MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Держкомтелерадіо не дозволив увозити 5 книг через ‘пропаганду держави-агресора’

30.05.2019   
Денис Волоха
Державний комітет телебачення і радіомовлення України відмовив компанії «Якабу Трейд» у видачі дозволів на ввезення п’яти російських книжок, оскільки знайшов у них «ознаки пропаганди держави-агресора».

Державний комітет телебачення і радіомовлення України відмовив компанії «Якабу Трейд» у видачі дозволів на ввезення п’яти російських книжок, оскільки знайшов у них «ознаки пропаганди держави-агресора».

Експертна рада Держтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України склала висновки, на підставі яких комітет не дозволив увозити дитячу книгу Євгенії Попової та Лілу Рамі «Найди и покажи. Кем я стану?», «Джедайские техники» М. Дорофєєва, «Бізнес — це психологія» М. Мелії, а також російськомовні переклади книг Френсіса Реймонда «История бизнеса. День за днем» та Джолайн Годфрі «Как научить ребенка обращаться с деньгами».

Експертна рада вирішила, що в «Джедайських техніках» і «Бізнес — це психологія» автори використовують для прикладів креативного і швидкого мислення символи комуністичної доби; у дитячій книжці Попової та Рамі окремі глави «присвячені пропаганді російських силових структур і військових професій», а в перекладах книжок Реймонда та Годфрі видавництво «Добрая книга» «використало в оформленні видань символіку держави-агресора».

Держкомтелерадіо зазначає, що станом на 30 травня 211 разів відмовило у видачі дозволу на ввезення видань через їх «антиукраїнський зміст», таким чином не дозволивши ввезти в Україну 1 031 000 примірників. Також було анульовано один уже чинний дозвіл.

Відповідно до «Критеріїв оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України» (якими керується експертна рада), не може бути ввезена на митну територію України з метою розповсюдження видавнича продукція, яка за своїм змістом:

  • спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади;

  • пропагує війну, вчинення терористичних актів;

  • розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу;

  • пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України (зокрема, якщо автором чи співавтором є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, зараз цей перелік містить 148 людей);

  • спрямована на пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки;

  • використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

6-го березня цього року Мінкультури заборонило в'їзд до України італійському співакові Аль Бано (написавши його справжнє ім’я в «заборонному переліку» з помилкою), через що італієць висловив намір позиватися проти України до ЄСПЛ.

 Поділитися