MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: У Бекирова в СІЗО – напади ядухи та кашель із кров’ю

29.05.2019   
ХПГ-інформ
Стан здоров’я тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекирова, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів і тримають у СІЗО Сімферополя, погіршився, – повідомляє адвокат Іслям Веліляєв.

Стан здоров’я тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекирова, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів і тримають у СІЗО Сімферополя, погіршився. Про це повідомив адвокат Бекирова Іслям Веліляєв, відвідавши вчора, 28 травня, свого підзахисного в СІЗО.

Едем Бекиров (фото: Антон Наумлюк)

«Стан його здоров’я погіршується з п’ятниці. З’явилися напади ядухи. Спочатку він задихається, хапає повітря ротом, далі відкашлюється, кашель із кров’яними відходами. // Коли це сталося вперше, він та його співкамерник довго стукали у двері камери в медчастині СІЗО. Ніхто з медпрацівників довго не приходив. З’явився тоді, коли напад минув», – написав адвокат у Facebook.

Веліляєв написав, що Бекиров протягом 14 годин нічого не їсть, оскільки вживання їжі підвищує рівень цукру у крові, який у Бекирова підвищений попри вживання інсуліну. Також адвокат повідомив, що написав заяву начальнику ізолятора з вимогою негайно обслідувати Бекирова.


Нагадаємо, кримськотатарського активіста Едема Бекирова російські силовики затримали вранці 12 грудня минулого року на в’їзді до Криму. Бекиров, житель селища Новоолексіївки Херсонської області, їхав відвідати 78-річну матір і родичів. 13 грудня підконтрольний московській владі суд Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

Неодноразово повідомлялося про загрозу життю активіста, який слабує на цукровий діабет і ще низку захворювань, не має однієї ноги – треба постійно робити перев’язування.

15 січня Бекирова поклали до Клінічної лікарні ім. Семашка в Сімферополі для медичного освідування, а 18 січня вже повернули до СІЗО. «Мого тата повернули з лікарні до СІЗО. „Лікування“ інваліда I групи без ноги, з 4 шунтами в серці завершене. Йому вкололи інсулін – і все!» – казала тоді з обуренням дочка активіста Елеонора Бекирова. Інсулін Бекирову протипоказаний через проблеми з серцем.

Повідомлялося, що адвокати Бекирова отримали «медичний висновок», у якому сказано, що його хвороби не перешкоджають його перебуванню під вартою.

Адвокат Олексій Ладін казав, що через болі в серці, ядуху та судороги Бекиров спить сидячи. Дочка в’язня Елеонра розповідала, що через антисанітарію в СІЗО в її батька з’явилися гнійні рани, ядуха, кашель. Крім того, його вивозили на примусову психіатричну експертизу.

6 лютого Едему Бекирову виповнилося 58 років.

10 квітня підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя продовжив Бекирову термін перебування під вартою до 12 червня 2019 року. 26 квітня підконтрольний Кремлю Верховний суд відхилив апеляцію захисту активіста на це судове рішення, залишивши Бекирова під вартою.

Також повідомлялося, що експертиза, яка приводилися в рамках розслідування справи Бекирова, нібито виявила сліди його ДНК на пакованнях набоїв та вибухівки, які він начебто передав для зберігання людині, що зараз виступає як засекречений свідок на ім’я Карим Меметов. Захист підозрює, що ці зразки ДНК – саме ті, що були отримані на незаконний спосіб у грудні минулого року. Також психіатрична експертиза визнала Бекирова осудним.

 Поділитися