MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні — Всесвітній день свободи преси

03.05.2019   
ХПГ-інформ
Сьогодні ООН відзначає Всесвітній день свободи преси, який є  нагадуванням людству про те, що доступ до інформації та свобода вираження поглядів є основними правами, закріпленими в Загальній декларації прав людини.

Сьогодні ООН відзначає Всесвітній день свободи преси, який є  нагадуванням людству про те, що доступ до інформації і свобода вираження поглядів є основними правами, закріпленими в Загальній декларації прав людини.

Designed by Freepik

Всесвітній день свободи преси було започатковано у 1993 році з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. 3 травня 1991 року в Намібії було підписано Віндхукську декларацію, що закликала уряди держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер. Цього року головні офіційні заходи з нагоди Всесвітнього дня свободи преси відбуваються в Ефіопії. В Аддис-Абебі проходить форум «Медіа для демократії: журналістика та вибори в часи дезінформації».

«Як за допомогою професійної журналістики боротися з дезінформацією, конкурувати з контентом, що має яскраво виражене емоційне забарвлення під час виборчих кампаній; як підвищити прозорість, доступ до інформації; як свобода преси і виборче регулювання мають застосовуватися до інтернет-компаній; які ризики несуть у собі новітні технології під час виборів та які інструменти необхідно використовувати ЗМІ для покращення висвітлення волевиявлення – теми дискусій форуму», – повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

За даними моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями, з початку року зафіксовано 23 інциденти фізичної агресії щодо журналістів.

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила цьогорічний індекс свободи ЗМІ у світі. В ньому Україна посідає 102-ге місце, що на одну позначку нижче порівняно з торішнім показником. Серед негативних факторів, які впливають на свободу преси в Україні, – війна на Донбасі, відмови у в’їзді для закордонних медійників, перешкоджання в роботі журналістів-розслідувачів. Серед досягнень України – ухвалення законодавства про прозорість власності ЗМІ та доступ до державної інформації.  Росія опинилася на 149-му місці рейтингу «Репортерів без кордонів». Найкращою ситуація із свободою преси є у Норвегії, Фінляндії та Нідерландах. Найгіршою – у Туркменістані, Північній Кореї та Еритреї.

 

 Поділитися