MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Доступність: як вона реалізується у Чернівцях та повинна забезпечуватися повсюдно в Україні

06.06.2019   
Юрій Чумак
Оксана має дитину з обмеженими можливостями. Через особливості малюка їй доводиться постійно возити його на колясці. Активістка ставить питання доступності у своїх повідомленнях.

«Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах».
(Ст. 21 Конституції України)

Для людей, що мають певні фізичні ускладнення, у цивілізованих країнах світу створені всі необхідні умови для відвідування публічних закладів, шкіл, магазинів, бібліотек, користування транспортом, туалетами тощо. Особи з інвалідністю, вагітні жінки, батьки з дитячими колясками, люди поважного віку соціалізовані та мають можливість користуватися усією інфраструктурою, беруть участь у громадському житті, навіть обираються депутатами. Словом, вони не почувають себе уразливими.

Україна в цьому питанні, на жаль, досі «пасе задніх». Незважаючи на прийняті закони та підзаконні акти, проблема забезпечення прав представників маломобільних груп населення досі залишається нагальною. Отримати інформацію про позитивний досвід запровадження інклюзивності (доступності) у місцевому середовищі я мав змогу, відвідавши красиве та старовинне місто Чернівці.

В рамках прес-туру «Досвід реформ на Буковині», організованого Харківським прес-клубом, мені довелося побувати у Чернівцях та, зокрема, поспілкуватися з письменницею Оксаною Драчковською.

Оксана має дитину з обмеженими можливостями. Через особливості малюка їй доводиться постійно возити його на колясці. Активістка ставить питання доступності у своїх повідомленнях в соцмережах. Вона створила окрему сторінку з цієї тематики у Facebook «Зайка на візку».

Оксана розповідає, що через «Комітет забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур при Чернівецькій міській раді» (подібні структури мають працювати на громадських засадах при органах влади) їй, разом із іншими громадськими активістами, вдається просувати ідею доступності та інклюзивності в місті.

Адже, про яку рівність можна говорити, коли значна частка населення просто не має фізичного доступу до закладів освіти, культури, медичних установ, виборчих дільниць тощо?

Тому керівники кафе й ресторацій, аптек, банківських структур ідуть назустріч побажанням громадськості та встановлюють пандуси й інші пристосування для забезпечення безперешкодного доступу різних категорій громадян. Зараз стоїть питання обладнання ліфту в будівлі Чернівецької облдержадміністрації. Маючи підтримку з боку засобів масової інформації та небайдужих громадян, Оксані та її союзникам вдається просувати ідею доступності в усьому місті.

Зараз до друку готується дитяча книжка «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама», автором якої виступила Оксана Драчковська.

«Я хочу донести простою незарозумілою мовою для дітлахів інформацію про те, що світ є різноманітним і різнобарвним, і в ньому є діти з особливими потребами, до яких слід ставитися як до рівних. Вірю, що нинішні діти, які з малечі матимуть розуміння інклюзивності, зможуть розбудувати Україну, доступну для всіх категорій людей», – підкреслила Оксана.

 Поділитися