MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мінімальний вік виходу на пенсію за вислугу років — неконституційний, — КСУ

07.06.2019   
Денис Волоха
Відтепер люди шкідливих професій зможуть виходити на пенсію після досягнення необхідного стажу: 4-го травня Конституційний Суд ухвалив рішення про визнання неконституційними положень про встановлення мінімального віку в якості додаткової умови для призначення пенсії за вислугу років. Підвищення цього віку на 5 років для жінок також визнано неконституційним.

Відтепер люди шкідливих професій зможуть виходити на пенсію одразу після досягнення необхідного стажу: 4-го травня Конституційний Суд ухвалив рішення про визнання неконституційними положень про встановлення мінімального віку в якості додаткової умови для призначення пенсії за вислугу років. Підвищення цього віку на 5 років для жінок також визнано неконституційним.


Конституційний Суд України у своєму рішенні зазначає, що норма про встановлення мінімального віку для виходу на пенсію (50 років для працівників льотного та льотно-випробного складу, та 55 років для працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, а також артистів театрально-концертних й інших видовищних закладів, підприємств і колективів) за вислугу років порушує статті 1, 3 та 46 Конституції.

«Конституційний Суд України виходить із того, що встановлення як додаткової умови для призначення пенсії за вислугу років досягнення віку 50 років для працівників, зазначених у пункті ‘а’ статті 54 Закону № 1788, та 55 років для осіб, зазначених у пунктах ‘е’, ‘ж’ статті 55 Закону № 1788, нівелюють сутність права на соціальний захист, не відповідають конституційним принципам соціальної держави та суперечать положенням статей 1, 3, частини третьої статті 22, статті 46 Основного Закону України», — повідомляють на сайті Суду.

У зазначеній нормі йдеться про професії, які безпосередньо впливають на здоров’я робітника й можуть призвести до втрати ним працездатності до виходу на пенсію за віком. «З наведеного випливає, що втрата професійної працездатності або придатності не пов’язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років», — обґрунтовує своє рішення КСУ.

Крім того, на думку Конституційного Суду України, внесення змін до оспорюваних положень Закону №1788 щодо підвищення на п’ять років пенсійного віку для жінок, збільшення на п’ять років загального та спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, також здійснювалося без урахування юридичної природи призначення пенсії за вислугу років.

Суд вважає, що ці положення «є такими, що позбавляють вказаних осіб права на соціальний захист і не відповідають конституційним принципам прав і свобод людини, соціальної держави». Отже, зрівнявши вік виходу на пенсію для чоловіків та жінок, чиї професії (їх перелік наведено в статтях 54 та 55 Закону «Про пенсійне забезпечення») передбачають вихід на пенсію за вислугу років, законодавець скасував спеціальні гарантії щодо охорони праці і здоров’я жінок та встановлені спеціальні умови набуття права на пенсію за вислугу років.

Примітка: на момент написання матеріалу рішення КСУ ще не було опубліковано; інформацію взято з інформаційного повідомлення на сайті Конституційного Суду.

 Поділитися