MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

KPI TV більше немає: адміністрація виселила студентське телебачення

12.04.2019   
Денис Волоха

Учора до офісу студентського телебачення Київського політехнічного інституту, яке розташовувалося в корпусі КПІ №7, прийшли, вочевидь, представники адміністрації університету, заявивши, що студенти перебувають у приміщенні незаконно й мусять звільнити його до 20:00, забравши власні речі.

Але коли студенти висловили намір забрати майже все, що було в приміщенні (у тому числі сейфи, бо вони теж, за словами студентів, не належать КПІ), у відповідь почули, що їм не дадуть це зробити, оскільки спочатку вони мусять довести своє право власності на них.

«Усе обладнання, яке ви сюди занесли... Ви мусите довести, що воно не крадене», — Ігор Мединцев, керівник Відділу контролю використання площ НТУУ «КПІ».

Ігор Мединцев

Представники адміністрації ВНЗ показували студентам копію наказу, підписаного 25-го січня, проте студенти говорять, що змогли побачити його лише через 10 днів після цієї дати, а на сайті КПІ його не оприлюднили взагалі. На прохання показати оригінал наказу пан Мединський відповів закликом «вчити матчастину» та, посміхаючись, наголошував на невігластві та самовпевненості студентів.

Відповідаючи на запитання, чому адміністрацію КПІ не зверталася до поліції, якщо, на її думку, приміщення університету було незаконно зайняте, представники адміністрації заявили: «Навіщо нам поліція, ми й так знаємо, що ми праві». Учасники KPI TV самостійно викликали поліцію.

За словами студентів, проректор Петро Киричок 6 днів ігнорував прохання про розгляд та затвердження нового положення про студентське медіа.

Учорашня подія транслювалася наживо на YouTube, незважаючи на те, що університетський провайдер КПІ-Телеком після початку трансляції відключив їх від інтернету.

Студенти були змушені поспіхом евакуювати всі свої речі та обладнання до приміщень Студентської ради студмістечка КПІ, оскільки в іншому випадку їх би відправили на зберігання на «склади КПІ». Сайт KPI TV неактивний, оскільки сервери теж довелося винести з приміщення в корпусі №7.

KPI TV працює вже вісім років, за цей час волонтерськими силами розвинувшись до потужного університетського медіа-майданчика. На каналі в YouTube KPI TV регулярно з’являються нові відео про життя університету, інтерв’ю, трансляції подій та публічних лекцій. 25-го жовтня KPI TV транслювало антикорупційний мітинг за звільнення проректора Петра Ковальова, адже університет укладав сумнівні багатомільйонні контракти з наближеними до нього фірмами (раніше про це вийшов сюжет на 24 каналі).

КПІ ТВ це найбільше й найкраще студентське телебачення в країні. — Пише в себе на Facebook випускник КПІ Іван Ніколенко (домашню Wi-Fi мережу якого на початку року намагався зламати наближений до адміністрації КПІ активіст профкому). — Студенти пилять проекти протягом останніх восьми років, їздять Україною на конкурси, навчають студентів та дітей знімати відео та цілі фільми. Хлопці з КПІ ТВ навіть свої дрони роблять і знімають на них шикарні відео.

Але адміністрація КПІ чхати на все це хотіла, оскільки ТВха відмовляється гнути адміністративну лінію. Відмовляється напарювати студентам нісенітницю про те, що в місті сонця корупції немає, а пан Згуровський найкраща у світі людина й ректор».

Схожа доля раніше спіткала й Радіо КПІ. 16-го жовтня 2015-го року на ньому вийшла програма «Овочі режиму 2.0», в ефірі якої обговорювалися вибори в Києві та домовленності КПІ з партією «БПП “Солідарність”». Посеред передачі КПІ-Телеком відключив інтернет, а наступного дня вже згаданий проректор Киричок фізично закрив Радіо КПІ, оскільки ключі від приміщення були в нього. Обладнання та власні речі студентам дозволили винести лише через кілька днів, протягом яких приміщення встигли пограбувати.

Пан Киричок стверджує, що минулого тижня повідомляв студентам, що приміщення для KPI TV неналежно оформлено, півроку тому договір оренди закінчився, отже, приміщення звільняють на користь іншого структурного підрозділу КПІ — департаменту безпеки. Проректор говорить, що готовий запропонувати студентам інше приміщення в іншому корпусі, а нинішній штаб KPI TV студенти повинні були звільнити ще в травні 2018-го.. На запитання про те, чому потрібно виселяти студентів зі студії, яка обладнувалася та оформлювалася роками, студенти конкретної відповіді не отримали. Начальник департаменту безпеки додав, що KPI TV поширювали брехню про його відділ у відеороликах, дезінформуючи студентів.

«Я думаю, що не можна вірити тим людям, які роблять все, щоби знищити студентські ініціативи. Коли нам кажуть, що нам допомагають, то ми думаємо, що допомога має полягати в тому, щоби покращувати умови, а не погіршувати їх. Ми не наївні маленькі діти, щоби вірити в ці слова», — коментує слова проректора представник KPI TV.

Повідомляється, що сьогодні о 16:00 відбудеться зустріч адміністрації та студентів щодо врегулювання статусу студентського телебачення. На офіційних сторінках НТУУ «КПІ» ім. Ігоря Сікорського коментарі про події четверга відсутні.

На думку студентів, які працюють над проектами KPI TV, адміністрація хоче витіснити незалежні студентські медіа на користь підконтрольного їй медіа-центру КПІ. Адміністрація раніше вже дискримінувала KPI TV, не дозволяючи їм проводити трансляції публічних заходів. Водночас медіа-центр КПІ безперешкодно отримував доступ та можливість висвітлювати такі події. Зокрема, лекцію фізика Лоуренса Крауса KPI TV довелося транслювати з мобільного телефону, оскільки повноцінний ефір та запис лекції їм провести не дали.

 Поділитися