MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: Політв’язень Станіслав Клих оголосив голодуванняСенцов «почуває себе дуже гарно», – каже адвокатВлада РФ відповіла на питання Європейського суду у справі СенцоваСенцов почуває себе нормальноСправа Сенцова й Кольченка в ЄСПЛ все ще не пріоритетнаЄСПЛ повернув справі Сенцова й Кольченка статус пріоритетноїРФ не передала ЄСПЛ документи у справі СенцоваОлег Сенцов не збирається працювати в колоніїСенцова перевели з медчастини колонії до загонуРосійські тюремники повідомили про виписку Сенцова з медчастини колоніїАдвокат розповів про стан СенцоваОлег Сенцов розповів про покращення самопочуттяРосійські тюремники заявляють, що Сенцов «дуже чітко вийшов із голодування»Опублікований заповіт Олега СенцоваЗ РФ повідомляють, що Сенцов припинив голодуванняЄСПЛ передав владі РФ для надання пояснень справу СенцоваГрупою українців надіслано лист до Олега СенцоваОлег Сенцов оголосив безстрокове голодуванняРФ: Політв’язень Олександр Шумков оголосив голодуванняРФ: У колонії знову порушуються права українця Олександра Шумкова

РФ: Політв’язня Олександра Шумкова на пів року примістили до ПКТ

29.05.2019   
ХПГ-інформ
Викрадений з території України та засуджений у РФ до 4 років позбавлення волі за обвинуваченням в участі у «Правому секторі» Олександр Шумков пів року перебуватиме у приміщенні камерного типу як «злісний порушник» правил внутрішнього розпорядку.

Засудженого у РФ до 4 років позбавлення волі за обвинуваченням в участі у «Правому секторі» українця Олександра Шумкова, який відбуває покарання у ВК-4 (м. Торжок Тверської області), примістили на пів року до ПКТ (приміщення камерного типу) як «злісного порушника» правил внутрішнього розпорядку. Про це сьогодні, 29 травня, повідомив Правозахисний центр «Меморіал», посилаючись на тітку в’язня Людмилу Шумкову.

Олександр Шумков (фото з сайту memohrc.org)

Як пише Людмила Шумкова у Facebook, 24 травня адвокат Роман Лизлов відвідав в’язня в колонії.

«Стало відомо, що наприкінці квітня на Сашка було накладено три поспіль стягнення за нібито порушення форми одягу (знаходячись в камері ШІЗО № 3 вмивався без верхньої куртки). // Після закінчення строку перебування в ШІЗО, 14 травня Сашка було поміщено в приміщення камерного типу № 4 (ПКТ) терміном на 6 місяців, оскільки його було визнано „злісним порушником“ правил внутрішнього розпорядку (ПВР). // Так, тепер, включно по листопад місяць цього року Сашко буде перебувати в ПКТ», – написала Л. Шумкова.

Зі слів Шумкової, Олександр ще 8 травня написав і направив начальнику колонії заяву про надання йому медичної допомоги через критичну втрату ваги та виснаження. Однак до сьогодні відповіді не було й жодних заходів не вжито. В’язень зі своїм адвокатом підготували повторну заяву на ім’я керівництва колонії про надання медичної допомоги та проведення медичного обстеження.

«Олександр також звернувся з проханнями про переведення його в одиночну камеру в зв’язку з побоюваннями за своє життя і здоров’я та можливі провокації. Крім того, до СК РФ (Слідчий комітет РФ – ред.) по Тверській області подано заяву про проведення перевірки фактів, які свідчать про вчинення злочину співробітниками ФСВП Росії (Федеральна служба виконання покарань Росії – ред.), передбаченого ст. 286 КК РФ (перевищення службових повноважень) та прийняті рішення про порушення кримінальних справ стосовно таких співробітників», – повідомляє також Л. Шумкова й додає, що «…загалом, Сашко почувається бадьоро, не здається, вдячний за підтримку та передає вітання друзям, побратимам».

Правозахисний центр «Меморіал» вважає Олександра Шумкова політв’язнем.


Офіційно Олександр Шумков був затриманий і взятий під варту 6 вересня 2017 року. Його родичі стверджують, що він зник 17 серпня 2017 року. За версією захисту, Шумков як дізнавач української військової прокуратури їхав на зустріч з інформатором, який мав надати йому відомості про постачальників наркотичних засобів з території «ДНР» і «ЛНР» до Одеської та Дніпропетровської областей. Неподалік від російсько-українського кордону, на місці зустрічі з інформатором, на авто, в якому їхав Шумков, нібито був скоєний напад. У непритомному стані Шумкова вивезли на територію РФ, – нагадує ПЦ «Меморіал».

4 грудня 2018 року Севський районний суд Брянської області засудив Шумкова до 4 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 282.2 КК РФ (участь у діяльності екстремістської організації). За версією слідства, він нібито є членом забороненого в РФ «Правого сектору».

Відомо, що Шумков брав участь у подіях на Майдані, у 2014 році працював охоронцем лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша, після чого служив у ЗСУ. На момент затримання, як стверджують родичі Шумкова, він не був членом організації.


Нагадаємо, у тій самій колонії, що й Олександр Шумков, перебуває інший український політв’язень Володимир Балух.

 Поділитися