MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підлітки менше використовують марихуану, якщо вона легальна

09.07.2019   
Денис Волоха
Дослідження американський науковців свідчать, що підлітки менш схильні до вживання канабісу в тих країнах та регіонах, де він легалізований.

© Grav/Unsplash

Дослідження американських науковців свідчать, що підлітки менш схильні до вживання канабісу в тих країнах та регіонах, де він легалізований.

Дослідники з Державного університету Монтани, — пише BBC, — проаналізували опитування щодо стану здоров’я, що проводилися серед учнів старших шкіл у Сполучених Штатах протягом 1993-2017 років.

Згідно з даними дослідження, у штатах, де рекреаційний (тобто, для власного вжитку з розважальною метою) канабіс був легалізований, його споживання серед підлітків упало приблизно на 10%. Водночас загальнонаціональна статистика свідчить, що вживання марихуани серед молоді лише зростає.

Головний автор дослідження Марк Андерсон розповів агенції Associated Press, що дослідження, яке було опубліковане в медичному журналі Jama Paediatrics, «має придушити деякі занепокоєння щодо того, що вживання марихуани [унаслідок легалізації] серед підлітків зросте».

Доктор Андерсон зазначив, що підліткам зазвичай складніше купити «траву» в ліцензованих торгових точках (де вимагають підтвердження їхнього віку), ніж у дилерів, нелегально. Це може частково пояснювати спад попиту після легалізації. До того ж, аптечний канабіс зазвичай дорожчий, ніж дилерський.

Команда пана Андерсона проаналізувала приблизно 1.4 млн американських підлітків, використавши дані Youth Risk Behaviour Surveys — щорічного національного дослідження, що проводиться Центрами контролю та превенції Сполучених Штатів.

Читайте також: Канабісу для науки та медицини — бути?

Варто зазначити, що дослідження не виявили тенденцій до зниження рівня використання марихуани після легалізації медичного канабісу. Зменшення попиту спостерігалося лише після легалізації рекреаційної коноплі.

BBC нагадує, що ці дослідження підтверджують попередні, опубліковані в грудні. Тоді дослідники також помітили спад використання канабісу серед підлітків у штаті Вашинґтон, де марихуана легалізована з 2012-го року.

Проте, інше минулорічне дослідження, проведене в штаті Колорадо, засвідчило, що кількість школярів, які говорять, що вживають марихуану, — не змінилася

Доктор Андерсон сказав у ефірі CNN, що, оскільки багато штатів легалізували рекреаційну марихуану нещодавно, його команді варто би продовжити збирати дані та оновити результати їхніх спостережень «через кілька років».

У Сполучених Штатах Америки в десяти штатах легалізовано рекреаційний канабіс, а медичний — у 33. Але для осіб молодше 18-ти років він залишається забороненим у всіх штатах.

В Україні вже незабаром можуть легалізувати канабіс для медичних та наукових цілей. У Верховну Раду наприкінці травня вже подали відповідний законопроект, огляд якого ви можете почитати на нашому сайті. Проте, депутати так і не проголосували за законопроект у першому читанні, і якщо цього так і не станеться, проект закону доведеться знову вносити до Верховної Ради вже нового скликання.

 Поділитися