MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Законопроект про криміналізацію наклепу: правозахисники проти

18.03.2019   
Ірина Скачко
Новий законопроект може посилити тиск на свободу слова в Україні, завадити вільному розповсюдженнню суспільно важливої інформації та звести нанівець політичну дискусію.

12 березня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10139. Його автори пропонують встановити кримінальну відповідальність за поширення недостовірних відомостей у ЗМІ та інтернеті, при чому незалежно від того, свідомо чи ненавмисно поширено таку інформацію. Покарання за злочин – штраф до 54 тис. грн або громадські чи виправні роботи.

У законопроекті окремо наголошується на відповідальності за неправдиву інформацію, поширену під час виборів стосовно кандидатів у депутати чи в Президенти. У цьому випадку штраф може сягати від 17 до 54 тисяч гривень. У деяких випадках можливе тимчасове припинення роботи ЗМІ: «У разі встановлення судом при розгляді виборчого спору повторного або одноразового грубого порушення засобом масової інформації вимог цього Закону суд приймає рішення про тимчасове (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії, про тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого видання або про зобов’язання оператора, провайдера телекомунікацій щодо призупинення доступу абонентів до відповідного ресурсу мережі Інтернет».

Правозахисники закликають відкликати законопроект. «Подібні законодавчі ініціативи можуть слугувати небезпечним інструментом для цензури та тиску на незалежні медіа. Навіть загроза бути притягнутим до кримінальної відповідальності створює «охолоджувальний ефект» для поширення суспільно важливої інформації, адже будь-яке розслідування про зловживання чи корупцію від початку міститиме ризик отримати у відповідь заяву про злочин», – йдеться у спільній заяві правозахисних організацій, серед яких ГО «Платформа прав людини», ГО «Лабораторія цифрової безпеки», ГО «Центр прав людини „Зміна“», ГО «Кримська правозахисна група», ГО «Центр громадянських свобод», Представництво Freedom House в Україні та декілька інших організацій.

Такий закон може стати інструментом цензури та тиску на медіа, звести нанівець вільну політичну дискусію. Крім того, повернення України до практики кримінального засудження за «наклеп» однозначно стане суттєвим відступом від наших міжнародних зобов’язань у сфері прав людини, вважають правозахисники.

Коментуючи законопроект №10139 в ефірі Громадського радіо, керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко наголосив: «Я не думаю що цей законопроект має якесь майбутнє… це намагання депутатів реагувати на різні речі. Погано, що тут намішано і дифамацію, і боротьбу з російською агресією...»

 Поділитися