MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мешканець Балаклії відсудив у військової частини 300k ₴ за шкоду від вибухів на складах боєприпасів

15.08.2019   
Денис Волоха
Суд постановив стягнути з військової частини 278 тисяч гривень матеріальної та 20 тисяч моральної шкоди, спричиненої вибухами на військових складах у березні 2017-го року.

Суд постановив стягнути з військової частини 278 тисяч гривень матеріальної та 20 тисяч моральної шкоди, спричиненої вибухами на військових складах у березні 2017-го року.

Про рішення суду 14-го серпня повідомив юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, який представляв інтереси позивача в суді.

Спочатку відповідачем у позові було Міністерство оборони, проте суд вирішив, що виплати має здійснювати конкретна військова частина.

Це вже не перше рішення суду щодо компенсації шкоди від вибухів у Балаклії. Цього року компенсацію також зміг відсудити балаклієць Олександр Полтавець, вигравши першу інстанцію та апеляцію. Через вибухи боєприпасів, під уламками свого будинку загинула його матір. За її загибель суд першої інстанції після понад року тяганин постановив стягнути з балаклійської військової частини 300 тисяч гривень. У липні апеляційний суд збільшив цю суму до 500 тисяч.

За словами Романа Лихачова, Чугуївській правозахисній групі спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини довелося створювати зразки позовів, оскільки прецедентів таких справ в Україні раніше не було.

Постраждалі від вибухів отримали субвенції з держбюджету за зруйноване житло, у той час як за компенсацією за інше майно (а у випадку Полтавця також і за смерть матері) довелося йти до суду. Зокрема, через вибухи разом з автівками згорів гаражний кооператив.

«Після вибуху від влади ходило дуже багато комісій, усе дивилися, але рішень ніяких. Щодо житла вони казали, що буде компенсація, вікна, двері відновити, ремонт зробити… Але ось у мене автомобіль постраждав у гаражі, щодо автотранспорту взагалі ніхто нічого не казав. Ми чекали більше ніж місяць, усі інстанції пройшли, компенсації ніякої. Отже, ми вирішили звернутися до суду», — говорив один із постраждалих Андрій Усатенко під час прес-конференції в прес-центрі «Накипіло»

За словами юристів, було проблематично визначити, хто саме має нести відповідальність за вибухи в Балаклії, тож постраждалі позивалися й до СБУ, і до міноборони, і до місцевої військової частини. Згодом суд установив відповідальність на останній.

Загалом щодо балаклійського епізоду вже є 4 виграні справи про виплату компенсацій. Незважаючи на побоювання юристів щодо спроможності військової частини здійснювати подібні виплати, у двох справах позивачі вже отримали присуджені їм кошти.

 Поділитися