MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мер подав до суду на блогерку за петицію про його відставку

11.07.2019   
Денис Волоха

Мер Ромен Сергій Салатун та блогерка Катерина Капустіна

Міський голова міста Ромни образився на петицію з вимогою його відставки, бо в тексті згадується його можлива схильність до зловживання алкоголем. Тепер у суді він вимагає спростувати інформацію, додаючи як доказ довідку від нарколога й психіатра.

«Ми, мешканці м. Ромни та небайдужі громадяни, украй стурбовані та незадоволені роботою міських чиновників в особі голови Сергія Салатуна та всіх членів виконавчого комітету Роменської міської ради», — ідеться в тексті електронної петиції, яка швидко змогла зібрати необхідні для розгляду 100 підписів.

Її авторка, журналістка та блогерка Катерина Капустіна, — регулярно висвітлює у своєму Фейсбуці життя міста Ромни (Сумська область). Катерина пише розгорнуті публікації про діяльність міської влади, сумнівні закупівлі, роботу комунальних служб, міські громадські ініціативи тощо.

У петиції Катерина просить депутатів міськради достроково припинити повноваження міського голови Ромен Сергія Салатуна, посилаючись на кризову ситуацію в місті під його керівництвом, сумнівні призначення, фігурування Салатуна в кримінальному провадженні щодо можливої корупції. «Більше того, близькі до його оточення люди публічно заявляють про алкогольну залежність Сергія Андрійовича, що заважає йому приймати правильні управлінські рішення на користь міста Ромни», — додає авторка петиції.

Оскільки петиція набрала необхідну кількість голосів, виконавчий комітет підготував спеціальне рішення для розгляду на сесії міської ради — «Не підтримати петицію». Секретар міськради Валерій Мицик сказав, що побачив у ній «дуже багато помилок». Проте, це рішення депутати не підтримали. Тобто, не підтримали не підтримання петиції. Про це й написали у відповіді до петиції на сайті працівники виконкому.

Як депутати, так і сам мер, — стверджують, що ця петиція створена лише з політичних мотивів та через бажання потрапити у владу. Проте авторка петиції постійно наголошує, що не збирається йти в політику, а лише хоче, щоб її місто було охайним та розвивалося, а не занепадало.

Чиновники й депутати також висловили ідею збільшення кількості підписів мешканців, необхідних для розгляду ними електронної петиції.

Але лише відповіддю на петицію міська влада не обмежилася, вирішивши позиватися до суду проти Катерини про «захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації». До суду надійшло аж дві позовні заяви — від міського голови та від виконкому. Двічі суд залишав заяву мера без руху, але з третьої спроби адвокатові міського голови Ромен таки вдалося правильно скласти свій позов.

У позовній заяві Сергій Салатун просить визнати інформацію, викладену в петиції, недостовірною, та такою, що порочить його честь, гідність та ділову репутацію. На його думку, у тексті петиції його звинувачують у «порушенні принципів моралі», а тому цей текст є «негативним».

У якості доказів пан Салатун надав «позитивні» характеристики самого себе від голови квартального комітету та однієї зі своїх підлеглих, а також довідку від психіатра та нарколога (які засвідчують, що він не перебуває на обліку у згаданих спеціалістів), щоби підтвердити відсутність у нього алкогольної залежності.

Але найцікавіше, що роменський міський голова вимагає від Катерини Капустіною спростування викладеної в петиції інформації на найближчій сесії міської ради, а також у Фейсбуці (себто «у спосіб, у який вона була поширена»). Тобто, пан Салатун хоче, щоби Катерина публічно заявила, що в нього немає алкогольної залежності.

Катерина говорить, що хотіла дати справі рухатися своїм ходом, і в разі програшу — готова виконати позовні вимоги й покрити судові витрати (приблизно 700 гривень). Але, за її словами, багато людей порадили їй найняти адвоката, а також запропонували допомогти з оплатою його послуг. Тож вона опублікувала допис із реквізитами для охочих допомогти їй фінансово, обіцяючи прозвітувати «за кожну витрачену копійку». 

 Поділитися