MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чеченському правозахиснику Тітієву дали 4 роки колонії

19.03.2019   
Денис Волоха
Директора грозненського відділення правозахисного центру «Меморіал» Оюба Тітієва російський суд визнав винним у зберіганні наркотиків у великих обсягах (ст. 228 ч. 2 КК РФ) та засудив до чотирьох років колонії-поселення. Після відбуття ⅓ строку він матиме право просити про умовно-дострокове звільнення.

Директора грозненського відділення Правозахисного центру «Меморіал» Оюба Тітієва російський суд визнав винним у зберіганні наркотиків у великих обсягах (ст. 228 ч. 2 КК РФ) та засудив до чотирьох років колонії-поселення. Після відбуття ⅓ строку він матиме право просити про умовно-дострокове звільнення.

Згідно з версію російського слідства, Тітієв зберігав у салоні автомобіля 206,9 грама марихуани, а еще 0,94 грама було розсипано на підлозі. Правозахисник говорить, що затримували його двічі, бо не оформили підкинуті наркотики з першої спроби належним чином: у присутностя понятих. Камери відеоспостереження, які мали зафіксувати «подвійне затримання» Тітієва, за словами слідчого, того дня не працювали через «технічну несправність» (уздовж маршруту затримання їх встановлено чотири штуки). У проведенні експертизи «несправних» камер стороні захисту суд відмовив.

ПЦ «Меморіал» наголошує на незаконності та сфальсифікованості справи Тітієва, вважає його політичним в’язнем та закликає негайно його звільнити.

«У інтерв’ю кореспонденту DailyStorm Рамзан Кадиров (очільник Чечні, — прим. авт.) заявив, що Оюб Тітієв нібито курив марихуану, і назвав наркоманом його сина. Проти Тітієва було розгорнуто травлю на республіканському телебаченні: його називали представником “п’ятої колони”, який має родичів серед учасників незаконних збройних формувань, і натякали на те, що він вживає наркотики». — Йдеться в заяві на сайті «Меморіалу».

За адвокатом Тітієва постійно ведеться стеження.

«Меморіал» опублікував на своєму сайті 10 фактів, які свідчать про те, що справу сфальсифіковано. Єдиний свідок обвинувачення Амаді Басканов, який стверджував, що бачив, як Тітієв курив канабіс, був оголошений у федеральний розшук за незаконний обіг наркотиків, проте до відповідальності притягнутий не був.

Оюб Тітієв був затриманий 9-го січня 2018-го року в місті Грозний представниками чеченського батальйону спецпризначення, хоча слідство це затримання заперечує.

Докладніше про справу проти Тітієва на сайті спецпроекту ПЦ «Меморіал»: titiev.info.

 Поділитися