MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Екстазі» може бути ефективним у лікуванні алкоголізму

20.08.2019   
Денис Волоха

Британські науковці виявили, що MDMA в поєднанні з психотерапією здатен зменшити ймовірність рецидиву під час лікування алкозалежності.

Науковці з Бристоля провели дослідження щодо ефективності малих доз метилендіоксиметамфетаміну — забороненої в Україні психотропної речовини, більш відомої як MDMA або «екстазі», — у лікуванні залежності від алкоголю.

Як пише Guardian, учені виявили, що MDMA, у поєднанні з психотерапією, допомагає досягти більшого успіху в лікуванні: у пацієнтів, які брали участь у дослідженні, поки що майже не спостерігається рецидивів, а також відсутні фізичні та психологічні проблеми.

Із 11 людей, які пройшли дев’ятимісячний тест-спостереження на стійкість до алкоголю, лише одна людина повернулася до колишнього рівня пияцтва. Водночас п’ятеро людей залишаються повністю «сухими», а ще п’ятеро — випивали раз чи двічі, чого недостатньо для встановлення діагнозу «розглад вживання алкоголю», — говорить доктор Бен Сесса, психіатр в області залежностей, що очолював дослідження.

Для порівняння, 8 із десяти хворих на алкоголізм в Англії зриваються протягом трьох років після проходження терапії. «Застосувавши все найкраще, що здатна запропонувати медична наука, 80% людей починають знову пити протягом трьох років після проходження алкогольної детоксикації», — говорить доктор Сесса.

За словами Сесси, алкоголізм здебільшого виникає на ґрунті психологічної травми, часто дитячої. «MDMA частково стримує реакцію на страх. Він дозволяє послабити болючі спогади, запобігши розладу. — Зазначає вчений. — MDMA-терапія дає можливість боротися з тяжкими персональними наративами, що беруть свій корінь із давньої травми. Це найкращий наркотик для психотерапії, яка базується на лікуванні травм».

Перша частина нового дослідження, — пише Ґардіан, — була призначена для того, щоби довести безпечність терапії. Для підтвердження її ефективності необхідні додаткові дослідження, з використанням контрольної групи пацієнтів, яким видаватимуть плацебо-пігулки замість MDMA.

Після попереднього тестування, яке передбачає медичні та психологічні тести, учасники дослідження пройшли восьмитижневий курс психотерапії. Протягом третього та шостого тижнів їм давали потужну дозу MDMA. Після отримання речовини піддослідні протягом восьми годин перебували під наглядом спеціалістів у лікарні, переважно лежачи з маскою для сну та навушниками.

«Ми дозволили їм провести цей час так, як вони хочуть. Що є, то є, — це не надто контролювалося лікарями», — говорить Бен Сесса.

Після сеансу вживання MDMA пацієнти залишилися переночувати, а потім щодня обдзвонювалися, щоб отримати від них дані про якість сну, їхній настрій та виявити можливу схильність до суїциду. Істотно, що зібрані дані продемонстрували повну відсутність доказів виникнення абстиненції або погіршення стану від MDMA.

«Не було ніяких ‘чорних понеділків’, ‘синіх вівторків’, або як там іще рейвери це називають. На мою думку, це артефакти від самого рейву. Це не від MDMA», — стверджує Сесса, згадуючи про рекреаційне (тобто для отримання задоволення) вживання речовин, яке часто асоціюється з клубним життям.

«Якби були божевільні люди, які би зловживали ліками, що використовуються для хіміотерапії ракових захворювань, ви б не почали казати: ‘О, гляньте, небезпечно проходити хіміотерапію від раку, яку вам призначають лікарі’, — говорить пан Сесса. — Науковці знають — це не є небезпечним. Газета The Sun думає, що це небезпечно, оскільки кожен із нечисельних фатальних випадків з’являється на їхній першій шпальті».

Підлітки менше використовують марихуану, якщо вона легальна

Як зазначає Ґардіан, «екстазі» використовувався як рецептурний лікарський засіб для підвищення ефективності психотерапії протягом 1970-1993 років у Швейцарії та протягом 1970-1985 — у Сполучених Штатах.

Два дослідження, опубліковані у 2018-му році в наукових журналах The Lancet Psychiatry та Journal of Psychopharmacology, — демонструють ефективність метилендіоксиметамфетаміну для підсилення психотерапії в лікуванні посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Перше дослідження виявило більший відсоток ремісій (зникнення симптомів) після проходження психотерапії ПТСР з використанням MDMA в учасників дослідження — пожежників, поліцейських та ветеранів війни. Учасників для другого дослідження знаходили з допомогою оголошень. Результати їхніх тестів також свідчать про ефективність MDMA-терапії для лікування ПТСР.

Виступаючи на лондонській конференції з психоделіки «Breaking Convention» цими вихідними (16-18 серпня), засновник Мультидисциплінарної асоціації досліджень психоделічних речовин (MAPS) Рік Доблін прокоментував цьогорічне дослідження MAPS: «61% [учасників дослідження] більше не мають ПТСР — і це після двох місяців дослідження. Але, що важливіше, після року [терапії] людям усе ще стає краще».Ефективним засобом подолання ПТСР також вважаються препарати на основі канабісу

Професор нейропсихофармакології в Імперському коледжі Лондона Девід Натт, який також брав участь у дослідженні, говорить, що науковці зіштовхнулися з фінансовими складнощами: їм знадобилося два роки, щоб уладнати всі юридичні обмеження роботи з наркотиком 1-го порядку, яким є MDMA (за класифікацією британського уряду).

«На жаль, доволі складно отримати на це гроші з держбюджету. Але ми маємо академічну доброчесність, яка дозволить благодійникам підтримувати нас», — говорить професор Натт.

Відповідаючи йому, представниця уряду заявила: «У нас є прозорий порядок ліцензування, що базується на законодавстві й дозволяє проводити дослідження в безпечному середовищі, переконавшись, що шкідливими наркотиками не зловживатимуть і вони не зможуть потрапити до рук кримінальних банд».

Згідно з українським законодавством, метилендіоксиметамфетамін належить до особливо небезпечних психотропних речовин. За виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання МДМА навіть без мети збуту можна отримати до трьох років ув’язнення (ст. 309 Кримінального кодексу).

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на сьогоднішній пресконференції заявила, що кожен українець має психологічну травму через війну на Донбасі.

«Наша країна має визнати, що за останні роки українці дістали психологічну травму, зокрема через війну на Сході. Наш народ, кожен із нас, — пережив серйозну травму за останні п'ять із половиною років», — цитує Супрун кореспондент Укрінформу.

За словами міністерки, в Україні бракує якісної психологічної допомоги, але й коли її намагалися створити (неурядова гаряча лінія із запобігання суїцидів 7333 Lifeline Ukraine), то зрозуміли, що самі українці не йдуть по таку допомогу.

«Навіть ті, які гостро потребували психологічної підтримки: ветерани АТО, переселенці та учасники Революції гідності. Треба було знайти той спосіб, коли б люди могли анонімно говорити на цю тему», — сказала Супрун, згадуючи про створення Lifeline Ukraine (за словами Супрун, її створили як неурядову організацію саме через брак довіри до держави).

20-го травня у Верховній Раді за підписом 101 депутата зареєстрували проект закону про надання пацієнтам доступу до ліків на основі канабіноїдів, доступ до яких зараз заблокований через державну політику у сфері обігу наркотиків.

Проте, депутати так і не проголосували за законопроект у першому читанні, отже, для розгляду в парламенті його доведеться знову вносити депутатам Верховної Ради вже дев'ятого скликання, які мають скласти присягу 29-го серпня.

 Поділитися