MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Human Rights Watch: майбутньому Президенту України доведеться вирішувати проблеми у сфері прав людини

26.03.2019   
Ірина Скачко
Міжнародна правозахисна організація нагадала, які болючі питання щодо порушення прав людини залишаються в Україні на порядку денному. Про це йдеться в розповсюдженому сьогодні документі «Питання та відповіді: Вибори Президента в Україні на тлі прав людини».

Міжнародна правозахисна організація нагадала, які проблеми щодо порушення прав людини залишаються в Україні на порядку денному. Про це йдеться в розповсюдженому сьогодні документі «Питання та відповіді: Вибори Президента в Україні на тлі прав людини».

Жоден із основних кандидатів не зробив права людини головною частиною своєї передвиборчої програми, вважають у Human Rights Watch. Політики обіцяють боротися з корупцією, вимагають справедливого розслідування загибелі Катерини Гандзюк, але лише деякі пропонують захищати активістів системно. «Права ЛГБТ, жінок, ромів, злочини на ґрунті ненависті здебільшого не згадують», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники звертають увагу: сьогодні в Україні свобода слова перебуває під тиском, на журналістів та громадських активістів нападають, деяким іноземним журналістам заборонено в’їзд до країни. «Зростає кількість злочинів на ґрунті ненависті, атаки радикальних націоналістів на  жіночі правозахисні організації, акції ЛГБТ-активістів і громади ромів не розслідують ефективно», –  нарікають автори тексту. 

Крім того, зауважують правозахисники з HRW,  майбутньому Президенту доведеться вирішувати проблеми, з якими стикаються люди, що мешкають у зоні конфлікту на сході України. «Багато літніх людей вимушені перетинати лінію розмежування..., щоб отримати соціальну допомогу і пенсію. Їм доводиться довго чекати в чергах, у поганих санітарних умовах.., без захисту від спеки чи холоду», – пишуть у HRW.   

«Переможець президентських виборів в Україні має бути готовий вирішувати широке коло проблем у сфері прав людини, – сказала Рейчел Денбер, заступник директора відділення у справах Європи і Центральної Азії Human Rights Watch. – Вирішення цих питань має стати вирішальним для забезпечення майбутнього України як держави, що поважає права».

 

 Поділитися