MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Два роки від загибелі журналіста Вадима Комарова: вбивцю так і не знайшлиСлідчі знайшли ймовірного вбивцю Вадима Комарова, але в поліції це заперечуютьПоліція оприлюднила фоторобот імовірного вбивці Вадима КомароваПомер журналіст Вадим КомаровУ Черкасах побили журналіста Вадима Комарова, він упав у кому (ОНОВЛЕНО)Сьогодні — Всесвітній день свободи пресиУ Дніпрі спалили Volvo головного редактора комунальної газети «Зоря»Свобода слова: і зловживання, і непропорційні обмеженняУ Києві побили знімальну групу журналістів-розслідувачівКомаровский объяснил, почему Украина на грани катастрофических эпидемий и почему у нас самые дорогие лекарстваКомаровский раскритиковал новые прививочные идеи Раисы БогатыревойКомаров Сергей (г. Горловка, Донецкая обл.)Під загрозою свобода слова на Вінниччині. Із заяви для засобів масової інформації Вінниччини народного депутата України, керівника обласного штабу блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» Володимира Скомаровського

Місяць після побиття черкаського журналіста: слідство триває, Комаров досі в комі

04.06.2019   
Денис Волоха

Поліцейські заявляють про 1000 опитаних людей, проте справу розслідують не як посягання на життя журналіста, а як замах на умисне вбивство. Вадим Комаров перебуває в стані коми з дня нападу.


4-го травня 2019-го року о 09.24 невстановлена особа, перебуваючи біля будинку №40, що розташований на вул. Небесної Сотні у м. Черкаси, з метою вбивства завдала твердим предметом декілька ударів у ділянку голови ззаду журналісту та засновнику газети «Черкаські відгуки» Вадимові Комарову, — констатує черкаська поліція, відповідаючи на запит місцевого видання «Прочерк».

«Йому встановлено остаточний діагноз ‘тяжка відкрита проникаюча черепно-мозкова’. По цей час Вадим Едуардович перебуває в лікарні в стабільно тяжкому стані».

Черкаські правоохоронці говорять, що призначили понад 20 судових експертиз, здійснили поквартирний обхід мешканців квартир неподалік місця скоєння злочину, опитали понад тисячу людей, вилучили та переглянули відео з 17 камер спостереження.

Як бачимо, у своїй відповіді поліція визначає потерпілого саме як журналіста. Водночас, цю справу, як і багато інших подібних, кваліфікували за ч. 1 ст. 115 ККУ, тобто як замах на умисне вбивство, хоча в Кримінальному кодексі є стаття 3481 (Посягання на життя журналіста). Кримінальне законодавство України передбачає більш тяжку відповідальність за злочини щодо журналістів, що пов’язані з їхньою професійною діяльністю. Відповідальність за умисне вбивство — від 7 до 15 років, а за умисне вбивство журналіста — від 9 до 15, або довічне.

Але правоохоронці не хочуть кваліфікувати справу за 3481, незважаючи на те, що:

  • потерпілий займався резонансними розслідуваннями можливих зловживань чиновників;
  • у 2016-му потерпілого намагалися застрелити біля власного подвір’я.

Водночас, лікарі говорять, що позитивної динаміки стану Вадима Комарова — немає. Він, за словами черкаських лікарів, перебуває в стані коми, ушкоджена ⅓ частина мозку, — пише голова НСЖУ Сергій Томіленко. Він також додає, що рідні та колеги журналіста «не відчувають належної уваги до справи» з боку правоохоронців.

 Поділитися