MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: До Павла Гриба тричі не пустили адвокаткуРФ: Павло Гриб припинив голодуванняРФ: Павло Гриб офіційно оголосив голодуванняРФ: Павла Гриба засудили до 6 років колоніїРФ: Павло Гриб виступив у суді з останнім словомРФ: Обвинувачення запросило для Павла Гриба 6 років колоніїРФ: У черговому засіданні у справі Павла Гриба виступив професор Василь ПритулаРФ: Суд відмовив професору Притулі в огляді Павла ГрибаРФ: Павло Гриб у суді поскаржився на самопочуттяРФ: Павлу Грибу терміново необхідна складна операціяРФ: Павло Гриб розповів у суді про побиттяРФ: Павлу Грибу у судовому засіданні викликали швидкуРФ: Суд відмовив Павлу Грибу в перенесенні засідання через погане самопочуттяРФ: Засідання у справі Павла Гриба перенесли через різке погіршення стану здоров’я підсудногоРФ: під час етапування Павла Гриба зникли лікиРФ: Павло Гриб не може купити ліки та продукти (ОНОВЛЕНО)РФ: Колегія суддів повернули справу Павла Гриба на доопрацюванняПавла Гриба жорстоко побили інші російські в’язніРФ: стан здоров’я Павла Гриба погіршуєтьсяРФ: На Павла Гриба психологічно тиснуть

РФ: Верховний суд РФ визнав вирок Павлові Грибу законним

26.07.2019   
ХПГ-інформ
У березні сього року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) засудив українця до шести років колонії загального режиму за обвинуваченням у тероризмі.

Верховний суд Російської Федерації, розглянувши 23 липня апеляцію на вирок українцю Павлові Грибу, якого 22 березня Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у тероризмі, визнав вирок законним. Про це 23 липня повідомив сайт «Радіо Свобода».

Павло Гриб (фото: Костянтин Волгін для порталу «Кавказский Узел»)

Павло знову заявив, що не згоден із вироком і наголосив на своїй невинуватості.

«Російський суд зухвало відхилив аргументи адвокатів щодо відсутності доказової бази і складу злочину у діях Павла, підтримав сфабриковані звинувачення у терористичній діяльності та безсоромно відправив молодого хлопця на шість років до колонії. Це рішення російського суду, як і усі рішення щодо інших безпідставно засуджених в РФ громадян України, в очах усього світу є ще одним свідченням повної відсутності в Росії будь-якого правосуддя і справедливості», – цитує заяву МЗС України з цього приводу «Радіо Свобода».

Європейський союз закликав Росію негайно звільнити Гриба. В ЄС назвали затримання Гриба незаконним і наголосили, що вирок йому має бути скасований, а українцеві має бути надана кваліфікована медична допомога, – передає «Радіо Свобода».

«Гриб страждає на дуже серйозне захворювання, яке може стати небезпечним для життя в будь-який момент. Однак у порушення постанови Європейського суду з прав людини українським лікарям не дозволили його побачити. Ми очікуємо, що йому буде наданий негайний доступ до спеціального медичного лікування», – ідеться в заяві офіційного представника голови європейської дипломатії Федеріки Могеріні Маї Коціянчич.


Коротко про справу Павла Гриба

Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі під час подорожі до міста Гомеля, де мав зустрітись із дівчиною з Сочі (РФ) Тетяною Єршовою, з якою познайомився в соціальних мережах і яку нібито намагався переконати закласти у школі вибуховий пристрій. У вересні 2017 року російська влада повідомила, що Гриб перебуває у слідчому ізоляторі міста Краснодара (РФ). Павла звинуватили в тероризмі. Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця.

Пізніше в інтерв’ю ТСН Єршова призналася, що дійсно запросила хлопця в Білорусь, і наголосила, що її примусили це зробити співробітники ФСБ РФ.

Повідомлялося також, що під час етапування до Ростова-на-Дону Гриб був жорстоко побитий іншими російськими в’язнями, коли ті дізналися про статтю, за його обвинувачують.

23 липня 2018 року в Північнокавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (РФ) розпочалося судове слухання у справі Гриба. Після оголошення обвинувального акту Павло заявив, що не визнає обвинувачень. Тоді ж колегія суддів повернула справу на доопрацювання прокурорам. 25 жовтня в суді заявили, що знову отримали провадження.

18 січня 2019 року Павло Гриб заявив, що в суді замість Тетяни Єршової, яку він, за версією слідства, схиляв до тероризму, виступала інша дівчина, а листування від її імені вели силовики.

Тоді ж захист розкритикував медогляди Гриба в СІЗО як не достатньо ретельні. Адвокатка Марина Дубровіна наголошувала, що стан здоров’я її підзахисного гіршає, проте суд це ігнорує. З її слів, усі висновки щодо стану здоров’я Павла Гриба зроблені на основі огляду, без аналізів.

В суді Павло Гриб розповів про побиття після затримання.

У судовому засіданні 1 лютого Павло поскаржився на самопочуття й попросив відкласти засідання. Тоді адвокатка Гриба Марина Дубровіна оголосила висновок лікаря – професора кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. Богомольця (Київ) Василя Притули, який він зробив за результатами останніх аналізів. У висновку сказано про різке прогресування захворювання та необхідність операції у спеціалізованому хірургічному закладі Москви або Берліна.

4 лютого в суді виступив сам професор Притула, який з дитинства наглядає за Павлом. Відповідаючи на питання суду, Притула охарактеризував динаміку розвитку хвороби Гриба як негативну. В умовах СІЗО, наголосив професор, неможливо надати Грибові необхідну терапію.

«Задовільного стану в таких пацієнтів у цілому бути не може. Це стан середнього ступеню тяжкості. Візуально такі люди можуть мати нормальний вигляд, але незабаром можуть виблювати таз крові. Потрібний спеціалізований центр і спеціаліст, який розповів би усе про хворобу», – повідомив тоді професор Притула судові.

22 березня Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав громадянина України Павла Гриба винним у підбурюванні знайомої до скоєння теракту у школі в місті Сочі та засудив до шести років колонії загального режиму.

Захист Павла оскаржив судовий вирок.

 Поділитися