MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Унаслідок пожежі в одеській психлікарні загинуло 6 людей (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

11.06.2019   
Денис Волоха
Уже друга за останні кілька місяців пожежа в одеській психіатричній лікарні забрала життя шістьох людей. Як з’ясувалося, один із загиблих був мертвим ще до моменту загорання.

© Думская

Уже друга за останні кілька місяців пожежа в одеській психіатричній лікарні забрала життя шістьох людей. Як з'ясувалося, один із загиблих був мертвим ще до моменту загорання.

10-го червня пізно ввечері у відділенні №7 Одеського обласного медичногоу центуі психічного здоров'я сталася пожежа. О 21:44 повідомлення про інцидент надійшло до Державної служби з надзвичайних ситуацій (спрацювала пожежна сигналізація). За даними служби, загорівся дах будівлі, площа пожежі — 500 м2. Гасіння ускладнювалося низьким тиском води в гідрантах.

Четверо людей (троє пацієнтів та медсестра) були знайдені рятівниками без свідомості й померли на місці. Ще двоє померли в лікарні швидкої допомоги. Чотирьох людей госпіталізовано, одна з них — у вкрай тяжкому стані.

© Думская

О 23:19 пожежу загасили. Було задіяно 57 людей особового складу ДСНС та 12 одиниць техніки. За попередніми даними, загоряння виникло поблизу виходу з приміщення. Горіли відділення, де перебували на лікуванні ветерани Афганістану та Другої світової війни. За словами головного лікаря, ґратки були встановлені «лише на вікнах приміщень, де зберігаються препарати», і більшість пацієнтів могла пересуватися без перешкод.

Поліція повідомляє, що на момент початку пожежі в медичному центрі перебувала 51 одна людина, троє з них — персонал.

Поліцейські відкрили справу за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). За словами кореспондента Радіо Свобода Михайла Штекеля, поліції на місці інциденту — «дуже багато».

Президент Володимир Зеленський відреагував на інцидент у своєму Твіттері:

«Пожежа в Одеській психіатричній лікарні. Страшна трагедія. Пожежу ліквідовано, але вже шестеро загиблих. Доручаю прем’єру Гройсману негайно створити держкомісію з розслідування. Причини будуть з'ясовані. Мої співчуття рідним та близьким загиблих».

16-го квітня в цьому ж медзакладі також сталася пожежа: загорілися нові матраци. Головний лікар тоді не виключав, що їх могли підпалити пацієнти. Пожежу швидко ліквідували й обійшлося без жертв.

Оновлено. ДСНС повідомила, що сьогодні о 4:20 госпіталізовано ще одну людину в стабільному стані. Отже, зараз у лікарні швидкої допомоги перебувають п’ятеро постраждалих від пожежі, зокерма один — у тяжкому стані.

Особи шістьох загиблих установлені. Причина смерті — отруєння чадним газом.

Одеська поліція відкрила ще одне провадження — про умисне вбивство (пункти 1 та 5 ч. 2 ст. 115 ККУ).

Відповідно до акту рятувальників, попередня причина загоряння — занесення вогню ззовні. Поліція проводить обшуки.

«В рамках розпочатих кримінальних проваджень у адміністративному корпусі лікарні та в кабінетах трьох посадових осіб вказаного закладу тривають обшуки. Встановлюється наявність пожежно-технічної документації, яка буде вилучена для ретельного вивчення», — ідеться в повідомленні поліції.

Прем’єр-міністр Гройсман відреагував:

«Звісно, буде проведено розслідування і встановлені винні. Але хочу звернутись до тих, в чиї обов'язки входить турбуватись, щоб такого не ставалось. Ця трагедія — гірке нагадування, що найменша ваша недбалість здатна призвести до смерті ні в чому невинних людей. Давайте не тільки шукати винних, а й вчитись відповідальності!»

Оновлено 2. Головна поліції Одещини Олег Бех розповів журналістам, шо один із пацієнтів був мертвий ще до початку пожежі, оскільки лікар під час огляду тіла не виявив ознак отруєння чадним газом. Попередній висновок судмедекспертів, за словами пана Беха, свідчить, що в загиблого був гнійний перитоніт та проблеми зі шлунком.

Причина пожежі — дії людини. Олег Бех говорить, що займання не пов’язане з несправністю обладнання.

Незважаючи на те, що у квітні в лікарні була пожежа, остання протипожежна перевірка відбувалася ще в березні, тобто, після пожежі додаткову перевірку вирішили не проводити.

За даними Obozrevatel, під час пожежі, в мікрорайоні Одеси, де розташований медзаклад, відключали водопостачання, що, за словами очевидців, ускладнило роботу пожежникам, які намагалися під’єднатися до гідрантів.

За словами очільника поліції Одеської області, середній вік пацієнтів закладу — 70-90 років. До розслідування інциденту також долучилася Одеська місцева прокуратура.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 13:00 у відділенні інтенсивної терапії перебуває четверо людей. Усі вони отруїлись продуктами горіння. Троє із них у тяжкому стані, один — у стані середньої тяжкості.

Одеське видання «Думская» опублікувало імена загиблих.

Пастернак Марія Григорівна, 1934-го року народження;
Клапчук Семен Порфирович, 1934-го року народження;
Поровкова Лідія Петрівна, 1934-го року народження;
Тодорова Галина Степанівна, 1937-го року народження;
Лазарєв Михайло Кузьмич, 1928-го року народження;
Нікітіна Юлія Олександрівна (медсестра), 1964-го року народження.

Наслідки пожежі:

 Поділитися