MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Підконтрольний Кремлю суд заарештував затриманих напередодні кримських татар

15.02.2019   
ХПГ-інформ
Ескендер Абдулганієв, Арсен Абхаїров і Рустем Емірусеїнов, яких підозрюють у створенні осередку «Хізб ут-Тахрір» та участі в ньому, перебуватимуть під вартою до 13 квітня.

15 лютого в підконтрольному московській владі Київському районному суді Сімферополя відбулися судові засідання з обрання запобіжних заходів затриманим напередодні кримським татарам Ескендеру Абдулганієву, Арсену Абхаїрову та Рустему Емірусеїнову, яких підозрюють у створенні осередку «Хізб ут-Тахрір» та участі в ньому, – передає сайт телеканалу ATR.

Перше засідання – щодо Рустема Емірусеїнова – проходило в закритому режимі, – повідомило громадське об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова. Суд обрав Емірусеїнову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 квітня цього року.

Рустем Емірусеїнов (фото: «Кримська солідарність»)

«Хочу зазначити, що він утримувався у клітці, хоча він державою ще не визнаний за винного. По-друге, судове засідання абсолютно безпідставно проходило в закритому режимі, тому що були якісь надумані про начебто небезпеки учасників засідання, нічим не підтверджені», – сказав адвокат.

Рустем Емірусеїнов сказав у суді, що не визнає себе за винного, а всі обвинувачення проти нього – надумані.

Той самий суд заарештував наймолодшого з затриманих – Ескендера Абдулганієва. Про це повідомила «Кримська солідарність», посилаючись на адвоката Лілю Гемеджі. Абдулганієва також триматимуть під вартою до 13 квітня цього року.

Ескендер Абдулганієв (фото: «Кримська солідарність»)

Як каже Гемеджі, суду була заявлена низка клопотань, у тому числі, щоби Абдулганієв під час засідання сидів не в клітці, а поруч із адвокатом. Проте суд проігнорував усі клопотання. Також, за словами адвоката, суд досі не визначився, громадянином якої держави є її підзахисний, адже він має лише український пашпорт.

Третьому з затриманих – Арсену Абхаїрову – той самий суд обрав такий самий запобіжний захід, як і Ескендеру Абдулганієву та Рустему Емірусеїнову – два місяці тримання під вартою – до 13 квітня цього року. Про це повідомила «Кримська солідарність», посилаючись на адвоката Едема Семедляєва.

Арсен Абхаїров (фото: «Кримська солідарність»)

Засідання проходило в закритому режимі. Як каже Семедляєв, обвинувачення суду ні на чому конкретному не базуються, проте клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суд задовольнив.

Нагадаємо, вчора, 14 лютого, у селищі Октябрському Красногвардійського району російські силовики провели труси в господах кримських татар – Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова та Рустема Емірусеїнова. Пізніше їх увезли до управління ФСБ РФ у Сімферополі. ФСБ повідомила того дня, що провела в Криму хатні труси у трьох підозрюваних у створенні осередку «Хізб ут-Тахрір» та участі в ньому, і що порушені кримінальні справи щодо трьох мешканців Красногвардійського району.


Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися