MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Напад на активістку в Одесі

07.05.2019   
ХПГ-інформ
В одеському Літньому театрі облили нечистотами Світлану Підпалу, активістку екологічної організації  «Зелений лист», –  повідомляє Радіо Свобода.

В одеському Літньому театрі облили нечистотами Світлану Підпалу, активістку екологічної організації  «Зелений лист», журналістку групи «2 мая», –  повідомляє Радіо Свобода.

Фото з Facebook-сторінки Світлани Підпалої

Світлана бореться з незаконною забудовою в Літньому театрі в Одесі. На неї було скоєно напад, коли вона чекала на зустріч з інспектором комунального підприємства «Зелентрест», щоб зафіксувати неякісну пересадку дерев. Жінка заявляє, що її облив нечистотами хтось з робітників або «тітушок», що постійно присутні в Літньому театрі після початку будівельних робіт, йдеться в повідомленні.

Останні півтора року на території пам’ятки садово-паркового мистецтва волонтери висаджували дерева. 6 травня будівельні робітники, що здійснюють благоустрій Літнього театру, неякісно пересадили рослини.

«Вони імітують пересадку. Коли ми ці дерева висаджували, то спеціально привозили ґрунт – сажали саджанці із закритою кореневою системою, їм потрібна глибина десь 50-60 сантиметрів. Їх зараз пересадили або поблизу туалету, або фактично на бетонні плити – там глибина максимум 30 сантиметрів», – розповів Радіо Свобода активіст «Зеленого листу» Владислав Балинський.

«О 9.30 я прийшла до Літнього, чтобы бути присутньою при огляді спеціалістом КП Зелентрест пересаджених напередодні працівниками дерев, – пише на своїй Facebook-сторінці Світлана Підпала. – Я була сама. На місці були Степан Філімон, Сергій Тригуб, велика кількість чергових тітушок, продовжувалися незаконні роботи. До мене підійшов прораб Микола Пастер і почав розмову. Буквально за хвилину підбіг хлопець із повною цеберкою помиїв і облив мене з голови до ніг. Тітушки сміялися і знімали відео».

У поліції відкрили справу за статтею «хуліганство».

Це не перший напад на Світлану Підпалу. Позаминулого року її побили та розпилили в обличчя газовий балончик.

Битва одеської громадськості за Літній театр триває вже кілька років. У грудні 2016 року землю садово-паркового комплексу взяла в оренду компанія “Солінг”. Бажання орендаря земельної ділянки побудувати на ній восьмиповерховий торговельний центр викликало хвилю протестів, після яких Літній театр було відкрито для фестивалей та культурних акцій. Судові процеси із забудовником все ще тривають.

Восени 2018 року одеський підприємець Дмитро Шпінарьов виступив із ініціативою створити на території Літнього театру нову концертну площадку зі сценою та фудкортом, повідомляє Радіо Свобода. Активістам проект не сподобався: розрахована на тисячу глядачів площадка могла «знищити саму суть комфортної зеленої території». Крім того, після відкриття «Театру» силами волонтерів там було вже багато зроблено: на щотижневих толоках висаджено дерева і розбито клумби, встановлено лавки і гойдалки.

 

У грудні 2018 року проект Шпінарьова презентували в Одеській міській раді. Свій проект представили і волонтери. Робоча група міськради підтримала Шпінарьова. З середини квітня у Літньому театрі розпочалися роботи з благоустрою.

 

 Поділитися