MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідність

08.02.2019   
ХПГ-інформ
Підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт тяжкохворому активісту Едему Бекирову, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, до 12 квітня 2019 року.

Вчора, 8 лютого, підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт тяжкохворому активісту Едему Бекирову, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, до 12 квітня 2019 року. Про це повідомив сайт телеканалу ATR з посиланням на громадську організацію «Кримська солідарність».

Едем Бекиров у суді (фото: Антон Наумлюк)

Адвокат Бекирова Іслам Веліляєв подав клопотання про долучення до матеріалів справи документів родича Бекирова про власність на житло, де він має жити, якщо його відпустять під домовий арешт. Також адвокат клопотав про долучення медичних документів, які свідчать про стан здоров’я Бекирова.

«Я знаю, що в матеріалах справи є медвисновок, який каже, що його хвороби не перешкоджають перебувати в СІЗО, але я вибрав ті документи, які свідчать, що підзахисний, окрім діабету, слабує ще й на інші хвороби. У 1999 році у підзахисного був параліч спинного мозку, опісля через який атрофувалася нога. У нього була спочатку неврологія, а медкомісія взяла за основу тільки цукровий діабет, а в нього ногу відрізали за п’ять років до діабету, але це не враховувалося комісією», – зазначив Іслям Веліляєв.

Усі документи долучили до матеріалів справи.

Своєю чергою слідчий заявив, що на Бекирова не розповсюджений особливий порядок проведення слідства, він не має медичних протипоказань перебування під вартою, і попросив суд продовжити арешт для проведення експертиз і допиту «не менш ніж шести свідків».

«Бекиров може втекти від органів слідства, може займатися надалі злочинною діяльністю, вчинити тиск на свідків і знищити докази», – заявив слідчий і клопотав про продовження тримання під вартою до 12 квітня 2019 року включно.

Прокурор підтримав клопотання слідчого, зазначивши, що Бекиров «може втекти на територію суміжної держави».

Сам Едем Бекиров заявив у суді, що умовами тримання в СІЗО його намагаються зламати та відверто принижують його людську гідність.

«Сьогодні я, інвалід першої групи, перебуваю з таким обвинуваченням, у таких умовах – постійне стеження камери в СІЗО, навіть коли ходиш у туалет. Це принижує людську гідність, просто хочуть зламати, показати, що ти ніхто. Але моя провина не доведена, однозначно я скажу, що не скоював. Я не маю здоров’я для того, щоби взяти торбу в 15 кілограмів і передати її людині. Найважчий вантаж, який я можу піднімати – це півлітрова пляшка. У мене може просто заклинити, якщо я підніму важче», – сказав він.

Бекиров розповів також про умови утримання.

«Мене не водять на прогулянки, до лазні, я миюся над раковиною, а якщо точніше – сідаю на унітаз, обливаюся, а мій співкамерник прибирає після мене і миє підлогу. Усе через те, що немає умов, я просто не можу спуститися самостійно сходами. Мені 58 років, я не знаю, скільки мені Бог залишив», – сказав Бекиров.

Також він сказав, що не має жодного пашпорту, тож утекти нікуди не зможе.


Нагадаємо, кримськотатарського активіста Едема Бекирова російські силовики затримали вранці 12 грудня минулого року на в’їзді до Криму. Бекиров, житель селища Новоолексіївки Херсонської області, їхав відвідати 78-річну матір і родичів. 13 грудня підконтрольний московській владі суд Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

Неодноразово повідомлялося про загрозу життю активіста, який слабує на цукровий діабет і ще низку захворювань, не має однієї ноги – треба постійно робити перев’язування.

15 січня Бекирова поклали до Клінічної лікарні ім. Семашка в Сімферополі для медичного освідування, а 18 січня вже повернули до СІЗО. «Мого тата повернули з лікарні до СІЗО. „Лікування“ інваліда I групи без ноги, з 4 шунтами в серці завершене. Йому вкололи інсулін – і все!» – сказала тоді з обуренням дочка активіста Елеонора Бекирова. Інсулін Бекирову протипоказаний через проблеми з серцем.

Повідомлялося, що адвокати Бекирова отримали «медичний висновок», у якому сказано, що його хвороби не перешкоджають його перебуванню під вартою.

Повідомлялося також, що зараз Бекирова утримують у двомісній камері в 6 кв. метрів разом із координатором громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервером Мустафаєвим, який доглядає хворого співкамерника.

Адвокат Олексій Ладін казав, що через болі в серці, ядуху та судороги Бекиров спить сидячи. Дочка в’язня Елеонра розповідала, що через антисанітарію в СІЗО в її батька з’явилися гнійні рани, ядуха, кашель. Крім того, його вивозили на примусову психіатричну експертизу.

6 лютого Едему Бекирову виповнилося 58 років.

 Поділитися