MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Кримські події: У РФ затримали трьох активістів «Кримської солідарності» (ОНОВЛЕНО)Крим: «Слідчі дії» щонайменше у 25 кримськотатарських господах (ОНОВЛЕНО)Крим: Знову «слідчі дії» у господі кримських татар (ОНОВЛЕНО)Крим: Затримано трьох кримських татарКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиСвободу 24 заарештованим кримським татарам!ПЦ «Меморіал» визнав 24-х заарештованих кримчан політв’язнямиКримські події: 23 кримських татарина перебувають у Ростові-на-ДонуКримські події: Відомі місця утримання заарештованих кримських татарКрим: ФСБ затримало «підозрюваного в участі у терористичній організації»

Крим: Місцеперебування Едема Яячикова досі невідоме

03.04.2019   
ХПГ-інформ
Кримськотатарський активіст зник після масових трусів у господах кримських татар 27 березня. Або він неофіційно перебуває в руках співробітників ФСБ, або досі ними не знайдений.

Місцеперебування активіста Едема Яячикова, який зник після масових трусів у господах кримських татар 27 березня, досі невідоме. Про це у Facebook повідомив російський журналіст Антон Наумлюк.

«Поліція проводить формальні дослідчі дії з приводу заяви дружини Едема Яячикова. (…) Це спростовує неофіційні заяви представників слідчої групи нової справи Хізб ут-Тахрір про те, що Яячиков затриманий у рамках справи за 205.5 статтею КК РФ. // Таким чином, або він неофіційно перебуває в руках співробітників ФСБ і це приховується, або досі ними не знайдений. У будь-якому разі, його доля залишається невідомою. Машина була знайдена в Сімферополі, справа про викрадення за заявою дружини порушена не була», – написав журналіст.

Під час трусу Едема Яячикова також не було вдома. 28 березня його дружина Сусанна Яячикова написала заяву в поліцію про його викрадення.

«Я подала сьогодні (28 березня) заяву, адже мій чоловік не виходить на зв’язок уже кілька днів. Він був у числі зниклих, трьох уже знайшли, а мого чоловіка – ні. Я побоююся за його безпеку. Я підозрюю, що співробітники ФСБ викрали його або приховують його місцеперебування», – заявила Сусанна Яячикова.

Ввечері 29 березня адвокат Едем Семедляєв повідомив, що російські силовики затримали Яячикова.

«Поки що, на жаль, його місце перебування невідоме. Я дуже сильно побоююсь за його життя та здоров’я. Сьогодні мені від мого колеги стало відомо, що він [Яячиков] нібито перебуває в управлінні ФСБ. Це йому повідомили слідчі ФСБ. Я відразу ж виїхав туди, телефонував черговому, слідчим, проте всі почали відхрещуватися, що він перебуває там. Після цього я зателефонував на «гарячу лінію» ФСБ та прокуратури Криму й подав скаргу про те, що я маю обґрунтовані припущення, що він перебуває там і що до нього застосовуються непроцесуальні заходи. Проте й дотепер я не маю інформації, де перебуває мій підзахисний. Єдине, сьогодні знайшли його авто», – розповів адвокат проекту «Крым.Реалии».

Фото: «Кримська солідарність»

Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ, МВС РФ і Росгвардії провили труси в господах кримськотатарських активістів, зокрема, активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Повідомлялося про затримання 20 людей.

Наступного дня, 28 березня, у Ростові-на-Дону (РФ) силовики затримали ще трьох активістів «Кримської солідарності», яких під час хатніх трусів напередодні не було вдома.

Ввечері того дня підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя усіх 23 затриманих кримських татар заарештував до 15 травня. Усі засідання проходили в закритому режимі.

П’ятьом кримським татарам інкримінують організацію діяльності терористичної групи (їм загрожує позбавлення волі аж до довічного), решті затриманих – участь у діяльності терористичної організації (покарання у випадку обвинувального вироку суду передбачає до 20 років позбавлення волі).

29 березня 23 заарештованих у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» кримськотатарських активістів вивезли до РФ, – повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на російського омбудсмена Криму Людмилу Лубіну.

«Мені повідомили, що сьогодні о 5 ранку їх вивезли на материк [тобто до РФ]. У Криму їх точно немає», – сказала Лубіна.

На питання видання, де точно можуть перебувати затримані, Лубіна відповіла, що не знає, оскільки її повноваження «обмежені Кримом».

 Поділитися