MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Весняні лови військкоматів має розслідувати ДБР

06.06.2019   
Ірина Скачко

Флюорографія на відстані, медична комісія посеред ночі, висновок про придатність до військової служби на підставі зважування та вимірювання зросту – особливості цьогорічного призову. Молоді люди шукають захисту в суді.

Ігоря затримали 31 травня о сьомій вечора, всю ніч і ранок наступного дня його рідні гадки не мали, куди він пропав.

– Я сам із Куп’янська, їхав до товариша у Харків. Коли виходив із автобуса на Індустріальній, мене оточили десь сім-вісім чоловіків, – розповідає хлопець. – Якісь документи показали, кажуть: «Ми з військкомату, а ви уклоніст, ви у розшуку». Вони були одягнені у цивільне, примусили сісти до цивільної ж автівки “Ауді” білого кольору. Забрали телефон і повезли до військкомату. Там нас зібралося десь п’ятеро хлопців, яких так само привезли…

У військкоматі молоді люди просиділи до третьої години ночі, пригадує Ігор. Ані води, ані їжі їм не запропонували.

– Я став розпитувати, на якій підставі нас забрали, став вимагати, щоб нам повернули телефони. Але зателефонувати нікому не дозволили, натомість почали погрожувати, буцімто зараз із нами у підвалі поспілкуються, якщо буде така розмова.

О третій хлопців доправили до збірного пункту. А там залишили сидіти до ранку на лавах – «адже всі сплять». Телефони повернули лише о десятій. Вирватися на волю Ігорю вдалося лише в понеділок, 3 червня: він зв’язався з адвокатом Олегом Максименком, той подав до суду скаргу на незаконне утримання, тож хлопця відпустили на добу, щоб він міг потрапити на засідання суду.

Щойно вийшовши із збірного пункту, Ігор поспішив на медичну комісію. Кілька років тому у Куп’янському військкоматі, розповідає хлопець, його вже оглядали лікарі. Тоді, його визнали тимчасово непридатним для проходження військової служби через неврологічні проблеми. Тож Ігор одразу попрямував до невропатолога. Був упевнений: цей спеціаліст підтвердить діагноз куп’янського колеги. Але лікарка визнала призовника придатним, навіть не зміривши йому тиску: «Зараз усі такі».

Історія Максима досить схожа. Щоправда, він перебуває на обласному збірному пункті вже майже три тижні (з кількома звільненнями, завдяки втручанню адвоката). 14 травня Максим поспішав на роботу, коли двоє поліцейських попросили показати документи – нібито шукали телефонного терориста. Паспорта у Максима з собою не було, тож він назвав прізвище, щоб правоохоронці перевірили його по своїх базах. Аж тут звідкілясь з’явився третій чоловік, як виявилося пізніше, воєнком. Ці люди запропонували Максиму слідувати за ними, щоб написати пояснювальну записку, чому він не прийшов до військкомату сам. Обіцяли відпустити за сорок хвилин. Так Максим опинився у військкоматі Московського району.

– Там без мого відома мою справу переоформили з Куп’янського військкомату на Московський. Грубо кажучи, змінили мені приписку. – розповідає Максим. – Медкомісію заповнили без мене. Туди вписали дані з медичного огляду, який я пройшов у шістнадцять років. Вся моя медкомісія – це просто в мене спитали зріст і вагу. Їх навіть не перевірили. Потім відвезли мене на збірний пункт і там залишили.

Представник військкомату на суді щодо скарг обох хлопців був непохитний: «Насильницького затримання і тримання під вартою, як зазначено в заяві, не застосовувалося, тому що обласний військовий комісаріат не має таких повноважень і в нас на опорному пункті не створено варти, яка утримує осіб насильно». Тобто виходить, що хлопці з власної волі проти ночі прибігли на призовний пункт, не сказавши нічого рідним. Ну і звичайно, обласний збірний пункт «впольовані» хлопці можуть залишити. Але під загрозою порушення проти них кримінальної справи.

Під час судового засідання виявилися цікаві деталі. Згідно із документами, наданими суду представником військкомату, Ігор пройшов медичну комісію 31 травня (очевидно вночі). Більше того, флюорографію йому зробили 29 травня, коли хлопця навіть у місті не було. Тобто йдеться про підробку документів. Виникає питання: чи всі наші призовники такі «обстежені»?

Крім того, висновки райвійськкомату щодо Ігоря були завірені не за законом. Зважаючи на все це, документи щодо Максима суддя навіть не взяв до уваги.

В обох випадках суд відмовив у задоволенні скарги про незаконне позбавлення волі з досить кафкіанською аргументацією: «На даний час (час судового засідання - ред.) ви не позбавлені волі. Вас не утримують примусово в будь-якій установі». Втім, адвокат хлопців Олег Максименко сповнений рішучости і збирається звертатися до ДБР:

– По-перше, ми виявили тут факт підробки документів військово-лікарської комісії офіційними посадовими особами. Писатимемо заяву до Державного бюро розслідувань. По-друге, представник військкомату не надав самого рішення військового комісаріату, а згідно із статтею 55 Конституції України кожен має право оскаржувати рішення, дію чи бездіяльність органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, посадових і службових осiб. У цьому випадку рішення військкомату немає, я не можу його оскаржувати. По-третє, у хлопців на руках немає військових квитків. Їх не оформлено належним чином.

Адвокат Олег Максименко

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вже звернула увагу на весняний призов у Харківській області. Голова регіонального офісу Красімір Янков зазначив, що сигналів про правопорушення цього року надзвичайно багато. Молоді люди створюють групи в месенджері Telegram, щоб обмінюватися інформацією про таємні засідки військкоматів. Ці групи вщент переповнені світлинами, на яких люди в цивільному чатують біля автовокзалів, станцій метро, на ринках. Хоча і харківський військовий комісар, і представники Національної поліції відхрещуються від участі в ловах.

«Звертаємо увагу на те, що відповідно до чинного законодавства залучення особового складу територіальних підрозділів Національної поліції до забезпечення приводів призовників може здійснюватися лише в рамках кримінального провадження за фактами ухилення від призову на строкову військову службу. По усіх випадках участі поліцейських у безпідставних примусових діях по відношенню до громадян призовного віку будуть проведені службові розслідування», – зазначено на офіційній Facebook-сторінці харківської поліції.

А в інтерв’ю UA: ХАРКІВ обласний військовий комісар Юрій Калгушкін на питання журналістки, чи давав він команду збирати на вулицях призовників, зазначив: «Безумовно ні, оповіщення призовників відбувається за місцем роботи, навчання, за місцем мешкання шляхом вручення повісток або за телефонними дзвінками». Втім, він одразу додав: «Відповідно до статті 15 Закону України про військовий обов’язок і військову службу через 10 днів із дня вступу в силу указу Президента, тобто 10 квітня, незалежно від того, надійшла повістка чи ні, всі юнаки призовного віку від 18 років до 27 зобов’язані з’явитись до призовних дільниць районних військових комісаріатів». Від повторного питання журналістки про роботу військкоматів на вулицях комісар ухилився.

Звичайно, ухилення від строкової служби є злочином. Але чи виправдовує це злочини з боку армії – підробку документів, зміну місця приписки, незаконні утримання? Суди тривають.

 

 Поділитися