MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Обраховувати зарплату в іноземній валюті — можна, — Верховний Суд

10.07.2019   
Денис Волоха

Верховний Суд України постановив, що заробітна плата має виплачуватися в гривні, однак, за домовленістю між працівником і роботодавцем, може обраховуватися в іноземній валюті.

Суд залишив без змін рішення апеляційного суду та суду першої інстанції, які відмовили компанії в проханні скасувати додаткову угоду з працівником, що встановлювала розмір його зарплати в євро.

У червні 2016-го року заступник директора ТОВ «Кіані Україна» звернувся до Шевченківського райсуду Києва з позовом про стягнення своєї заробітної плати з компанії.

«Кіані Україна» подала зустрічний позов, вимагаючи визнати недійсною додаткову угоду з працівником, що встановлювала його заробітну плату в розмірі гривневого еквіваленту 6 500 євро. Пізніше компанія також попросила суд визнати, що розмір заробітної плати працівника становить 82 408 гривень з урахуванням податків і зборів.

Суд відмовив «Кіані Україна», аргументувавши своє рішення тим, що, відповідно до законодавства України, недійсними можна визнати тільки ті умови трудового договору, якими погіршується становище працівника. 

Апеляційний суд залишив рішення Шевченківського суду без змін.

Верховний Суд постановив, що частина друга статті 533 Цивільного кодексу України допускає, що сторони можуть визначити в грошовому зобов'язанні грошовий еквівалент в іноземній валюті. Водночас, згідно з частиною першою цієї ж статті, гривня, як національна валюта, є єдиним законним платіжним засобом на території України.

«Таким чином, закон передбачає обов’язковість здійснення платежів на території України в національній валюті, однак не містить заборони на використання в розрахунках розміру грошових зобов'язань іноземної валюти або інших розрахункових величин», — констатував у своєму рішенні Верховний Суд.


У травні Верховний Суд своїм рішенням підтвердив, що вакцинація є обов’язковою, а невакциновані діти не мають відвідувати дитячі садочки.

 Поділитися