MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На суд проти нацгвардійця Марківа до Італії прилетіли військові та Міністр Аваков

18.05.2019   
Денис Волоха
Учора в італійському місті Павія відбувався суд над військовослужбовцем Національної Гвардії Віталією Марківим, якого підозрюють у вбивстві фотокореспондента Андреа Рокеллі під час бойових дій під Слов’янськом у 2014-му році.

Віталій Марків у суді. © МВС України
Учора в італійському місті Павія відбувався суд над військовослужбовцем Національної гвардії Віталієм Марківим, якого підозрюють у вбивстві фотокореспондента Андреа Рокеллі під час бойових дій під Слов’янськом у 2014-му році.

У якості свідків захисту суд допитав в.о. командувача нацгвардії генерал-лейтенанта Миколу Балана, який у травні 2014-го року був одним із командирів гвардійських підрозділів у штабі АТО під час боїв у Слов’янську, а також чотирьох співслужбовців Марківа.

За словами Миколи Балана, позиція, з якої здійснювався обстріл Слов’янська, на момент загибелі Рокеллі була зайнята бойовиками Гіркіна, а Марків на той час обороняв телевежу на горі Карачун та мав інший сектор спостереження. Окрім цього пан Балан зазначив, що бійці нацгвардії були озброєні стрілецькою зброєю й не мали тяжкої та далекобійної зброї, від пострілів із якої й загинув італієць.

Ці свідчення підтвердили й військовослужбовці, що служили разом із Марківим, додавши, що Рокеллі перебував на позиціях бойовиків, чим свідомо наражав себе на небезпеку.

Микола Балан дає свідчення в суді. © МВС України

Заступника командира взводу батальйону нацгвардії імені генерала Кульчицького Віталія Марківа 30-го червня 2017-го року в аеропорту Болоньї затримали бійці італійського спецпідрозділу ROS. Італійське слідство вважає, що внаслідок безладного вогню з боку нацгвардії 24-го травня 2014-го року в Слов’янську були поранені італійський та французький фотокори Андреа Рокеллі та Вільям Роглон, а також російський дисидент та правозахисник Меморіалу Андрій Миронов, який, перебуваючи в радянських таборах, вивчив італійську мову, тому і співпрацював з італійською пресою на Донбасі в якості перекладача. Рокеллі та Миронов згодом померли від отриманих поранень.

«За словами Роглона, журналісти, Миронов і їхній водій потрапили під мінометний обстріл. Вони покинули машину й залягли в кюветі. Упало від 40 до 60 снарядів, розповів француз. Одна з мін розірвалася просто в кюветі. Роглон отримав уламкові поранення ніг. Його супутники лежали нерухомо. — Пише Новинарня, посилаючись на інтерв’ю француза виданню Le Monde. — Роглон під вогнем побіг до позицій сепаратистів, показуючи свою апаратуру й вигукуючи, що він журналіст. Його посадили в машину й відправили в лікарню, де надали медичну допомогу».

Прокуратура міста Павії пізніше відкрила провадження щодо обставин загибелі Рокеллі, чим викликала подив Генпрокуратури України, яка, за словами заступника генпрокурора Євгена Єніна, розслідує загибель італійця, активно співпрацюючи з правоохоронцями Італії. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

За словами Єніна, Генпрокуратура України тоді звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайно його звільнити, — повідомляла Новинарня.

У серпні 2017-го, на прохання адвоката загиблого в Слов’янську італійця, генпрокуратура Італії взяла свідчення в народного депутата від БПП Андрія Антонищака.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який був присутнім на суді в якості спостерігача, вважає справу Марківа проявом гібридної війни з Росією, оскільки, за його словами, сторона захисту як доказ використовує фейковий лист начальника однієї з військових частин на адресу екс-командувача нацгвардією, який було оприлюднено на сайті «Русская весна». Щоби спростувати існування такого листа, його «адресант» Костянтин Рихтік учора дав свідчення італійському суду.

Фото: МВС України

«Ми тут для того, щоби підтримати нашого солдата. А всі провокації, які призвели до арешту Марківа два роки тому, я пов’язую з «русской весной» і війною проти України. Сьогодні тут виконуючий обов’язки командувача НГУ та чотири гвардійця, вони надають вичерпні свідчення, які повністю спростовують слова прокурора. Ми дуже розраховуємо, що нас почують. «Справа Рокеллі» в Україні розслідується зараз СБУ. Правда в тому, якщо іде війна й  у момент воєнних дій на необхідній території не можна здійснити всіх слідчих дій. Тоді на територій керамічного заводу були сили незаконних проросійських бандформувань та російських кадрових військових. Ми дуже розраховуємо, що по завершенню бойових дій ці люди зможуть дати свідчення слідству», — цитує Авакова прес-служба МВС.

«Я впевнений у невинуватості Віталія Марківа й саме тому я сьогодні тут. (...) Це наш солдат і ми його не залишимо. Я з повагою ставлюся до італійського суду, я тут не для того, щоб тиснути, а для того, щоби надати інформацію. І міністерство внутрішніх справ, і міністерство закордонних справ Італії сприяють цьому візиту», — сказав Міністр.

 Поділитися