MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бранець «ЛНР» заочно отримав міжнародну премію як жертва порушення прав людини

30.04.2019   
Денис Волоха
Андрія Ярового, який утримується в «ЛНР» за перевезення «наркотиків» (необхідних йому легальних ліків), нагородили премією Carol and Travis Jenkins Award як «жертву зухвалого порушення прав людини, пов’язаного з незаконним позбавленням волі за зберігання легально отриманого медичного препарату замісної терапії».

Улітку 2018-го консультант «Альянсу громадського здоров’я» Андрій Яровий потрапив у полон бойовиків під час перетину лінії розмежування, оскільки ті виявили в нього 38 таблеток лікарського наркотичного препарату замісної підтримувальної терапії, який він легально отримав у Києві для власного вживання. На окупованих територіях він мав досліджувати, наскільки представники груп найвищого ризику та ВІЛ-позитивні люди мають доступ до послуг із профілактики та необхідного лікування.

Незважаючи на те, що Андрій неодноразово в’їжджав до ОРДЛО з 2015-го року, 22-го лютого 2019-го так званий Краснодонський міськрайонний «суд» «ЛНР» засудив Ярового до тривалого терміну позбавлення волі з конфіскацією майна за нібито контрабанду наркотиків в особливо великому розмірі, тобто власного препарату замісної підтримувальної терапії — 0.152 г бупренорфіну.

11-го лютого Європейський суд з прав людини за заявою матері Андрія відкрив провадження відповідно до Правила 39 Регламенту ЄСПЛ (забезпечення прав та безпеки особи в терміновому порядку), — ідеться на сайті «Альянсу громадського здоров’я».

На Міжнародній конференції зі зменшення шкоди, пов’язаної із вживанням наркотиків (HR19), що відбувається в португальському місті Порту, полоненому заочно вручили премію «Carol and Travis Jenkins Award» як «жертві зухвалого порушення прав людини, пов’язаного з незаконним позбавленням волі за зберігання легально отриманого медичного препарату замісної терапії».

Під час вручення зачитали листа, у якому Андрій подякував за врахування його внеску в захист прав людей, які вживають наркотики, та розвиток програм зі зменшення шкоди.

На конференції продемонстрували відео «Free Andrii Yarovyi».

«Carol and Travis Jenkins Award» — одна з нагород, що з 2005-го року вручається на щорічній (із 2011-го — що два роки) конференції Harm Reduction International людині, що вживала або вживає наркотичні препарати та здійснила вагомий внесок у зменшення шкоди від вживання таких ліків.

Нагорода названа на честь джаз-музиканта Тревіса Дженкінса, який помер від раку у 2005-му році, та його дружини Керол, яка тривалий час працювала антропологом в Інституті медичних досліджень Папуа-Нової Гвінеї та прославилася своїми дослідженнями сексуальної поведінки.

 Поділитися