MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Гори сміття, постійні пожежі, 2 кілометри від Південного Бугу – 63-річне сміттєзвалище Хмельницького‘Наступна буде в твоїй голові’: чугуївському правозахиснику встромили у двері сокиру й залишили поховальний вінокУ ставках на околиці Чернігова акумульовано біля 130 000 тонн промислових токсичних відходівОдне з найкращих міських сміттєзвалищ України знаходиться біля Бузького лимануДержекоінспекція у Херсонській області має «власні» закониЧеркаси «проти» сортування сміттяРозливи нафтопродуктів, відсутність контролю підземних вод та обліку відходів – сміттєвий полігон міста РівногоЧи дамо ми ромам шанс?У Житомирі сміттєпереробний завод будуватиме кіпріотська офшорна компаніяОдин з найновіших міських сміттєвих полігонів знаходиться в балці Криський ЯрНа сміттєзвалищі у Сєвєродонецьку відсутні майданчики для збору сміттяТернопільське сміття вивозять на ділянку, використання якої забороненоЧернівецьке сміття спочатку потрапляє до Харкова, а потім ми його купуємо по всій УкраїніНа сміттєвому полігоні Луцька зафіксовано 7 порушень екологічних нормЧи має місце порушення прав уґорської меншини на Закарпатті? США висловили свою позиціюЯк і хто вирішує проблему відходів у Львові та УжгородіЗнову погромиЖурналісти побачили як живуть довічно засуджені в УжгородіВ Ужгороді пострілом в око поранено молодого рома – підозрюваного не затриманоПравовий експерт ХПГ провів тренінг з прав людини для активістів ромської громади

За порушення експлуатації ужгородського сміттєзвалища був прописаний штраф у 850 гривень

11.02.2019   
Влад Боднар
Сьогодні ми розглянемо сміттєзвалище в найменшому обласному центрі України – у місті Ужгороді. Міське кладовище та міський сміттєвий полігон розташовані в одному місті, що викликає подив.

Сьогодні ми розглянемо сміттєзвалище в найменшому обласному центрі України – у місті Ужгороді. Міське кладовище та міський сміттєвий полігон розташовані в одному місті, що викликає подив.

Ми запитали в кількох городян, щоб дізнатись, як їм таке сусідство:

– Якщо чесно, то мені все рівно, – Богдан Павлюкович.

– Мене це абсолютно не турбує, – Юрій Ковач.

– Я в Ужгороді нещодавно проживаю, том не знав про це. До небіжчиків часто погано відносяться, – Борис Кісельов.

– Я була на цьому кладовищі, то фільм жахів просто відпочиває, – Олена Шеванюк.

– Та це просто жах. Була там нещодавно у перший раз, то в мене був просто шок, – Надія Крічфалушій.

Про сміттєзвалище

Ужгородська міська рада надала нам таку інформацію:

«Полігон твердих побутових відходів (ТПВ) розташований на землях Баранинської сільської ради Ужгородського району поблизу с. Барвінок. Географічні координати полігону 48.583455 (широта), 22.354813 (довгота).

Передача 9,0 га ріллі в тимчасове довгострокове користування (на 25 років) управлінню житлово-комунального господарства міста Ужгород під будівництво полігону здійснена постановою Верховної Ради України № 1574-III від 23 березня 2000 року. Полігон побудований згідно проекту, погодженого Закарпатською обласною СЕС за № 8 від 28.04.95 р.

На виділених землях збудовано три заглиблені площадки для складування ТПВ (котловани), які рішеннями Ужгородської міської ради були передані комунальному підприємству „КАТП-072801“ для здійснення основної виробничої діяльності, а саме: прийняття відходів комунальних змішаних від суб’єктів господарської діяльності і фізичних осіб та їх захоронення. Експлуатацію полігону розпочато у листопаді 1998 року. На сьогоднішній день триває розширення першого котловану.

На полігоні виконуються основні види робіт: прийом, складування та ізоляція ТПВ. Сортування сміття на полігоні не здійснюється, це робиться при його збиранні. Складування здійснюється картковим методом. Доставка ТПВ на полігон виконується спеціальним автотранспортом, складування на робочі карти здійснюється бульдозером методом насування. Ущільнений шар ТПВ висотою 2 м ізолюють шаром грунту висотою 0,25 метри. Крім основної споруди – ділянки складування ТПВ – елементами полігону є під’їзна дорога, господарська зона, основні споруди і мережі полігону.

Місце видалення відходів знаходиться на відстані 3,2 км від м. Ужгорода. Віддаленість від водойм, водозабірних споруд витримується відповідно до встановлених санітарних норм і правил. Санітарно-захисна зона полігону ТПВ становить 500 метрів.

Для збирання фільтрату та запобігання його попаданню у підземні води та витіканню за межі полігону встановлена бетонована ємність об’ємом 300 куб. м., яка по мірі заповнення вивозиться спеціальним автотранспортом на каналізаційні очисні споруди згідно договору з водоканалом від 25.04.2012 року.

Для запобігання самозагорання на території полігону встановлено 27 труб для виведення з глибини карт біогазу, який утворюється при гнитті твердих побутових відходів. За період з 2010 року по даний час пожеж на полігоні не було.

Проектний обсяг видалення відходів становив 1260 тис. тонн побутових відходів, роботи з розширення полігону дозволили збільшити його до 1460 тис. тон. На 1 січня 2019 року обсяг видалених відходів складає 1276,2 тис. тонн (4,77 млн. куб. метрів). Щорічний обсяг видалення відходів в останні роки становить понад 65 тис. тонн (близько 280 тис. куб. метрів). Закриття та рекультивація полігону планується не пізніше 2020 року.

Надзвичайних ситуацій, які б нанесли шкоду навколишньому природному середовищу та здоров’ю людей, за період експлуатації сміттєзвалища не було. Робота полігону перебуває під постійним контролем державної екологічної інспекції, яка перевіряє ступінь забруднення ґрунтів, повітря та ґрунтових вод. Остання перевірка здійснювалась у травні 2018.

Підприємством розроблено екологічний паспорт місця видалення відходів, погоджений та затверджений в установленому чинним законодавством порядку і зареєстрований 19.02.2008 року (реєстраційний номер 5-а), інформація, що міститься в паспорті МВВ, щорічно оновлюється та узгоджується з департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації».

Якщо базуватися на цій інформації, то ситуація з полігоном в Ужгороді досить непогана. З 2012 року сміттям у місті займається приватна компанія ТОВ «АВЕ Ужгород» з австрійсько-чеським корінням. На сміттєзвалищі постійно присутні десятки ромів, які тут й живуть. За словами керівництва, вони бережуть Ужгород від «сміттєвого колапсу».

Екологічна ситуація

Екологічна інспекція останній раз проводила планову перевірку полігону з 5 по 15 червня 2018 року. Під час перевірки було виявлено порушення правил експлуатації полігону побутових відходів та охорони атмосферного повітря. За результатами проведеного заходу відповідальну особу притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено адміністративний штраф на загальну суму 850 гривень. Керівнику підприємства вручено припис для усунення виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства.

 Поділитися