MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: «Слідчі дії» щонайменше у 25 кримськотатарських господах (ОНОВЛЕНО)

27.03.2019   
ХПГ-інформ
Сьогодні, 27 березня, російські силовики зранку проводять не менш ніж 25 трусів у господах кримських татар за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Російській Федерації визнана екстремістською. // Оновлення 1: ФСБ РФ повідомляє про затримання 20 людей – «рядових членів і ватажків „Хізб ут-Тахрір“». Кримськотатарські активісти кажуть про принаймні 15 затриманих. // Оновлення 2: «Кримська солідарність» опублікувала імена 20 затриманих. // Оновлення 3: П’ятьом кримським татарам, у яких сьогодні проводили хатні труси, інкримінують організацію діяльності терористичної групи.

Сьогодні, 27 березня, російські силовики зранку проводять не менш ніж 25 трусів у господах кримських татар за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Російській Федерації визнана екстремістською, – передає сайт проекту «Крым.Реалии» з посиланням на громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Фото: «Кримська солідарність»

Труси відбуваються у селі Строгонівка Сімферопольського району. Також, за інформацією адвоката Маммета Мамбетова, трусять і дома жителів села Володимирівка Білогірського району.

Також повідомлено про слідчі дії в сімферопольському мікрорайоні Кам’янка. Кількох людей затримали біля дому місцевого мешканця Рустема Шейхалієва. Спочатку співробітники МВС РФ, які оточили мікрорайон, закликали жителів розійтися. Після відмови відбулася бійка, внаслідок чого затримали двох чоловіків – Ескендера Мамутова та Еміля Зіядінова, які прийшли на місце трусу, щоби підтримати земляків.

Повідомлено також, що силовики увезли до управління ФСБ РФ по Криму сімферопольців Фархада Базарова та Різу Іззетова.

Адвоката Еміля Курбедінова силовики не пустили до будинку Тофіка Абдулгазієва в мікрорайоні Кам’янка. Абдулгазієва після трусу увезли в невідомому напрямку. Про це повідомив сайт телеканалу ATR. Також ATR повідомив, що у селі Володимирівка не пускали до будинків, де відбуваються труси, адвоката Маммета Мамбетова.

Під час трусів затримано не менш ніж 10 людей, – повідомляє «Крым.Реалии», посилаючись на «Кримську солідарність».

Сайт ATR наводить список людей, до яких прийшли сьогодні російські силовики:

Рустем Шейхалієв, Сеїтвелі Сеїтабдієв, Ремзі Бекиров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Едем Яячиков, Азіз та Аким Бекирови, Сейран Муртаза, Бекир Адилов, Рустем Шейхалієв, Сервер Газієв, Умер і Зарема Шабанови, Ерфан Османов, Абдульазіз і Шабан Умерови, Меджит Абдурахманов, Джеміль Гафаров, Рустем та Ельзара Яячикови, Алім і Фарід Керімови, Різа Іззетов, Мустафа Абдуллаєв, Яшар Муедінов, Владлен Васильович Абдулкадиров, Ізет і Гузель Абдуллаєви, Фархад Базаров.


Оновлення 1

У ФСБ РФ стверджують, що у Криму затримані 20 людей за підозрою в участі у «Хізб ут-Тахрір», – передають «Крым.Реалии», посилаючись на російські державні інформаційні агентства.

У ФСБ називають масові труси «спеціальною операцією», а затриманих «рядовими членами та ватажками» «Хізб ут-Тахрір». «Члени структури» нібито «здійснювали» антиконституційну діяльність, що базується на доктрині створення так званого «всесвітнього халіфату», «руйнації інститутів світського суспільства та скерованою на скинення насильницьким шляхом чинної влади». Затримані нібито «розповсюджували серед жителів півострова терористичну ідеологію, здійснювали вербування до своїх лав кримських мусульман».

Повідомлено, що під час трусів вилучена «значна кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів „Хізб ут-Тахрір“, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації».

За даними кримськотатарських активістів, після трусів російські силовики затримали принаймні 15 людей.

Повідомлено, що співробітники ФСБ, МВС РФ і Росгвардії трусять господи кримськотатарських активістів, серед них – і з «Кримської солідарності».

Повідомлялося про затримання Шабана Умерова, Рустема Сейтхалілова, Різи Ізетова, Фархада Базарова, Джеміля Гафарова, Сейрана Муртазу, Аліма Керімова, Тофіка Абдулгазієва, Біляла Аділова, Меджіта Абдурахманова, Акима Керимова, Рустема Шейхалієва, Сейтвелі Сейтабдієва, Яшара Муедінова, Акима Бекирова. Їх увезли до відділу управління ФСБ РФ у Симферополі.


Оновлення 2

«Кримська солідарність» опублікувала список імен кримськотатарських активістів, затриманих сьогодні під час трусів, – передають «Крым.Реалии». Повідомлено, що російські силовики увезли до управління ФСБ у Сімферополі 20 людей:

Шабана Умерова, Рустема Сейтхалілова, Різу Ізетова, Фаріда Базарова, Джеміля Гафарова, Сейрана Муртазу, Аліма Каримова, Тофіка Абдулгазієва, Біляла Адилова, Меджита Абдурахманова, Рустема Шейхалієва, Сейтвелі Сейтабдієва, Яшара Муедінова, Ізета Абдулаєва, Асана Янікова, Енвера Аметова, Руслана Сулейманова, Акіма Бекирова, Ерфана Османа, Сервера Газієва.


Оновлення 3

П’ятьом кримським татарам, у яких сьогодні проводили хатні труси, інкримінують організацію діяльності терористичної групи, – передають «Крым.Реалии» з посиланням на адвоката Сіяра Панича.

Ремзі Бекиров, Різа Ізетов, Руслан Сулейманов, Фарід Базаров і Шабан Умеров підозрюються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі аж до довічного). При цьому Ремзі Бекиров, а також Осман Арифмеметов, Едем Яячиков і Владлен Абдулкадиров, будинки яких також трусили, поки що не заарештовані.

«Із постанови про притягнення як обвинуваченого виходить, що організаторами терористичної групи названі п’ятеро людей – це Ремзі Бекиров, Різа Ізетов, Руслан Сулейманов, Фарід Базаров і Шабан Умеров. Інші 19 людей проходять як учасники», – сказав адвокат.

Решті затриманих інкримінують участь у діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ). Покарання у випадку обвинувального вироку суду передбачає до 20 років позбавлення волі.

 Поділитися