MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Сміттєзвалище Одеси обслуговує підприємство, що заборгувало податковій 4,5 млн грнНаймолодше міське сміттєзвалище розташоване в місті ДніпріСудитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіЗвіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Житомирська виправна колонія (№4)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Житомирська установа виконання покарань (№8)’Моніторинговий візит до ДУ «Житомирська установа виконання покарань (№8)»Моніторинговий візит до ДУ «Житомирська виправна колонія (№4)»Моніторинговий візит до ДУ «Житомирська установа виконання покарань № 8»Моніторинговий візит до ДУ «Житомирська виправна колонія № 4»На Житомирщині поліція звільнила з рабства 6 людей та вилучила зброюОдне з найкращих міських сміттєзвалищ України знаходиться біля Бузького лимануДержекоінспекція у Херсонській області має «власні» закониЧеркаси «проти» сортування сміттяРозливи нафтопродуктів, відсутність контролю підземних вод та обліку відходів – сміттєвий полігон міста РівногоОдин з найновіших міських сміттєвих полігонів знаходиться в балці Криський ЯрНа сміттєзвалищі у Сєвєродонецьку відсутні майданчики для збору сміттяТернопільське сміття вивозять на ділянку, використання якої забороненоГори сміття, постійні пожежі, 2 кілометри від Південного Бугу – 63-річне сміттєзвалище ХмельницькогоПродавши квартиру куди варто вкласти кошти – поради мільярдераЗа порушення експлуатації ужгородського сміттєзвалища був прописаний штраф у 850 гривень

У Житомирі сміттєпереробний завод будуватиме кіпріотська офшорна компанія

24.03.2019   
Влад Боднар
У Житомирі посеред лісу та затоплених кар’єрів «заховалося» одне з найбільших сміттєзвалищ в Європі

Міське сміттєзвалище Житомира розташоване на північних околицях міста.

Цікаве місце розташування сміттєвого полігону: з північної та західної сторони – ліс, з заходу – затоплений кар’єр, з півдня – гаражний кооператив, за яким знаходиться ще один затоплений  кар’єр та протікає річка Крошенка. Недалеко від сміттєзвалища знаходиться залізнична станція «Старт», на якій кілька разів на день зупиняється електропоїзд «Житомир – Новоград-Волинський» . Тому якщо ви маєте бажання подивитись на 22 гектара сміття і полюбляєте залізничний транспорт, то ви можете поєднати ці дві речі.

Загальна інформація

Дата початку експлуатації полігону – 1957 рік. Загальна площа міського полігону ТПВ становить 21,567 га, площа складування ТПВ складає 18,7 га. Щороку накопичується близько 500 тисяч метрів кубічних ТПВ, що захоронюються на полігоні. Загальна кількість ТПВ, захоронених на полігоні – 14,5 мільйонів кубічних метрів.

Полігон ТПВ був утворений на місці кар’єру Крошенського цегельного заводу, стихійно, без проекту. На час ведення його в експлуатацію не було законодавчо врегульовано вимоги щодо наявності проекту. Дана ситуація є поширеною для багатьох міст країни.

Міський полігон ТПВ Житомира, відповідно до внутрішнього регламенту роботи полігону, поділений на 6 робочих карт, з яких використовується 4 карти. Полігон безкоштовно приймає будівельне сміття. Навколо робочих карт міського полігону ТПВ влаштовано дренажні канали, які забезпечують відтік фільтрату та забезпечують його транспортування  до відстійників. Дренажні канали очищаються по мірі їх забруднення побутовими відходами. Відстійники фільтраційних вод представляють собою котлован з глиняним дном, оточений земляний валом – дамбою, яка запобігає витіканню фільтраційних вод та забрудненню прилеглих земельних ділянок.

Дезбар’єр знаходиться в доброму стані, в 2016 році було проведено ремонт. Автомобілі, котрі виїжджають з полігону, в обов’язковому порядку проходять бар’єр з дезінфікуючим розчином, за цим слідкують працівники полігону, що знаходяться на КПП, а також додатково встановлено камери відеонагляду для фіксації проїзду спецтранспорту, що виїжджає з території полігону через  дезбар’єр.

Сміттєпереробний завод

Розглядати питання закриття міського полігону по захороненню твердих побутових відходів, без впровадження на території міста альтернативи ( утилізації відходів), недоцільно.

З метою вирішення даного питання, Житомирською міською радою протягом 2018 року проведено ряд переговорів з інвесторами, якими пропонувались різні технології переробки ТПВ. За результатами проведеної роботи обрано потенційного інвестора.

Рішенням Житомирської міської ради від 17.05.2018 №1022, надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: місто Житомир, проїзд Складський, 20, орієнтовно-визначений площею 5 га, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель і споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості ( для будівництва сміттєпереробного заводу)

Будувати сміттєпереробний завод планує ТОВ «МС Соціальний проект». Статутний капітал компанії 10 000 гривень, які внесла кіпріотська компанія «Вілетра Інвестментс ЛТД». Офшорна діяльність ТОВ «МС Соціальний проект» викликає недовіру, до такої компанії. Схоже на чергове «відмивання» коштів, але вже як воно буде насправді – покаже час.

Відповідно до умов Інвестиційної угоди, ТОВ «МС Соціальний проект» повинне замовити проектування складових проекту та отримати всі необхідні експертизи, включаючи екологічну, в установленому законодавством України порядку, збудувати всі складові проекту та ввести їх в експлуатацію впродовж 2 років з моменту укладання договору оренди на земельну ділянку за умови своєчасного та у повному обсязі виконання Житомирською міською радою обов’язків, які передбачені Інвестиційною угодою.

 Поділитися