MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до Держаної установи «Синельниківська виправна колонія (№ 94)»

02.08.2019   
В. Глущенко, Г. Токарев, М. Ревякін
Під час візиту моніторингова група відвідала кімнати для короткострокових та тривалих побачень, промисловий та житловий сектор, дільниці ДІЗО/ПКТ, карантину, діагностики і розподілу, їдальню та медичну частину.

24 липня 2019 року моніторингова група Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенка, Геннадія Токарева та Максима Ревякіна відвідала Державну установу «Синельниківська виправна колонія (№ 94)».

На момент візиту в установі утримувалося 782 засуджених. Протягом 2019 року з установи було звільнено 114 осіб.

Під час візиту моніторингова група відвідала кімнати для короткострокових та тривалих побачень, промисловий та житловий сектор, дільниці ДІЗО/ПКТ, карантину, діагностики і розподілу, їдальню та медичну частину.

Кімнати для довгострокових побачень з вигляду кращі, ніж номери в деяких готелях. Кімнати поділені на 3 категорії залежно від комфортності. У кімнатах «напівлюкс» та «люкс» є телевізор, санвузол та кухня з усією необхідною технікою. У кімнатах «стандарт» телевізор, кухня та санвузол відсутні, однак на поверсі є загальні кухня, санвузол та зона відпочинку з диваном та телевізором. Також в установі є кімната для короткострокових побачень площею близько 3×1,5.

Внаслідок об’єктивних причин в установі невелика частина засуджених залучена до суспільно-корисної праці на виробництві (141 засуджений з 782).

У колонії здійснюється активна діяльність з ремонту приміщень житлової зони, підсобних приміщень у виробничий зоні, а також ремонт камер у дільниці ДІЗО/ПКТ.

Частина житлових приміщень СПС вже відремонтована, інші перебувають у стадії виконання ремонтних робіт, які планується завершити найближчим часом, однак навіть невідремонтовані приміщення мають чистий та охайний вигляд.

На дільницях СПС наявна питна кип’ячена вода.

У кімнатах для прийому їжі наявні холодильники та необхідна техніка для приготування їжі. Санвузли у приміщеннях чисті, із нормальною сантехнікою, під час візиту вода в кранах була присутня. Під час візиту скарги у засуджених були відсутні.

У результаті добре організованої виховної роботи в установі засуджені мають мотивацію до покращення своїх побутових умов, унаслідок чого переважна більшість ремонтних робіт здійснюється власними силами установи із залученням засуджених.

В їдальні відчувається свіжий запах щойно приготованої Їжі. Кухня чиста, є усе необхідне обладнання. Їжа приємна на вигляд та смачна.

У камерах ДІЗО/ПКТ на момент візиту моніторів засуджені не утримувалися. Начальник установи пояснив це своїм підходом до застосування стягнень до засуджених. З його слів, поміщення до ДІЗО/ПКТ – це крайня міра, яка застосовується в установі дуже рідко в особливих випадках. В одній з камер дільниці ДІЗО/ПКТ проводився ремонт з метою приведення її у стан, що відповідає сучасним європейським стандартам: якість обробки та покриття стін, стелі та підлоги, наявність примусової вентиляції, покращення теплоізоляції приміщень.

Практично в усіх приміщеннях дільниць та секторів установи встановлені сучасні металопластикові вікна, які засуджені в змозі самостійно відкрити.

В промисловій зоні налагоджене безперервне виробництво з переробки поліетилену із застосуванням сучасного обладнання.

Щодо окремих проблемних питань

В одному з житлових приміщень СПС наявні двоповерхові ліжка, але начальник установи запевнив, що найближчим часом ці ліжка замінять на одноповерхові.

Головною проблемою в установі є неукомплектованість штату медичної частини.

З 12 осіб медичного персоналу, передбаченого штатним розпорядком ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС» фактично наявні лише лікар – виконувач обов’язків начальника медичної частини, один провізор, один лаборант та один стоматолог, залучений на умовах часткової зайнятості.

Із чотирьох передбачених штатним розпорядком фельдшерів в установі немає жодного. За такої катастрофічної нестачі персоналу, що існує через півтора року після початку реформи тюремної медицини, говорити про дотримання прав засуджених на отримання належної медичної допомоги немає сенсу.

Ця ситуація є критичною і має бути виправлена найближчим часом.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися