Вторсировина з полігону відправляється  на переробку, орієнтовно 0,8 тисяч тонн на рік.

  6. На даний час питання щодо закриття полігону на переробку не виноситься на порядок денний.

  7. За період 2010–2019 роки на полігоні ТПВ було 3 пожежі, які були оперативно ліквідовано.

  8. На полігоні функціонує установка для уловлення біогазу, що дозволило зменшити викиди в атмосферне повітря при експлуатації полігону ТПВ.

У ЗМІ є багато публікацій, де вказано, що полігон переповнений, а влада тільки обіцяє побудувати сміттєпереробний завод. Аналогічною є ситуація по багатьох міських  сміттєвих полігонах України. Головна причина, чому не будуються по країні сміттєпереробних заводів, на думку експертів, – корупція, а також те, що владі не вигідно мати такі заводи.

Екологічні порушення

У 2018 році планових заходів КП «Полігон ТПВ», яке експлуатує полігон міста Івано-Франківська, Держекоінспекції в Івано-Франківській області не планувалося та не проводилося. Відповідно до Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держекоінспекції України на 2019 рік у серпні 2019 року заплановано проведення планового заходу державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства КП «Полігон ТПВ».

Останній плановий захід держконтролю КП «Полігон ТПВ» проводився у травні 2017 року. За результатами його проведення виявлено наступні порушення природоохоронного законодавства та правил експлуатації полігонів, а саме:

  1. Не встановлені контрольні репери по кутах робочої карти.

  2. Допускається змішування та захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія.

  3. Відсутня вишка для візуального контролю ТПВ.

  4. Ущільнений шар відходів на значній частині площі робочих карт не перекривається ізоляційним шаром інертних матеріалів

  5. На основних напрямках поширення легких фракцій відходів не встановлені тимчасові сітчасті переносні елементи огорожі.

  6. Відсутнє освітлення території полігону в нічний час.

  7. Не отримано дозвіл на викиди забруднювальних речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

  8. Обвідна канава для запобігання витікання з полігону забруднених поверхневих вод замулена та вкрита деревно-чагарниковою рослинністю, потребує розчищення та поглиблення.

За результатами проведення планового заходу державного нагляду (контролю) посадових осіб комунального підприємства притягнуто до адмінвідповідальності, видано приписи щодо усунення виявлених порушень.

На виконання виданих приписів КП «Полігон ТПВ», зокрема, встановлено на території полігону сміттєсортувальну лінію для сортування відходів, забезпечено освітлення у нічний час, розроблено Проект «Капремонт полігону ТПВ в 27 кварталі для міста Івано-Франківська», в рамках реалізації якого усувалися інші виявлені у ході перевірки порушення.

 Поділитися